24 Март 2019неделя19:14 ч.

Снимка Софийска филхармония

Емил Табаков дирижира своята Десета симфония

Премиерата е днес в зала "България", а на 16 март творбата ще звучи в Русе на "Мартенски музикални дни"

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 115

Маестро Емил Табаков застава пред Софийската филхармония днес, 14 март, за да представи за първи път пред публика своята Десета симфония. "След като написах Девета симфония, която ми костваше доста усилия, бях решил, че преустановявам с писането на симфонии, тъй като мислех, че е достатъчно. Симфонията е доста обемист труд, който все по-трудно се оценява от сегашната публика. И както бях решил, получих покана от директора на филхармонията Найден Тодоров, който ми предложи да изсвирят Деветата ми симфония. Тя не беше изпълнявана, а Тодоров знаеше, не знам откъде, за нея и ми предложи да я изпълня с филхармонията на "Мартенски музикални дни" в Русе и в София - това стана миналата година. А за тази година ми предложи да напиша Симфония номер 10. Тогава му казах, че това е сложна работа и не знам дали бих могъл вече да се хвана с такова нещо", споделя маестро Емил Табаков. И допълва, че само за седем месеца симфонията става факт, а авторът ще дирижира първите две изпълнения - на 14 март в зала "България" и на 16 март в Русе на фестивала "Мартенски музикални дни".

В програмата тази вечер маестро Табаков е включил и Kонцерта за пиано и оркестър на Шуман. Красивата музика ще прозвучи в изпълнение на самобитния Евгени Божанов - пианист с ярък и запомнящ се стил, който го превръща в любим изпълнител на много престижни сцени по света. Още на 18 години Шуман мечтае да напише концерт за пиано. След няколко опита, през 1845 г. той става факт. И до днес това е една от най-популярните и обичани творби за пиано, определяна от критиците като виртуозна и поетична. 

Билети за концерта са налични на касата на зала "България", Ивентим, Ипей и Tикетсбг, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, пиар на Софийската филхармония.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1485

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 438

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56