24 Февруари 2024събота11:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Есенни настроения в Букурещ

Десницата в Румъния се опитва да надигне глава, разчитайки на помощ отвън

/ брой: 238

автор:Васил Савов

visibility 1455

"Coabitare" - така румънските медии нарекоха наложеното от Брюксел прекратяване на словесните схватки между президент и премиер. Това означава "съвместно съществуване" между двете институции, въпреки различните или противоположни възгледи, идеи, политики. Помирението, макар и крехко, продължи до края на лятната ваканция. Изглежда тя не се е отразила благотворно на настроенията на двете ръководни личности. Между тях отново пробляснаха искри. Президентът Бъсеску заяви преди няколко дни, че може да се откаже от джентълменското споразумение, и обвини премиера Виктор Понта, че го е потъпкал. Повод за гнева на Бъсеску бе смяната на двама прокурори от Националната дирекция по антикорупция (НАА). Президентът обвини премиера в намеса в работите на съдебната система, накърняване на правовата държава. Понта на свой ред окачестви изявленията като "опасни и безотговорни". Така словесният конфликт между двете институции пламна отново.
По този повод някои западни посолства излязоха с декларации, в които се обявиха солидарни с освободените прокурори и изразиха надежда, че техните заместници ще бъдат избрани "с повече обсъждане и консултации в съгласие с принципите на правовата държава". В медиите се разгърна антиправителствена кампания, а на Университетския площад бе организиран протест, който обаче остана малоброен.

Идат избори

Възобновяването на словесните престрелки между ръководителите на двете институции, подбуждащи политическо напрежение, се свързва с предстоящите президентски избори. Очаква се градусът на напрежение да се увеличи тази есен. Отделни политически партии и коалиции вече излизат със свои кандидат-президенти.
Управляващият Социалнолиберален съюз между Социалдемократическата и дясната Националнолиберална партия (СЛС) поддържа кандидатурата на Крин Антонеску, лидер на националлибералите. Той бе издигнат за президент след миналогодишния импийчмънт на Бъсеску, но под влияние на Брюксел последният запази своите позиции. Социологически изследвания напоследък сочат спадане на рейтинга на Антонеску, което създава почва за интриги в СЛС.
Предстоящите избори създават оживление сред партиите в десницата, която е дълбоко разединена. Опити за обединение се правят, но засега безуспешни. Социолозите посочват президента Бъсеску като виновник за това. Под негово влияние и инициатива напоследък се появи нова политическа партия "Народно движение", която проявява голяма агресивност. Нейният временен председател Еужен Томак поиска оставката на правителството. Нито една от останалите десни партии не е отправяла подобно искане.
Създаването на СЛС внесе объркване в десницата. Вече наближава година, откакто тази управленска формула между леви и десни, по подобие на германския модел, издържа проверката на времето. Дали ще устои на вътрешен и външен натиск - ще се разбере до президентските избори.

Ще потегли ли нагоре икономиката?

Медиите разпалват политически страсти, използвайки информации, коментари, интервюта за икономическото положение на страната. Изтъкват се неуспехи в усвояването на европейските фондове, недоволство на местни административни органи, увеличение на някои цени, изпадане на големи компании в неплатежоспособност. Самият президент обяви тези дни на пресконференция, че се очаква през 2014 г. увеличаване на безработицата поради намаляване на чуждестранните инвестиции с 30 процента. По официални данни броят на безработните през август т. г. е бил 744 000 души, което означава 7,5% от активното население.
Не всичко обаче е толкова мрачно. Успешно развитие бележат редица сектори на икономиката - тежката индустрия и експорта. В експлоатация бяха пуснати производствени предприятия с вътрешни и външни инвестиции, въпреки спада на чуждестранните капиталовложения. Благодарение на преориентирането му извън Евросъюза износът отбелязва чувстително увеличение.
Редица експерти изтъкват като важен фактор за икономическото развитие реформирането на аграрния сектор. Възможностите му са големи, което създава предпоставки за сериозно увеличаване на БВП. Посочва се и необходимостта от развитието на планинския и морския туризъм.
Гуверньорът на Румънската национална банка Мугур Исъреску акцентира тези дни на вътрешните ресурси - природни и работна сила. "Смятам, - каза той, - че главна цел на Румъния през следващия период е умерен, уравновесен, постоянен икономически растеж, който създава работни места". Необходимо е обаче запазването на макростабилността, която е и гаранция за поддържане на демокрацията, подчерта той.
Въпреки съществуващите затруднения и сериозни социално-икономически проблеми социаллибералното правителство на Понта полага усилия за повишаване на жизненото равнище на населението. Премиерът заяви наскоро, че от 2014 г. ще започне увеличение на пенсиите и заплатите. Възможностите за това ще даде очакваният икономически ръст от 1,7% за 2013 година.

Външният натиск

Активизирането на агресивността на десните сили в Румъния, както и у нас, а и в други европейски страни, се свързва с външни импулси. Известно насърчение те получиха от резултатите на последните избори в Германия. Но обстановката, традициите и възможностите в страните на ЕС са различни. Последните стъпки на румънския президент, безогледните действия на десните и десноцентристките сили напоследък навеждат на мисълта, че определени влиятелни кръгове в Брюксел се стремят към настъпление. И причината за това е очевидна - предстоящата кампания за общоевропейските избори през май догодина.


Искрите между Бъсеску и Понта пробляснаха отново


Румъния, както и България, си остава една от най-бедните страни в Евросъюза


Въпреки намалелите чуждестранни инвестиции успешно развитие в Румъния бележат редица сектори на икономиката - тежката индустрия и експорта. В експлоатация бяха пуснати производствени предприятия с вътрешни и външни инвестиции


Управляващият СЛС твърдо застана зад кандидатурата на лидера на националлибералите Крин Антонеску в предстоящите президентски избори

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 370

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 347

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 375

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ