01 Март 2021понеделник18:23 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Палитра

Еротични етюди на Ванко Урумов показва ГХГ във Варна

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 638

Градската художествена галерия във Варна представя изложба, за която Urumoff Art Production Ltd. са подбрали впечатляваща колекция от рисунки на известния художник Ванко Урумов (1941-2020) под заглавието "Еротични етюди". Почитателите ще видят както популярни работи, така и непоказвани досега творби на Ванко Урумов. Цялостната концепция и менажиране са дело на Urumoff Art Production Ltd. и Вихрен Урумов. От името на фамилия Урумови Вихрен прави и дарение на Варненската градска галерия - автопортрет на Ванко Урумов, който също бе експониран на откриването.

Изкуствоведът Румен Серафимов, който откри изложбата, определя нейната тема: 

"Еротизмът е същностна зона в отношението на Ванко Урумов към света и това се усеща силно в цялото му богато творчество. Още от изключителния полиптих "Нощно къпане", с който през 1980 г. спечелва наградата "Medusa Aurea" на Международната академия за модерно изкуство в Рим. Още от женските торсове, създадени през 1980 и 1983 г., както и от могъщите експресионистични рисунки от 1982 г., с които смая българската публика и внесе много по-модерен дух в изкуството. Цикълът "Сен Дени" от 1984 г. и особено цикълът "Капричос" от 1998 г., както и многобройните гипсови отливки на голи женски тела от периода 1990-2003 г., по-откровено носят в себе си склонността на Урумов към чувственото, към изразителността на женското тяло, към страстта, която то излъчва и несъмнено предизвиква. Изложбата ще остане до 14 март. 

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ