04 Юни 2023неделя21:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

ЕРЗАЦ

/ брой: 90

автор:Боряна Костова

visibility 3734

Откакто сините талибани на Костов разрушиха храма на здравето и вкараха там еднолични бакали и дружества на печалбари, здравеопазването ни тръгна надолу. После поне десетина министри обещаваха да го оправят. Сред тях имаше и светила от гилдията, и шефове на отделения в провинцията, и съвсем случайни люде, далеч от медицината, но обявени за прагматици и новатори. И докато те обясняваха как ще спрат свободното падане, здравеопазването ни взе, че удари дъното в класациите на ЕС по всички показатели.
Рекох си: оттук-нататък няма накъде по-надолу, ще трябва да вървим на оправяне. Ама не познах. ГЕРБ пак пипна властта и съратникът на Иван Костов - "реформаторът" Петър Москов, чучна в министерския стол. Близки до него твърдяха, че е безобиден партиен фукльо, който обича да демонстрира логореята си по телевизиите. Обаче и те сбъркаха. Министърът се разработи и през седмица ни залива с "гениални" планове за предстоящи тотални промени. Както се очертават нещата, те са на път да ни вкарат в такава дупка, от която изходът за мнозина ще е пътят за Орландовци. Първо вдигна мерника си към ТЕЛК-овете - щял да ги разтуря, понеже са гнезда на корупция. Такива гнезда са, да. Обаче нали пак лекари ще определят инвалидността, кой гарантира, че сред тях няма да има корумпирани?
После Москов извади идеята за пакетиране на пациентите. Според нея задължителното здравно осигуряване ще покрива само малък обем от медицински услуги, а за допълнителните всеки ще си плаща. Моделът бил успешен на много места в света, успокои ни министърът. Но всъщност става дума за държави с висок жизнен стандарт, където безплатната помощ е в доста широк диапазон. А да окастриш безогледно такъв модел, т.е. да го превърнеш в ерзац, и да го наложиш в най-бедната европейска страна, където над половината от населението мизерства с ниски заплати, пенсии и в трайна безработица, е равносилно на геноцид. Не знам дали г-н Москов е в час, но след грозната му закана да забрани линейки на Бърза помощ да влизат в ромските квартали заради побои над лекари, той се сдоби с прякора Фюрерът на здравеопазването. По-късно, съвсем по демократски, той се извъртя, отрече се от думите си, извини се, че не е искал да каже това, което е казал. Обаче прякорът си остана. 
ГЕРБ и коалиция много обичат да ни дават примери с модерна Европа и САЩ. Лошо няма. Стига да го правеха коректно, а не само когато, както и с каквото им е удобно. Понеже Москов също си пада по сравненията, да опитаме "да обърнем стрелката". И да го попитаме каква реформа предвижда, за да започнат да получават и българите наистина безплатни лекарства. Справка: такава е практиката във Великобритания, Германия и Австрия за деца до 18 години, хора над 60 години, бременни, индвалиди и хронично болни. Така е и във Франция, разликата е, че предимствата за децата са до годинка. Безплатни са също и много медицински изделия като например различните ставни и други протези, за които тук пациентът трябва да извади от джоба си между 2000 и 5000 лв. Сума, непосилна при 360 лв. минимална заплата и 300 лв. средна пенсия. Ще се реши ли трайно и животозастрашаващият проблем с честия дефицит на скъпи медикаменти за онкоболни, за психично болни, за хора с редки болести? Или те ще продължават да живеят, осъдени от безхаберието на властта? Както никъде не се прави в нормалните страни в ЕС.
"Реформаторският" патос на здравния министър започва да плаши с мащабите си. Той се гласи да извърши още купища глупости уж от добри намерения. Похвално е желанието му да спре финансовите течове в болниците, но както се разбра, пешкирът пак ще го перат пациентите, вместо тези, които развъртат кранчето. От години там се надписват дейности, лекарства и "мъртви души", използват се всякакви шмекерии за оцеляване, пък и за лично обогатяване. Както се видя и след скандала с кожната клиника, ръководена от проф. Кадурина във ВМА, който разкри, че болницата е била ощетена с около 10 млн. лева, прелети от държавния фонд в частната клиника. Но вярва ли някой, че и този случай няма да бъде заметен под килима?
 Няма да се сложи край на тия безобразия и като се орязват формално бюджетите и се въвеждат листи на чакащите за болниците. Ама нали е много по-лесно, вместо да си блъскаш главата как ефективно да контролираш медицинските дейности, сиреч, да работиш здраво, просто да ги сведеш до минимум. Няма дейност, няма проблем!
Такива ерзац мерки не наказват виновните, наказват потърпевшите. Може би затова докторите не се впечатляват особено от министерските приумици. Да му мислят бедните болни, за които достъпът до здравни грижи ще се превърне в недостижим лукс. В лицето на "реформатора" Москов бат'Бойко най-сетне си намери съмишленик за изтребването на "лошия мат'рял." 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ