25 Юни 2021петък09:09 ч.

ЕП гласува Резолюция въз основа на доклад на Пирински

Много е важно държавите членки да докладват пред Еврокомисията разкритите случаи на измами и неумишлени нарушения, подчерта българският евродепутат

автор:Дума

visibility 13634

Европейският парламент гласува Резолюция въз основа на Доклада на българския евродепутат социалист Георги Пирински относно защитата на финансовите интереси на ЕС за 2013 г. При обсъждането в пленарна зала докладчикът Георги Пирински подчерта, че всяка държава членка прави своята пропорционална вноска към европейския бюджет и съответно има еднакъв интерес този бюджет да се изпълнява възможно най-разумно и правилно. Позовавайки се на данните за 2013 г. Пирински изтъкна, че значителната част от средствата, засегнати от нарушения (1.84 милиарда евро от общо 2.14 милиарда евро), са в резултат на неумишлени отклонения от правилата и грешки, докато щетите от умишлени злоупотреби (като корупция, измами и престъпни деяния) възлизат на не повече от 309 милиона евро. Затова, според българския евродепутат, борбата с нарушенията не бива да бъде единствено ограничена до санкции и рестрикции, а трябва да включва и активна подкрепа за държавите членки с цел да предотвратяват и недопускат непредумишлени нарушения. В този смисъл Пирински изрази своята позиция, подкрепена от Групата на социалистите и демократите, че прекъсванията и спиранията на плащанията в областта на кохезионната политика следва да бъдат използвани като превантивно средство за предотвратяване на нередности, което се прилага, когато другите средства са изчерпани. Той се позова и на Договора за функциониране на ЕС, който поставя на първо място именно възпиращата страна на мерките за защита на финансовите интереси на ЕС. В заключение българският евродепутат обърна внимание, че е много важно държавите членки да докладват пред Европейската комисия разкритите случаи на измами и неумишлени нарушения. Той изрично подчерта, че информацията за разкритите измами и нередности не трябва да се използва за злепоставяне на държавите, а те трябва да бъдат насърчавани да откриват и предотвратяват измамите и грешките и когато срещат трудности, другите държави и европейските институции да им помагат. "Именно по този начин най-добре ще бъдат защитени финансовите интереси на Съюза в съответствие с изискванията и механизмите на добрия финансов мениджмънт и в отговор на очакванията и изискванията на европейските граждани", завърши Пирински. Евродепутатите в пленарната зала приеха Резолюцията почти единодушно с 636 гласа "за" и само 9 "против". В окончателния текст бе възприета по-крайна формулировка по отношение на прекъсванията и спиранията на плащанията, както и значително по-критична позиция към дейността на ОЛАФ.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 647

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 260

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 205

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ