04 Юли 2022понеделник14:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Евгени Велев, "Агнецът и всемирът"

Евгени Велев и Юксел Мюрветов в галерия "Контраст"

Изложбата "Агнецът, неизбежното, всемирът" показва живопис и скулптура от двамата автори

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 27

Живописни и скулптурни творби от Евгени Велев и Юксел Мюрветов са подредени в столичната галерия "Контраст". Публикуваме част от представянето на изкуствоведката Мария-Магдалена Глибина на авторите и техните произведения.
"Още самото заглавие на изложбата - "Агнецът, неизбежното, всемирът", е предпоставка за комплицирани връзки от екзистенциален характер, религия, космос, общочовешки ценности и други човешки звена, които са непроменливи, без значение от времето, в което битуваме.

Юксел Мюрветов, "Композиция I"


Целият творчески вихър е разделен на три пункта, които могат да се четат отделно, могат да се възприемат като едно цяло. Всеки зрител има свободата да дешифрира, както желае, но истината е, че концептът, който влагат авторите, е структуриран по този начин - две различни точки ("Агнец", "Неизбежно"), свързани от "Всемира".
Евгени Велев е космополитен артист със свой собствен почерк. Живописта му е наивистична, светла като колорит, гротескна и брутална заради тази характерна гротескност. Въпреки това картините на Велев излъчват положителна вибрация, която успокоява човешкото око, но пък колкото повече картините му се разглеждат, толкова повече дълбочина се вижда в тях. Не става въпрос за онази техническа дълбочина, характерна за класическото и академичното изкуство. Дълбочината, която Велев вкарва в произведенията си, е чрез закодирани послания, достъпни само за онези, които имат културно натрупване в себе си и достатъчно добре развита сетивност, за да могат да поемат информацията, която авторът предава. В платната му има препратки към християнската вяра, но тези референции са маркирани по неглижиран начин, без да товарят и да издигат религията в основен фокус.
Юксел също е артист с реноме. Следва същата линия като своя колега и приятел Евгени, но представя нещата през своя призма. Чрез своите скулптури авторът показва "Неизбежното", което е препратка към корана, където се казва: "Imam Iskender Ali Mihr", което в превод означава: "Неизбежното (което наистина ще се случи)!", Сура ал-Хакка - ал-Хакка-1, Сура Неизбежното стих-1. Тази сентенция може да бъде разбрана по много начини, но ако погледнем универсално - каквото трябва да се случи, ще се случи. Неизбежен е животът, неизбежна е смъртта, неизбежна е любовта, неизбежна е мисълта, неизбежно е началото и краят. Юксел показва неизбежността на всичко по един елегантен, динамичен и изискан начин в своите скулптури. Авторът успява да овладее силата на дървото и метала като материал, превъплъщавайки ги в скулптурни произведения с дълбоки символистични съдържания."

 

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 127

Хлябът с 20% по-евтин в търговските вериги

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 127

Азерският газ тръгва отново през Кулата

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 127

"Лукойл Нефтохим" пак ще плаща данъци

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 127

Скопие обсъжда френското предложение

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 127

Български огнеборци на мисия в Гърция

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 127

Кипър с мерки срещу болести сред мигрантите

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 127

Македония - дълг към България

автор:Боян Бойчев

visibility 233

/ брой: 127

Диагноза

автор:Велизар Енчев

visibility 821

/ брой: 127

Наздраве, БФС!

автор:Марин Милашки

visibility 199

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ