04 Юли 2020събота19:26 ч.

Снимка Василка Балевска

Емил Табаков представя Осмата симфония на Брукнер със Софийската филхармония

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 409

Маестро Емил Табаков застава на 21 ноември пред Софийската филхармония, за да представи едно от най-грандиозните произведения в музикалната история - Симфония 8 на Антон Брукнер. Маестро Табаков неведнъж е демонстрирал афинитет и дълбочинен прочит на творбите от австрийската школа, към която принадлежи и Брукнер. Неговите интерпретации традиционно оставят публиката въодушевена, посочва Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на Софийската филхармония.

Австрийският композитор е сред ярките представители на Романтизма, станал популярен през XX век благодарение на Караян. Осмата му симфония е сред абсолютните шедьоври в класическата музика - триумф на вярата и благодарността към живота. Брукнер завършва работата по нея през август 1887 г. И бърза да я представи на диригента Х. Леви - негов приятел и ментор. След като се запознава с партитурите, Леви казва, че симфонията е неосъществима и предлага на Брукнер да я намали значително. Брукнер преживял много болезнено критиката от на своя "баща в изкуството", но през 1889-1890 г. се връща към симфонията, като я редуцира донякъде и редактира първата част.

Премиерата е на 18 декември 1892 г. във Виенската филхармония под ръководството на Х. Рихтер. Тя е толкова успешна, че феновете на композитора я обявяват за "короната на музиката от XIX век". Съвременниците наричат Осмата симфония "Апокалиптична". Пианистът и музикален критик Й. Шалк пише, че тя представя борбата за култура и най-висшите идеали на човечеството. Пак според критиците Осмата симфония е грандиозна романтична концепция, основана на типичния конфликт за романтиците между, от една страна - бруталната сила и спокойствието на вечната красота на Вселената, и от друга - самотния човек, изгубен в нея.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 608

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 670

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1254

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ