20 Август 2019вторник13:12 ч.

Интервю

Емил Георгиев: Ще дадем нов импулс за обновление на ЕС

Защитата на правата на българските потребители е част от социалната справедливост, заяви кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

/ брой: 89

автор:Юлия Кулинска

visibility 1023

Емил ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е защита на правата на потребителите в Австрия и Англия. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията. Бил е четири мандата общински съветник в Хасково и председател на общинския съвет. Сред основателите е на ПК "Екогласност", а от 2006 г. е лидер на партията. Депутат в 42-рото НС от БСП. Георгиев е дългогодишен член на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България, а от 2015 г. е изпълнителен секретар. Владее говоримо румънски и английски език.

"Българите искат справедлив живот, социална държава, социална Европа и не желаят повече да бъдат третирани като аборигените на ЕС"

- Г-н Георгиев, как приехте номинацията ви за кандидат за евродепутат от "БСП за България"?

- Приех номинацията като изключителна чест. Уверявам ви, че не е моя детска мечта да бъда евродепутат. Имам  спортна закалка и съм свикнал да се боря за победата, както се казва, до последната секунда на продълженията. Затова ще дам всичко от себе си за победата на "БСП за България" на 26 май с номер 18 в интегралната бюлетина. Такава е нагласата на всички колеги от листата.

- Предизборната кампания навлезе в гореща фаза. Какви са впечатленията ви от досегашните срещи с избирателите?

- Срещите преминават при голям интерес и с откровени разговори. Хората ни посрещат сърдечно, с много настроение и вяра, че ще променим Европа. Те не мечтаят за огромни апартаменти на символични цени с екстри и  ВИП асансьори тип "Цветан Цветанов". Голяма част от тях дори вече нямат сили да мечтаят. Българите искат справедлив живот, социална държава и социална Европа. Те не желаят повече да бъдат третирани като аборигените на ЕС. Прави ми впечатление, че някои от присъстващите споделят, че досега са гласували за СДС, но на предстоящите избори ще подкрепят нас, защото са убедени, че само ние ще свалим ГЕРБ от власт. 

 Сега е модерно да се говори за хоризонт на самочувствие, но е цинизъм ГЕРБ да твърдят, че животът у нас се е подобрил. Припомняме, че 20% , т.е. 1,6 милиона българи живеят под прага на бедността и са напълно отчаяни, а останалите близо 70% са недоволни от  досегашното управление на ГЕРБ. Затова ние от "БСП за България" настояваме за справедливост. Справедливост сега. И не е случайно, че това е девизът на нашата кампания.

- Защо българите трябва да гласуват за еврокандидатите на "БСП за България"?

- България е пред много важен избор, свързан както с бъдещото развитие на европейската общност, така и на страната ни. Ние от коалиция "БСП за България" се готвим сериозно да спечелим тези избори с листа, която наистина е богата палитра от младост и дръзновение, както и житейски и професионален опит. Това е листа с много нови лица. Убеден съм, че ние ще дадем нов импулс за обновление на ЕС, така че той да се превърне в еталон за социална справедливост и за българските граждани.

Обновление, защото съюзът изпадна в дълбока криза, а ЕП и ЕК се отдалечиха от проблемите и тревогите на обикновените хора на всички държави от ЕС. Това с особена сила се отнася за нашата страна. Обновление и в името на опазването на околната среда. Затова ЕС трябва да поеме ролята и на световен лидер в борбата с климатичните промени. Националните мерки за енергийни помощи на домакинствата с нисък доход трябва да бъдат подкрепени от европейски програми за екологична и енергийна ефективност. Енергийната бедност е социален и екологичен проблем и е недопустимо милиони европейци да са изправени пред избора храна или отопление. Българските евродепутати ще се противопоставим категорично на опитите за въвеждане на "различни скорости" на развитие в рамките на ЕС и на задълбочаването на разделението между държавите членки. Съюзът ще бъде силен само ако работи системно за преодоляване на неравенствата, особено по отношение на икономическото развитие и благосъстоянието на хората.

- Какви ще са приоритетите на евродепутатите социалисти и вашите лични в ЕП?

- Един от основните ни ангажименти в ЕП ще бъде свързан с равноправно участие на България в общата енергийна политика на ЕС с акцент развитието на ядрената ни енергетика чрез строителство на АЕЦ "Белене", което е от огромно значение. От съществено значение ще е и осигуряване на нови трасета за пренос на природен газ, в т.ч. директно и от Русия, а това автоматично означава, че ще настояваме за отпадане на санкциите срещу федерацията.

Когато говорим за социална справедливост, няма как да не се ангажираме и със защита правата на българските потребители, които за съжаление, все още не могат да се чувстват като пълноправни членове на европейското семейство. Като изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България мога с часове да говоря за двойния стандарт при храните в търговските вериги у нас. И не само за хранителните продукти.

Това е кауза, която заедно с моите колеги започнахме още през 2013 г. с приетия в парламента по наше предложение Закон за търговските вериги. С гласовете на народните представители от ГЕРБ законопроектът беше отхвърлен и пътят към двойния стандарт беше широко отворен.

В началото на миналата година, по предложение на парламентарната група "БСП за България", на първо четене, с цел премахване на двойния стандарт за българските потребители, се прие Закон за храните, но под натиска на чужди бутилиращи компании на минерални и изворни води, приемането на закона на второ четене беше блокирано. Сега в условия на предизборна кампания опонентите ни непрекъснато се упражняват на темата двоен стандарт. 

Ще настоявам ЕС да се утвърди като световен лидер в борбата с климатичните промени и опазване на планетата. Ще работя за инициирането и приемането на Пакт за устойчиво развитие, при който икономиката да не влиза в противоречие с опазването на природата. Необходимо е спешно транспониране на всички директиви на ЕС в Закона за енергетиката. Темата за опазване на околната среда трябва да присъства в ЕП. Нужна е нова селскостопанска политика и спиране прилагането на токсични химикали при производство на селскостопанска продукция.

В личен план категорично подкрепям създаването на европейска прокуратура и избирането на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Ще работя за последователна отмяна на санкциите, наложени от ЕС на Руската федерация.

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ