29 Май 2023понеделник01:11 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

В старанието си да са перфектните домакини и майки българките забравят да обръщат внимание на тях самите, не крие тревогата си авторката на вдъхновяващи книги

Неделник

Срещи

Емилия Белчева: Външният вид е огледало на нашата психика

/ брой: 110

автор:Альона Нейкова

visibility 11

ЕМИЛИЯ БЕЛЧЕВА е международен лектор и треньор, чиято цел е да помогне на жените да станат по-здрави и по-щастливи. Разработва авторска система с упражнения за коригиране на неправилната стойка и гръбначните изкривявания. Води обучения за бременни, разкрива как да се избегне качването на излишни килограми и какъв е пътят към бързото възстановяване след раждането. Издава пет книги с консултации по психология за деца и възрастни, създателка е на собствени методики за тренировки и има над 10-годишен опит в организиране на курсове за подобряване на емоционалното и физическото състояние на хората.


Интервю на Альона НЕЙКОВА

- Авторка сте на книги за психология и здраве, изнасяте лекции, изявявате се и като треньор, наричат ви мотиватор... Как вие самата се представяте на непознати, Емилия?
- На първо място, смело мога да кажа, че съм всеотдайна майка на две малки съкровища - моите деца, и добра съпруга.
- Консултирали сте по въпросите за красотата и външния вид не само българки, но и чужденки. В кои страни жените са най-поддържани?
- Според моите наблюдения, рускините са най-поддържаните жени. Те се грижат повече за себе си и отделят много време, за да изглеждат добре, и се хранят здравословно. През последните години забелязвам, че и в България жените започват да се интересуват с какво и как се хранят и определено има голям наплив на редовно спортуващите дами. Когато говорим за красота, най-добрите учители за мен са руснаците. Те са много развити в тази сфера и определено има какво да се научи от тях.
- Кога или на каква възраст представителките на нежния пол започват да обръщат по-голямо внимание на визията си?
- Обикновено го правят, щом минат 35-годишна възраст. И след като са родили - точно тогава осъзнават, че имат нужда да изглеждат добре.
Много от жените, които ме търсят, дълго време са се отдавали на своето семейство, на мъжете си. Но в даден момент установяват, че в старанието си да са перфектните домакини и майки са забравили да обръщат внимание на тях самите. Пробвали какви ли не диети, режими и други неуспешни процедури, те се обръщат към мен с надежда да им помогна и да им върна самочувствието. След срещите ни осъзнават, че те са най-важните. И започват да обръщат по-голямо внимание на външния си вид. Аз съм на мнението, че жената е основата в едно семейство. Когато тя е щастлива, цялото семейство "свети".
- Какво е мнението ви за модерните процедури за разкрасяване като ботокса и филърите? Не обезличават ли еднаквите "патешки устни" и екстеншъните индивидуалността на жените?
- Подкрепям това твърдение. За мен ботоксът и филърите ни замаскират - по този начин се опитваме да скрием неща, които не одобряваме в нас самите, за да се харесаме в обществото. Но не осъзнаваме, че това замаскиране променя цялата ни същност, премахва чара ни и ни прави еднакви. Така губим нашата индивидуалност. А силните дами ценят своята индивидуалност! Те не искат да се впишат, харесват се такива, каквито са. Точно това ги кара да изпъкнат и да бъдат алфа жени. За мен естествената красота се крие в редица гимнастики, които не влияят по никакъв начин на нашето здраве, а, напротив, засилват нашия чар, помагат да подчертаем скулите, да увеличим устните, да махнем двойната брадичка, да опишем очите. Мога да препоръчам на женската аудитория да започнат фейсбилдинг в съчетание с масажи и тейпиране. Така ще имат много по-голям успех в дългосрочен план и е доказано с годините. По този начин няма да изгубят естественото в себе си и ще се чувстват богини в своята индивидуална красота.
- Има ли връзка между тялото и емоциите? Как можем да ги накараме да работят в позитивна симбиоза?
- Най-важното е да разберем, че спазмите в даден мускул на тялото отговарят на блокирана емоция. Прекарването на цял ден на стола в офиса води до атрофия (преразтягане), стоенето на крак в заведението, в което работят дамите, предизвиква фасцит (натягане). Тези мускули отговарят дали сме щастливи и доволни от това, което имаме - от семейството, от работата, от самия ни живот. Жената с добро телосложение и добра мускулатура ще реагира щастливо на всяка ситуация. Външният ни вид показва много неща, за които дори не предполагаме. Той е огледало на нашата психика и разкрива какво случва с органите ни.
- Как реагирате, когато чуете: "Това е невъзможно" или "Няма смисъл"? Дразни ли ви подобно отношение към живота и как се преодолява такова светоусещане?
- За мен всеки човек има силата да промени живота и съдбата си. Няма невъзможни неща - винаги съм го казвала. В годините на моята практика съм срещала безброй жени, от които доста често съм наблюдавала и дами, които са били изключително несигурни в себе си и в това дали ще успеят да постигнат желаните ефекти. Много от тях започват със заучените фрази - "Няма смисъл", "Имам деца", "Нямам време"... Тези оправдания се пораждат в нас заради страха от неуспех. Разказвала съм на своите клиентки за моето начало в тази сфера. Налагало се е да се справям сама, тъй като съпругът ми имаше собствен бизнес и се занимаваше с него. А аз трябваше да се преборя за успеха на фирмата си и за доверието на хората. И макар омъжена и с две деца, все пак успях да се справя и да съчетая полезното с приятното.
- През годините тренирате над 20 вида спорт и танци. Открихте ли все пак онова физическо занимание, което ви кара да се чувствате по най-добрия начин?
- Успях да го създам сама. Преди осем години, след раждането на първата ми дъщеря, получих контузия в таза. Имах два избора - или да спра да се движа, или да имам по няколко часа за рехабилитация, за отслабване, за масажи, за да мога да отпусна нервите в таза и гърба. Събрах всички практики в 20-30 минути на ден и резултатът беше налице. Патентовах този спорт - за всички, които нямат време за губене, всекидневието им е много забързано, но имат нужда да се грижат за себе си.
- На какво се основава вярата ви, че можете да помогнете на всяка жена да подчертае своята уникалност, да се чувства изящна и неотразима в кожата си? Броите ли дамите, на които наистина успяхте да промените живота чрез вашите методи?
- Радвам се на абсолютно всяка промяна, на всички снимки на моите клиенти, които постоянно ми споделят своите успехи. Човек, когато прави добро, никога не трябва да го брои. Разбира се, че не зная на колко точно дами съм помогнала. Всички те са моето голямо семейство, с което успяваме заедно.
Вярата ми се основава на примерите от моята практика: в началото чувам коментари от жени, че няма да се получи и е невъзможно, а после самите те ми благодарят за това "чудо", както повечето го наричат.
- Какво ви дава най-голям кураж в стремежа да направите света по-добро и по-красиво място за живеене?
- Вярата в собствените ми възможности. Моите родители са ме възпитали така, че никога да не се отказвам. И цял живот следвам мотото: "Винаги има начин! Всичко е в моите ръце!"
Когато някой започне да прилага леки промени, той се преобразява и физически, и психически. Също така сбъдва по-бързо желанията си, мисли и се грижи повече за външния си вид. След промяната тези хора "светят".
- Казват, че голяма част от заболяванията са породени от прекалената критичност и липсата на любов към себе си. Съгласна ли сте с подобни твърдения или имате собствени разбирания по темата?
- Напълно подкрепям това вярване. В моите консултации и обучения разказвам точно за този проблем, който има всяка трета жена. Малко хора знаят, че критичността ни е нашата сърдечна чакра, а това като цвят е зелено. И ако повечето от хората наблягат на зелена храна, със сигурност са длъжни да пуснат контрола. Когато сме прекалено критични към себе си и околните, ние търсим одобрението на другите, не си даваме любовта, от която имаме нужда, само на себе си. На първо място, трябва да се научим да се обичаме, както и да мислим по-позитивно. Научно доказано е, че много от заболяванията са основно поради критичност, контрол и липса на любов към себе си.
- Вие може би сте от малкото жени, които открито се обявяват против универсалните диети. Защо?
- Защото съм пробвала много диети. Имам много голям опит в това отношение и съм си патила ужасно от какви ли не режими на хранене на различни хора. През годините минах през всички тези цикли и установих, че всяка диета е много индивидуална за всеки организъм. Един хранителен режим, даден от някой на друг, може да действа по съвсем неочакван начин. Всеки има различен метаболизъм. При мен са идвали много жени, които дълъг период от време са били на диета, препоръчана им от приятел или познат, и са си докарали доста здравословни проблеми.
Целта ми е да правя индивидуални хранителни режими за всеки човек, според метаболизма му, тъй като всеки организъм е различен и всичко трябва да е съобразено с него. Точно затова използвам тест за метаболитен тип, който показва какви храни са подходящи за съответната личност. И като се приложи, успехът се вижда в рамките на две седмици.
- Има ли универсална рецепта как да станем здрави и щастливи?
- Когато поставим себе си на първо място и започнем да правим нещата през призмата "искам", а не "трябва". Когато поемаме отговорност за нашите действия и не обвиняваме никого за грешките, които ние правим, за външния си вид и заболяванията си. Когато вземем отговорност за това какво ядем и какво правим със себе си. Най-бързият начин е да започнем да се движим, да дишаме, да се храним правилно и да знаем какво ядем. Точно тогава ще сме щастливи и здрави.
- Как ви промени раждането на двете ви деца? Имат ли те от малки отношение към красотата и здравословния начин на живот?
- Да, на година и шест месеца с голямата ми дъщеря вече водихме изправителна биомеханика за деца. След тяхното раждане се мотивирах и знам, че имам силите да променя света, за да имат възможност всички деца да живеят на по-добро място.
Всеки родител е супер герой за своето дете - без значение от работата, размерите и килограмите. Малчуганите искат да подражават на своите майки и бащи. Най-доброто, което можем да направим, е да живеем здравословно и така, както бихме искали да живеят нашите деца. Без задръжките, без оправданията, без отлагането за утре. Затова, дерзайте и не спирайте да обичате себе си!

Снимки личен архив


След раждането на дъщерите си Емилия се мотивира още повече да промени света, за да живеят всички деца на по-добро мястоУбедена е, че всеки човек има силата да промени живота и съдбата си

 • Тази година организирахте онлайн маратон с Марк де Турк, който работи на световно ниво с известни личности като Том Круз и Уил Смит. Какво ви направи най-голямо впечатление при общуването с него?
  - Марк е много земен и иска да помага на хората. През годините осъзнах, че колкото по-известни са личностите, толкова по-земни и спокойни са. Много са смирени, искат да дават и да помагат. Без значение от годините си, той е на висока вибрация, защото иска да се забавлява с всичко, което прави, и го постига. Смело мога да кажа, че много хора могат да се учат от него.
  Съществува една техника, която е вписана в рекордите на Гинес. Принадлежи на Уим Холф - холандеца с прозвището Леденият човек. Благодарение на трениран ум и специално дишане, той има способността да издържа на много ниски температури. Носител е на 20 световни рекорда. Работи с учени от цял свят, за да популяризира своите способности. Показва различни техники за студени душове и за дихателни практики. Изкачва дори планина по бански. Поставя рекорд и за време, прекарано при много ниски температури и без биологични показатели. Именно с тази техника правя превенция и лечение на разширени вени и паник атаки. Когато дишаме правилно, всички системи работят така, както трябва - кръвоносната се свива, оросяването е правилно, няма отпускане на тъканите и органите.
  - Какви са най-честите проблеми на дамите, които се обръщат към вас?
  - Повечето от жените имат преразтегнати седалищни мускули. Реално, ако имаме отпуснато седалище, ние винаги ще реагираме негативно на всяка ситуация. И нашата реакция прави ситуацията такава, каквато е.
  Реално това, на което вибрираме и на което е настроен нашият мозък (страхове и очаквания, положителни и отрицателни мисли) - именно това виждаме и привличаме в живота си. Тялото и емоциите са напълно свързани, както и продуктите, с които се храним. Ако не довършваме нещата до край, то волевата чакра е затворена.
  Едновременно имаме и блокаж точно под плешките. Ако отлагаме, имаме нужда от масаж на дупето (с топка би бил идеален), червена храна и да напишем списък какво отлагаме.
  Когато ядем лилава храна, имаме нужда от креативност. Ако ядем зелена храна, имаме нужда да пуснем "контрола". Да бъдем по-приемащи, по-позитивно настроени към всичко около нас.
  Външният ни вид показва много неща, за които дори не предполагаме. Ако имаме паднали рамене надолу, това означава, че се грижим за всички около нас и винаги забравяме за себе си. Пъпките ни показват коя храна не усвояваме. Болките разкриват какъв психологичен блокаж имаме.
  Преди осем години създадох масажа с топка, като идеята му е да махне всички блокажи към тялото и да отключи емоциите. Ние задържаме емоции, които трябва да излизат от тялото. Когато се размачкваме с топката, то ние изчистваме тази емоция от тялото и се освобождаваме от негативната енергия.
  - Събитията ви, дори тези, които провеждате онлайн, предизвикват истински фурор. Как си го обяснявате?
  - Ще го дефинирам с една дума - "разбираемо". Това е моят такт към всяка клиентка. Няма нужда да говоря със сложни термини, за да се разбере колко съм наясно с материята, или да изглеждам супер интелигентна и да объркваме хората. Ако говориш на разбираем език, на човека отсреща му е интересно, когато сравняваш различни и простички неща.
  Разказвайки за даден временен проблем, често давам пример с пъпките. Започвам да обяснявам от какво се получават, какво е необходимо на организма да си добави, за да може да изчезнат, и към какво има непоносимост. Така тази информация им е нужна постоянно, за да са наясно и най-вече да се запознаят с техния организъм и с това, от което има нужда той.
  - Преди време получавате предложение лично от Юлия Сайфулина да станете част от нейната Академия за красота в Москва. Какво означава този факт за вас? Защо ѝ отказахте?
  - Работила съм с много хора от хайлайфа на Русия и сме обсъждали държавата като цяло. На никого, както и на мен, не се харесват мръсният въздух и лошата храна. Много пъти хората, с които работя, са ми предлагали да живея там, но винаги съм отказвала. Смятам, че в България се чувствам най-добре и съм много щастлива от живота си тук...


Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ