04 Август 2021сряда22:14 ч.

ЕС срещу Европа

/ брой: 118

автор:Юри Михалков

visibility 827

Винаги съм подозирал, че сравненията на Евросъюза със Съветския съюз са пресилени и са нещо като самоцелна "гимнастика на ума", за да блеснат нейните изпълнители. Но разкритието на британския вестник "Гардиън", че в Брюксел се канят да орежат част от британската култура в ЕС заради Брекзит ме карат да се усъмня в собствените си подозрения и да "дам ухо" на сравненията.
И така, "Гардиън" се добрал до вътрешен документ на ЕС, от който става ясно, че еврокрацията се гласи да цензурира силно  телевизията, филмите и видеата на Великобритания, защото тя вече не е в ЕС. И поради това тази продукция вече не е европейска, нищо че няма как Обединеното кралство да не е европейска държава до най-микроскопичния неврон на мозъка си. Орязването на британската култура в Европа няма да стане от раз и ще отнеме година-две, но задействаният процес едва ли ще спре.
В Брюксел очевидно не си дават сметка, че вредят на ЕС и засилват скептичните настроения в него. Намерението им може да се контрира, например, с най-общи аргументи. Къде например останаха такива основополагащи ценности на ЕС като мултикултурализмът, отворените граници,  свободното движение на ценности, културната диверсификация. Защо да бъда лишен от филми (или от повторенията им) като "Речта на краля", от концертни записи на "Пинк флойд" или "Куин" или от записани пиеси на прочутата английска театрална школа.
Цензорите в ЕС твърдят, че след Брекзит делът на британските телевизионни програми и филми ставал непропорционално голям, което застрашавало многообразието на Европа за сметка на културната продукция на по-малките държави в ЕС. Значи в подтекст еврократите признават, че преди Брекзит е имало "културна дискриминация" спрямо тези малки държави в полза на британската култура. И щом иде реч за културно неравенство, защо Брюксел не е предприел мерки срещу британската хегемония на "на пазара на духа" отпреди Брекзит?
И защо изобщо Брекзит трябва да бъде водоразделен момент в сферата на културата? Твърде примитивно е да сведеш  разпространението на културата до пазар и до квоти за колбаси и риба. Дори в СССР подобно нещо не се е правило.
Европа е залята от аудио-визуални медийни услуги на САЩ и особено от американски филмови услуги. Много от които те карат да превключиш на друг канал. Не виждаме обаче в Брюксел безпокойство, че са неевропейски (както по исторически, така и географски признаци) или че ощетяват многообразието на европейската култура. Немалко българи смятаме, че за духовното здраве на Европа тези услуги са направо вредни в сравнение с британската култура.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 1

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 35

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 108

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 115

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 104

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ