27 Март 2023понеделник06:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Мнение

Етническите българи - златният резерв на България

Защо да каним чужденци, вместо да създадем условия сънародниците ни да дойдат и да заемат свободните работни места

/ брой: 19

автор:Крум Лазаров

visibility 1707

Крум ЛАЗАРОВ, председател на Славянското дружество в България


Мрачни са прогнозите на учените за бъдещето на страната ни и причината е демографският срив. Твърди се, че ако не се вземат радикални мерки, след 50 години нацията ни постепенно ще се стопи и ще изчезне.

Държавата има нужда от единен административен орган, който да координира и осъществява стратегическата концепция за привличането на етническите българи у нас. Защо трябва да каним чужденци, след като можем да създадем условия на сънародниците ни да дойдат и да заемат свободните работни места? Имаме горчив опит от миналото, когато чужденци не успяха да се адаптират в България. Трябва ли да повтаряме грешки?

Опитът на европейски държави в "интегрирането" на други националности не е положителен. Един от начините за привличане на етнически българи е да се мисли за оземляването им. Да им се дадат нисколихвени заеми и те да започнат да работят. В това отношение е необходимо нашето законодателство да стане по-гъвкаво. Но главното е да бъдат подпомогнати българите зад граница, които обикновено са трудолюбиви и скромни.

Нужна е по-активна политика към българите, които живеят в съседните на страната ни територии. С тях трябва да развиваме културни, научни и духовни връзки. Но да създаваме и икономически връзки. Тук особена роля има бизнесът, който да се насочи към тези региони. Това трябва да се осъществи посредством данъчни облекчения, например. Така ще се създадат условия за разширяване на сътрудничеството в граничните райони.

Надяваме се, че ще се намерят депутати, които в следващия парламент най-после да внесат законопроект за

създаване на Министерство на имиграцията

което да координира и реализира стратегическа концепция за привличането на хиляди етнически българи, които да намерят работа и препитание у нас.

Горчивият опит с поканените виетнамци отпреди няколко десетки години и негативите, които България и Виетнам понесоха от този неудачен експеримент за тяхното "адаптиране" в нашата страна, показват, че такива експерименти са неуспешни. Ако погледнем в Европа, са видни отрицателните последици от "интегрирането" в страни като Нидерландия, Франция, Германия и др.

Сигурно е, че ще се намерят хора, които ще изсипят купища доводи срещу създаването на министерство, което да се заеме изцяло с реализирането на политиката по привличането на наши сънародници в България с цел трайно настаняване. Едни ще изтъкнат финансовите проблеми, свързани със създаването на новата административна единица. На тях може да се отговори много просто. Териториите, губерниите, вилаетите нямат нужда от нито едно министерство. Те се управляват от губернатор или валия. Такава е реалността. И това ни чака, ако не се вземат навременни мерки.

Други ще изсипят куп доводи как всички тези проблеми могат да се решат по други начини, като организиране на дискусии, конференции и особено създаването на комисии. Ножът е опрял до кокала и няма място за комисии. Проблемите в държавата са много и тежки. Но нека 

демографията да бъде изведена на първо място

  

Ще минат десетки години, преди да се видят резултатите от тази дейност. Но нека потомците ни след 50-100 години да кажат, че в началото на XXI век е имало строители на България, които са работили упорито за опазване на териториалната й цялост, за да бъде съхранена тя и за идните поколения.

За тези наши сънародници от по-далечни страни, които искат да се завърнат в майка България, трябва да се създадат такива условия тук, че те да могат да живеят нормално. Хиляди са декарите, които чакат грижовна ръка да ги обработва. А нашите братя българи зад граница като цяло са трудолюбиви и грижовни стопани. На тях държавата трябва да отпусне заеми, които да се изплащат дългосрочно.

И накрая - трябва да се обърнем и към тези българи от по-далечните страни, които започват да осъзнават своя пробългарски корен. Те също са наши братя и чакат нашата помощ.

Стремежът на страната ни за укрепване на националната сигурност чрез интегриране на етнически българи би трябвало да срещне разбиране и подкрепа от почти всички държави членки на ЕС. В тези свои усилия те би трябвало да се ръководят от прозорливостта на една от великите европейски личности. Ето какво пише преди около 200 години великият хуманист Виктор Юго: "Ще дойде ден, когато... всички вие, всички нации на континента, без да загубите отличителните си белези и националното си своеобразие, ще се слеете неделимо в някакво висше братство и ще образувате европейско братство."

Друг велик хуманист - Жак Жорес, казва: "Човешкото единство може да се реализира във вид на свободна федерация, на автономни нации, които са отхвърлили насилието и се подчиняват на общите закони на правото. Това не е унищожаване на отечествата, а тяхното облагородяване. Те се възвишават за човечеството, без да губят от своята независимост, оригиналност и свободата на своя гений."

Да се надяваме, че политиката, насочена към

укрепване на държавността

в страната, ще срещне разбиране и подкрепа. Голяма част от страните в ЕС се ръководят от правителства, които, подкрепяйки европейското единство, упорито работят за съхраняването на националната идентичност на своите народи. Положителен пример в това отношение е политиката на Унгария. Като равноправен член на ЕС и НАТО, тя поставя на първо място своите национални интереси. Унгарското правителство проявява изключителна загриженост за унгарците, които живеят извън пределите на Унгария.

Да отстояваме нашата българска идентичност е наше право и патриотичен дълг. Това ни е завещано от нашите славни предшественици, които са дали живота си, за да я има България. Нашите възрожденски революционни дейци Петко Каравелов и Васил Левски в своята "Програма" от 1.05.1872 г. са заложили основите на Българската национална доктрина. В "Програмата" четем: "Нека всяка народност, както е секи човек учува своята свобода и да се управлява по своята собствена воля. Ние не желаем чуждото, т.е. това що не е наше, но не желаеме да дадеме и другиму своето." Въпреки че тези слова са писани преди повече от 150 години, са актуални и днес.

Демографският проблем е един от най-болезнените и най-сериозните проблеми на България. Акцентирането върху него, набелязването на конкретни мерки ще намери разбиране и подкрепа не само сред повечето членове и симпатизанти на БСП, но и сред преобладаващата част от народа ни. И нека не допускаме добрите идеи и инициативи на Българската социалистическа партия да бъдат обсебени от други формации.

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ