14 Април 2021сряда22:51 ч.

Емисиите от парникови газове отново са нивата отпреди пандемията

автор:Дума

visibility 510

Глобалните емисии на CO2 са се върнали на нивата отпреди пандемията, а някои от тях дори заплашват да направят непостижими целите на климатичните договори за ограничаване на глобалното затопляне. Предупреджението отправиха от Международната енергийна агенция, съобщава БГНЕС.

Емисиите, свързани с енергията, са били с два процента по-високи през декември 2020 г. в сравнение със същия месец година по-рано, дължащи се на икономическо възстановяване и липса на политики за чиста енергия, се казва в доклад на МЕА.

“Възстановяването на глобалните въглеродни емисии към края на миналата година е категорично предупреждение, че не се прави достатъчно за ускоряване на прехода към чиста енергия в световен мащаб”, заяви изпълнителният директор на МЕА Фатих Бирол в изявление.

„Ако правителствата не се придвижат бързо с правилните енергийни политики, това би могло да изложи на риск историческата възможност в света да направи 2019 годината, в която е отчетен последният връх в глобалните емисии. Нашите числа показват, че се връщаме към интензивния за въглерод бизнес както обикновено”, каза Бирол.

В Китай замърсяването с въглерод през миналата година надхвърли нивата от 2019 г. с повече от половин процент, въпреки драконовското, макар и кратко, блокиране, за да се спре разпространението на вируса. Китай – който „подарява” на света повече от една четвърт от световното производство на CO2 – беше единствената голяма икономика, отбелязала растеж през 2020 г.

В други страни също се наблюдава повишаване на емисиите над нивата преди кризата с коронавируса, се посочва в доклада.

В Индия от септември те се повишиха над нивата от 2019 г., тъй като икономическата активност се увеличи и ограниченията заради COVID-19 бяха отхлабени. Възстановяването на автомобилния транспорт в Бразилия от май доведе до възстановяване на търсенето на петрол, докато увеличаването на търсенето на газ към края на 2020 г. изтласка емисиите над нивата от 2019 г. през последното тримесечие.

Американските емисии са спаднали с 10 процента през 2020 г., но до декември отново са се доближили до нивата от предходната година.

„Ако настоящите очаквания за глобален икономически скок през тази година се потвърдят – и при липса на големи политически промени в най-големите икономики в света – глобалните емисии вероятно ще се увеличат през 2021 г.“, каза Бирол.

Рязкото нарастване на икономическата активност – и замърсяването, което върви с нея – е по-скоро норма, отколкото изключение след икономически спад.

Например годишният растеж на БВП и емисиите на CO2 се увеличиха след Голямата рецесия от 2008 г.

 Но тъй като натискът се засилва за справяне с климатичната криза, има обнадеждаващи признаци, че големите емитенти предприемат стъпки, за да отделят икономическия растеж от въглеродните емисии, затоплящи планетите, отбеляза Бирол.

Изненадващият ангажимент на Китай да стане неутрален до 2060 г., амбициозният климатичен дневен ред на администрацията на Байдън заедно с повторното включване на САЩ в Парижкото споразумение и Зеленият нов курс на Европейския съюз сочат в правилната посока, каза той. “Зашеметяващият успех на Индия с възобновяеми енергийни източници може да трансформира енергийното й бъдеще,” добави той.

Глобалните емисии спаднаха с почти два милиарда тона през 2020 г., което е най-големият абсолютен спад в историята. Повече от половината от този спад се дължи на по-ниското използване на горива за автомобилен транспорт и авиация.

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ