26 Септември 2020събота13:10 ч.

Депутатите от “Воля” чинно се строиха, за да изразят признателност към Веселин Марешки, без да се притесняват от ефективната му присъда за изнудване. БСП настоя той да бъде отстранен като зам.-председател на НС...

ЕП пита Гешев и Борисов за Барселона и чекмеджето с пари

На още 29 неудобни въпроса трябва да отговорят правителството и прокуратурата

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 374

Европейският парламент е изпратил серия от неудобни въпроси до главния прокурор Иван Гешев, като някои засягат "Барселонагейт" и чекмеджето с пари в резиденция "Бояна". 29 питания има към премиера Бойко Борисов, към правосъдния министър и правителството. Борисов и Гешев пропуснаха изслушването в специалната група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент на 28 август и изпратиха свои заместници, въпросите към тях обаче са изпратени дистанционно. 

Групата в ЕП, която е част от комисията за правосъдие и вътрешен ред пита Гешев, дали българската прокуратурата работи по разследване за пране на пари, свързано с къщата в Барселона. Те припомнят испанските публикации, които свързват Борисов със схема за пране на пари в Испания. "Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г. Ако да - на каква фаза е разследването", искат да знаят от ЕП. Те питат има ли проверка заради записите, в които глас, наподобяващ този на премиера, заплашва да "изгори" опозиционен политик - Елена Йончева. "Българите станаха свидетели на различни записи и снимки в медиите. Но не всички те са анонимни, някои бяха изпратени в прокуратурата, макар и да са част от разследвания, а други - преди да бъдат образувани разследвания. Как оценявате тази практика", питат евродепутатите във връзка с изтеклите снимки и записи на Борисов.

Питането към правителството е за неизпълненото решение на Европейския съд по правата на човека от 2009 г. по делото "Колеви срещу България", което установява проблема с безконтролния главен прокурор. Сред въпросите е и какво налага предложението в проекта за нова Конституция съдебната власт да има право да предлага закони, като се набляга, че в повечето страни тя само ги прилага, за да се спази разделението на властите. Евродепутатите искат да знаят и защо се предлага президентът да няма роля в процедурата по назначаване на главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища. 

Има и въпрос за състоянието на медиите в страната, посочени са и сигнали от журналисти, които се оплакват от заплахи. Затова ЕП пита какво ще направи правителството, за да повиши прозрачността на собствеността и да гарантира сигурността на журналистите. Евродепутатите искат да знаят и дали главният прокурор има желание да коригира фалшивата информация, огласена на сайта на прокуратурата, че изслушването в ЕП е било по негова инициатива.

С кворум от 793 делегати започна Конгресът на БСП

автор:Дума

visibility 109

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 81

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 177

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 525

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ