23 Май 2024четвъртък18:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Темата днес

EС - Съюз на гражданите или на еврокрацията

Европа е на съдбоносен кръстопът – мутира към своето отрицание и към управление на неизбрани институции

/ брой: 89

автор:Юри Михалков

visibility 606

„Настоящото ръководство на ЕС трябва да си отиде, имаме нужда от нови хора в Брюксел“, призова наскоро унгарският премиер Виктор Орбан, според когото ЕС се е провалил в основните си насоки като зеления преход, устойчивото развитие, миграцията, военните и санкционните политики.
„Нуждаем се от ново ръководство в Брюксел, което няма да постави интересите на страните извън ЕС над интересите на своите фермери“. Това пък каза неговият аграрен министър Ищван Наги след среща с колеги от страните от ЕС.
"Бюрократичната тежест има име - Урсула. Последните пет години бяха загубени по отношение на конкурентоспособността на ЕС. Не можем да си позволим да загубим следващите пет години“, заяви германският финансов министър Кристиан Линднер, сънародник на фон дер Лайен.
"Брюксел е блато" и "моята партия би искала да започне с уволнението на бюрократите", отсече датският евродепутат Андерс Вистисен от групата „Идентичност и демокрация“. Той предупреди Урсула, че ще бъде първата уволнена след изборите.
Тези оценки са отглас от етапа в развитието на ЕС, който започна през 2019 г. с назначаването на Урсула фон дер Лайен начело на Еврокомисията. Още в първите си дни Урсула фон дер Лайен обяви, че занапред ЕС

от икономически се превръща
в "геополитически проект"

Какво значи това? През изминалите 5 години ЕС като цяло се превърна в геополитическа европатерица на Вашингтон в стремежа му да съхрани хегемонията си и неолибералния ред на Запада. В частност това означаваше впрягането на ЕС в злокобния за него американски план да се доведе Русия до разпад чрез Украйна. Известният американски икономист Джефри Сакс бе разкрил, че проект за разширяването на НАТО с Украйна е имало във Вашингтон още през 1992 година. Трупът на СССР още не е бил изстинал, а до него САЩ и Европа са парцелирали гроб и за Русия. Путин още по време на Майдана през 2014 г. заяви на пресконференция: "От почти всички официални лица ние многократно чувахме, че е несправедливо Сибир с неговите неизмерими богатства целия да принадлежи на Русия“.
В своята история Евросъюзът никога досега не се е озовавал на такъв съдбоносен кръстопът в своето развитие – между първообраза си и неговото отрицание, между Европа и анти Европа. Евроизборите на 6-9 юни ще бъдат сблъсък между суверенните евронароди и стремящата се към супердържава глобалистка еврокрация.
От 2019 г. ЕС мутира по две линии – като политически действия и институционални реформи. По първата линия той погази основополагащи принципи, с които се кичи като евроценности. Първият е, че от фактор на мира и диалога той се превърна във фактор на конфронтацията и войната. По конфликта в Донбас ЕС уж влезе в традиционната си роля на посредник в лицето най-вече на Германия и Франция като гаранти на Минските споразумения, но това е било просто камуфлаж, за да спечели Киев време и да се подготви за силово решение на украинския конфликт – бившите лидери Меркел и Оланд признаха това. И точно нулирането на споразуменията от Брюксел предизвика руската военна операция.
Но при Урсула фон дер Лайен мутацията придоби крайни форми. ЕС го нямаше никакъв за посредничество между вече директно воюващите Москва и Киев. С това се нагърби страна извън ЕС – Турция. Маските окончателно паднаха на 22 април 2022 г., когато дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел обяви в Киев, че войната в Украйна "трябва да бъде спечелена на бойното поле“. А после призова страните от ЕС спешно да въоръжат Украйна и да милитаризират икономиката си. За пръв път ЕС се строява на бойното поле, вместо да седне на масата за преговори. По-късно Борел ще каже: "Не може да позволим на Русия да спечели тази война, в противен случай интересите на САЩ и Европа ще бъдат силно накърнени". За интересите на САЩ иска да воюва първият дипломат на ЕС – ето къде е опасното му мутиране в геополитически проект.

От миролюбец ЕС си "смени пола" на военнолюбец

Следват цели две стъпкани ценности, които може да се разглеждат заедно – етническият мир и добросъседството.  САЩ и ЕС посяха в Украйна злокобна враждебност срещу Русия – чак до зомбирането, че тя е генетичният враг на Украйна. Конфликтът там се изроди в етнически и Киев даде маса поводи да бъде санкциониран заради етническата вражда срещу Русия и руснаците – достатъчно е да споменем масовото убийство в Одеса на 2 май 2014 г. Знаем, че ЕС не приемаше страни с етнически конфликти. Но макар неонацисткият Киев да бе дал маса поводи за санкциониране, фон дер Лайен направи точно обратното – възнагради го със статута на кандидат член на ЕС и с евротраншове за оцеляването му.
Принципът на добросъседството бе хвърлен в коша още със споразумението на ЕС за асоцииране на Украйна, защото то навреди на градените с векове икономическите отношения с Русия. Но покрай икономиката токсични станаха и други сектори на отношенията – стигна се чак до война. Всъщност, зарязвайки добросъседството, Киев и Брюксел наложиха нов принцип - злосъседство. Това личеше още преди ерата на Урсула фон дер Лайен, но именно при нея съседското зловредие стана необратимо.
Не бе пощадено и върховенството на закона като едва ли не висша евроатлантическа ценност. Това стана още с признаването на преврата от 2014 г. и на правителството, дошло след него. Продължи с отказа на ЕС да обвини Киев във военни престъпления срещу мирното население на ДЛНР. Върхът все пак бе с признаването на кандидатския статут на Украйна, макар тя да е корумпирана чак на „клетъчно ниво“.
Вреден се оказа геополитическият проект на ЕС и в икономиката – именно защото тя мина на втори план. Следвайки дневния ред на американската върхушка, ЕС задейства вълни от антируски санкции (14 на брой), копира от нея и Зелената сделка. В резултат ЕС бе лишен от евтини енергоресури в полза на американските, за които обаче блокът плаща в пъти повече. Това доведе до скок на цените, ръст на инфлацията, намаляване на потреблението, закриване на производствени мощности, прехвърлянето им в САЩ и деиндустриализация. Освен санкциите, пръст във фермерските протести има и налаганата от Брюксел Зелена сделка.
Наблюдатели констатираха, че САЩ минимизират загубите от собствените санкции срещу Русия, завземат европейските пазари, от които бе изгонена Русия, поощряват изтичането на капитали, мозъци и човешки ресурси и прикоткването на европейската индустрия в Европа. А това убива конкурентоспособността на ЕС. Ето ви потвърждение на обвиненията на Орбан, Имре Наги и Линднер. Урсула фон дер Лайен удря европейските жители в полза на неевропейски интереси. В историята на ЕС тя вероятно ще бъде записана като най-проамериканската председателка на Еврокомисията. И нищо чудно, защото има и американска жилка в своето родословие. Наскоро ТАСС разкри, че освен от древен аристократичен род в Долна Саксония,

тя е потомка на робовладелческа династия в САЩ
 
Нейната прабаба произхождала от семейство Ладсън, собственици на стотици роби в плантациите на Южна Каролина около град Чарлстън. Ладсън били не само едни от най-богатите производители на памук в американския юг, но и една от най-влиятелните робовладелски династии, теоретици и практици на широкомащабно земеделско производство, основано на робски труд. При обучението си в Лондонското училище по икономика и политически науки, където постъпва през 1978 г., 20-годишната тогава Урсула приема псевдонима Роуз Ладсън. Твърди се, че на срещи с американски лидери, тя често напомняла за своята „кръвна връзка с Америка“.

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 697

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 350

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 347

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 329

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ