09 Август 2020неделя06:26 ч.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 824

Европейската централна банка (ЕЦБ) определи допустимите отклонения в курса на лева спрямо еврото по време на престоя на България в механизма ERM II (чакалнята на еврозоната). България се присъедини към ERM II с фиксирания от валутния борд курс 1 eвро за 1,95583 лева. Около него ще бъде поддържан стандартният диапазон от плюс или минус 15%. ЕЦБ ще може да направи интервенция, ако курсът на българския лев се увеличи спрямо еврото до ниво 2,24920 лева за 1 евро или ако намалее до ниво от 1,66246 лева за 1 евро. Централният курс остава 1 eвро за 1,95583 лева.

Приемането на България чакалнята на еврозоната не е финал на многогодишни усилия, а всъщност начало на още усилия. Само по този начин биха могли да се извлекат позитивите от събитието и правителството трябва много добре да управлява рисковете. Това заяви пред БТВ бившият финансов министър Петър Чобанов. Той предупреди, че приемането на България в чакалнята има както позитиви, така и негативи. "Рисково е, че влизаме в една зона, която е раздирана в момента от конфликти, а се очаква и преформатиране на банковия пазар в Европа, това ще доведе неминуемо и преформатирането му и в България", коментира икономистът. По думите му банковият съюз също крие рискове. 

Чобанов прогнозира, че кредитният рейтинг на България може да бъде повишен, но икономическата ситуация непрекъснато се влошава. Той не изключи да се стигне до затварянето на банки. Имаме такъв пример с банка в Малта от последната седмица, включително и с български акционери, заяви той. Това дали ще има фалити не зависи само от тези, които ще ни надзирават, допълни Чобанов. Според него има рискове, но те трябва да се управляват по начин, който да осигури влизането ни в самата еврозона. Чобанов смята, че позитивите, които ще бъдат извлечени от престоя в ERM II, която е рисков механизъм, зависят единствено от нас, но потвърди, че "колкото по-малко стоим, толкова по-добре".

Междувременно стана известно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се произнесе по дела на държавата в ПИБ. От сайта на КЗК се разбира, че тя ще се произнесе по сделката, с която държавната Българска банка за развитие (ББР) придоби дял в частната Първа инвестиционна банка. Производството е образувано на 10 юли, след като в антимонополния орган е постъпило уведомление от ББР. В него се казва, че операцията се очаква да окаже въздействие върху банковия пазар в България.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ