ЕС измисли стандарт за кухненските ръкавици
Според новите правила пособията трябва да минават през редица тестове, които да удостоверят качеството им
/ брой: 18
С вота си по време на пленарната сесия в Страсбург евродепутатите подкрепиха предложение готварските ръкавици да бъдат подложени на индустриални стандарти за безопасност. Това информира британският вестник "Дейли експрес".
Кухненските ръкавици ще трябва да преминават през строги тестове, за да се гарантира, че могат да издържат на температура до 200 градуса. Предполага се, че новият регламент ще вдигне с 20 процента цената на този вид продукти, коментира "Дейли експрес".
Новото законодателство на ЕС гласи следното: "С цел да се гарантира високото ниво на защита в обхвата на настоящия регламент трябва да бъдат включени и продукти, които са описани изрично и пуснати на пазара от техните производители за лична употреба за защита от топлина".
Освен това според новите европейски правила, за да бъдат одобрени за продажба, кухненските пособия "трябва да притежават подходящия коефициент на предаване на топлинния поток и да бъдат достатъчно огнеупорни, за да изключват всякакъв риск от спонтанно възпламеняване при предвидените условия за употреба".
Декоративни или "занаятчийски" кухненски ръкавици, за които производителят не твърди изрично, че имат защитна функция, бяха изключени от тези правила. Опитът да се приложат същите стандарти върху ръкавиците за миене и чадърите не бе успешен, допълва британското издание.
Гумените ръкавици също ще трябва да бъдат тествани, за да се гарантира, че могат да издържат на ежедневното им ползване с перилни и почистващи препарати.
"Принуждаването на бизнеса, който произвежда кухненски ръкавици, да минава през още едно ниво на бюрокрация е абсурдно. Това ще увеличи цената на производствения процес и накрая потребителят ще плати цената", коментира пред "Мирър" евродепутатът от британската Партия на независимостта Джил Сиймор.