24 Юни 2021четвъртък04:14 ч.

Китайският президент Си Цзинпин, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, германската канцлерка Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен по време на видео-преговорите в края на 2020 година

ГЛОБУС

ЕС и Китай разчистват пътя на инвестициите и пазарите

Брюксел постига по-голяма автономия в геополитиката, а Пекин договори най-амбициозната сделка с трета страна

/ брой: 12

автор:Елиана Иванова

visibility 1363

Изминалата година бе всичко останало, но не и статична. Ключова за динамиката на международните отношения се оказа пандемията от КОВИД-19, която е категорично доказателство за обвързаността между държавите и тяхната дълбока зависимост една от друга. Световната икономика също бе и продължава да бъде подложена на изпитание - редица страни прогнозират рецесия и икономическото съживяване е сред главните приоритети на правителствата по света. Друг фактор, белязал хода на 2020г., е драстична и почти цялостна промяна на живота на човечеството. Ограничителните мерки, въведени от националните правителства, изцяло преобразиха живота ни такъв, какъвто го познаваме. 

На фона на тази песимистична на пръв поглед обстановка част от големите играчи успяха да положат основите на постепенното възстановяване и стабилизиране на икономиката и бизнеса. 

Изглежда, че отново големият победител в икономическата надпревара е Китай. Въпреки изпълнената с предизвикателства година, забележителни са несломимостта на духа на китайския народ и продължаващият подем на Китай като глобална сила. Много аспекти във вътрешната политика и в международната ангажираност на Поднебесната през 2020 г. могат да бъдат посочени и дискутирани, но фокусът ще бъде поставен върху икономическите аспекти. 

Последният успех на китайската външна политика бе финализирането на безпрецедентната мащабна сделка в сферата на търговията и инвестициите с ЕС. На 30 декември 2020 г., след 7-годишни преговори и в условия на враждебност, доминираща в американско-китайските отношения, ЕС и Китай успяха да сключат принципна сделка за търговия и инвестиции. Всеобхватното споразумение за инвестиции (Comprehensive Agreement on Investments) е най-амбициозното споразумение, което Китай някога е сключвал с трета страна. Това споразумение бе съгласувано между китайския президент Си Цзинпин и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и германския канцлер Ангела Меркел от името на председателството на Съвета на ЕС, както и френския президент Еманюел Макрон. Финализирането на принципното споразумение се случи в края на германското председателство на ЕС. 

Преговорите по мащабното споразумение между ЕС и Китай започнаха през 2013 г., като целта на споразумението бе да осигури на инвеститорите от двете страни предсказуем и  дългосрочен достъп до пазарите на ЕС и Китай и също така да защити самите инвеститори и техните инвестиции. Въпреки, че в началото на декември положенията, свързани с достъпа до пазара и устойчивото развитие, бяха все още в процес на обсъждане, в крайна сметка германското председателство успя да завърши годината с огромен успех, извеждайки до край преговорния процес. Освен това изгледа, че ЕС искаше да се споразумее с Китай преди официалното встъпване в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Байдън и неговата администрация. Анализатори сочат, че сред основните причини за стремежа към по-бързо финализиране на споразумението е желанието на ЕС и неговите лидери за повече автономия във вземането на политически решения спрямо Китай, а към момента най-вероятно ще се наблюдава приемственост на външната политика на САЩ към Китай. 

Независимо от спекулациите, сделката поражда големи очаквания за международната бизнес общност. След като споразумението бъде подписано и влезе в сила, очаква се то да замени съществуващите двустранни инвестиционни договори между 27-те държави-членки на ЕС и Китай, като значително ще засили инвестиционните връзки между ЕС и Китай. Китай е вторият по значение и важност търговски партньор на ЕС след САЩ, а ЕС е най-големият търговски партньор на Китай - с двустранна търговия на стойност около $650 милиарда през 2019 г. Колкото до размера на инвестициите, съотношението е приблизително следното: преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от ЕС към Китай достигат 140 млрд. евро, а ПЧИ от Китай към ЕС възлизат на около 120 млрд. евро. Съдбата на споразумението все още не е ясна - дали ще остане само на принципна договореност или ще бъде реализирано на практика. Но ако страните контрагенти приложат споразумението на практика, то ще бъде ключов инструмент за увеличаване на инвестициите между държавите от ЕС и Китай. Експерти смятат, че и чуждестранните инвеститори, и местните компании ще се възползват от иновациите и от предимствата, които сделката ще закрепи в своите текстове. Към момента ЕС и Китай работят за финализиране на текста на споразумението. Очаква се споразумението да бъде подписано и ратифицирано през 2022 г.

Ключови положения на договора

До момента съществуващите двустранни споразумения между страните-членки на ЕС и Китай обхващат само инвестициите. С Всеобхватното споразумение ще се гарантира и достъп до самия пазар. Според изявление на пресцентъра на Еврокомисията Китай се ангажира с по-голямо ниво на пазарен достъп за инвеститорите от ЕС, както и да осигури справедливо отношение към европейските компании, за да се гарантира по-добра и по-справедлива конкуренция на тези компании в Китай, включително по отношение на държавните предприятия, прозрачността на субсидиите и правилата срещу принудителния трансфер на технологии. За първи път Китай се съгласи и с амбициозни клаузи, засягащи устойчивото развитие, включително поемайки ангажименти за принудителен труд и ратифициране на основните конвенции на Международната организация на труда (МОТ). В изявлението се казва още, че Китай е поел значителни ангажименти по отношение на производството, който е и най-важният сектор за инвестиции от ЕС в Китай. Това включва производство на електрически автомобили, химикали, телекомуникационно оборудване и медицинско оборудване и други. Китай също така поема ангажименти за инвестиции от ЕС в различни сектори на услугите като "облачни", финансови, екологични, частно здравеопазване, международен морски и въздушен транспорт. Според ЕК споразумението ще помогне за изравняване на условията за инвеститорите от ЕС, като установи много ясни правила за китайските държавни предприятия, прозрачност на субсидиите и забрана на принудителен трансфер на технологии и други изкривяващи практики. Договореността включва също препратки към екологичните и трудовите стандарти, както и към прилагането на Парижкото споразумение за изменението на климата.

Класическата политика на ЕС в определяне отношенията с международните партньори се уповава на традиционните европейски принципи и ценности. Ето защо споразумение без гарантирането на спазването на тези ценности не би могло да бъде сключено, а незачитането на тези ценности би могло да се окаже препъни камък в бъдещите бизнес отношения между ЕС и Китай. По-конкретно става въпрос за трудовото право и принудителния труд. Както стана ясно, Китай се е ангажирал да работи по ратификацията на основните конвенции, които утвърждават международните стандарти на труда, както и се стремят да гарантират достоен труд за всички.

Позицията на САЩ

Вашингтон очаквано не погледна с добро око на новата инвестиционна сделка, тъй като нейното финализиране и реализиране би довело до съществени промени. Опасенията на Вашингтон са, че Пекин разширява своето влияние сред европейските партньори, а това би довело до нов вид конкуриране на икономическата арена. Освен това е възможно споразумението и развитието на отношенията ЕС-Китай да разклатят в определена степен отношенията ЕС-САЩ. При всички положения, готовността за бързо приключване на сделката от страна на ЕС и на Китай при една временно отслабена Америка, е ясен сигнал, че споразумението е с важен стратегически характер и за двете страни. Стъпването на Китай на европейска почва може да се разглежда и като един вид своеобразен реванш срещу САЩ, които пък се опитват да задържат своето влияние в азиатския регион и да пречат на амбициите на Китай в него. В своя защита европейските лидери изтъкват сключеното "Икономическо и търговско споразумение между Съединените Американски Щати и Народна Република Китай: първа фаза", влязло в сила 14 февруари 2020 г. To изисква структурни реформи и други промени в китайския икономически и търговски режим в областта на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, финансовите услуги и обменната валута. Според споразумението Китай се ангажира да направи значителни допълнителни покупки на американски стоки и услуги през следващите години. Но според статистиките до момента търговското споразумение, определено от Доналд Тръмп като изключително печелившо за САЩ, не дава прогнозираните резултати и печалби. Във връзка с това споразумение сега ЕС не изпитва угризения, че не се е допитал до американските партньори, така както Вашингтон сам защитава своите икономически интереси и не се допитва до своите европартньори преди да сключи изгодна за страната сделка. 

Успехите на Поднебесната

Както вече споменахме, изминалата година несъмнено може да бъде определена като изключително успешна за Китай не само в икономически, но като цяло във външнополитически план. Напомням, че само месец и половина по-рано, на 15 ноември бе подписано Регионалното всеобхватно икономическо споразумение (РВИС) между 10-те страни от АСЕАН и Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. РВИС е безпрецедентно регионално споразумение за търговия, което включва разнообразна комбинация от развити, развиващи се и слабо развити икономики в региона. То ще обхване пазар от 2,2 млрд. души или почти 30% от световното население с общ БВП от $26,2 трилиона или около 30% от световния БВП и представлява близо 28% от световната търговия. Непосредствено след него Китай договаря и Всеобхватното споразумение за инвестиции с партньорите от ЕС. Тези мащабни икономически споразумения са свидетелство за увеличаващото се значение на Китай като надежден и търсен международен партньор. Китайската икономика единствена отбеляза ръст през изминалата година. Трудностите при сключването на тези споразумения донякъде бяха белязани и от факта, че Китай все още възприема себе си като развиваща се страна, въпреки че е втора икономическа сила в света. В свое интервю пред в. "Глобал Таймс" китайският външен министър Ван И подчертава, че Китай няма намерение да се състезава за хегемония и да се намесва във вътрешните работи на други страни, нито да изнася своята система на управление, да не говорим за надпревара за сфери на влияние. Китайската дипломация следва стратегия, от която печелят всички, което е напълно демонстрирано от 40-годишната история на развитие на реформи и отваряне на Китай. 

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ