05 Юли 2022вторник06:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Елка Божикова: За учениците училището е храм

24 май е празникът, на който учителите се радват на успехите на своите възпитаници, казва директорът на ПМГ "Яне Сандански" в Гоце Делчев

/ брой: 98

автор:Деси Велева

visibility 2

Елка Божикова е директор на Природо-математическата гимназия "Яне Сандански" в Гоце Делчев от 1998 г. Тя е завършила Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". През годините на управление на гимназията е утвърдила модел на поведение на толерантност и уважение между ученици, учители и родители, модернизира учебния процес и целенасочено работи за внедряване на иновациите в учебния процес. Заедно с това работи, за да направи училището привлекателно, което формира креативни, социално отговорни и инициативни личности.


Интервю на Деси ВЕЛЕВА

- Г-жо Божикова, как посрещате 24 май - вие като директор, вашите колеги, учениците ви, училището?

- Винаги посрещаме празнично и с приповдигнато настроение този важен ден за българската култура и българското образование. Това е голям празник както за нашия град - Гоце Делчев, така и за гимназията ни. 24 май е денят, в който тържествено изпращаме зрелостниците. Гости на този вълнуващ ритуал са наши бивши възпитаници, които идват от цялата страна  дори и от други държави. Това са хора, завършили преди повече от 20-30 години, но с умиление си спомнят за родната гимназия. За учителите 24 май е ден, в който се радват на успехите на своите ученици и се чувстват специални заради удовлетворението, което получават. Това е денят, в който се срещат поколенията и виждат, че училището е живо. Така  празникът е всеобщ. 

- Смятате ли, че за учениците училището все още е храм на науката, на познанието, както е било в едно не толкова далечно минало? Оценяват ли го те?

- Убедена съм в това. Независимо от безкрайните предизвикателства на новото време, училището създава креативни млади хора с подчертано отношение към образованието. А след завършването си, те го оценяват още повече. Училището живее чрез учениците, те създават неговата история. 

- През последните години често се говори за проблемите на образованието, за падане на качеството на обучение, за неефективност, за нежелание на някоя от страните да се посвети на учението. Често има натрапчиво усещане за напрежение в системата. На този фон какви са поводите за гордост?

- Въпреки всички проблемите, гордостта ни не може да бъде подтисната, тъй като се радваме на успехите на нашите ученици. Когато погледнем назад, виждаме колко много са постигнали те.

 В нашата училищна общност успехите са дело не само на труда на учителя, но и на  загрижеността и отношението на родителите. Ние разчитаме на тяхната подкрепа и я получаваме в много посоки.  Благоприятната семейна среда  възпитава отговорни млади хора с желание да се борят и да успяват в живота.

Не на последно място успехите се дължат на невероятната подкрепа, която имаме от наши бивши възпитаници. Много се гордеем с това, че независимо къде живеят, те всъщност са част от училищния живот и подпомагат изявите на настоящите ученици. Тази симбиоза е един от основните фактори на успеха.

Ще дам няколко съществени примера, които ни карат да се гордеем. Нашият ученик Иван Попов, зрелостник тази година, е член на българските национални отбори по астрономия и по физика. Той представя България пред света, а това за нас е огромен успех. Имаме постижения и в областта на математиката - на ученика Антъни Атанасов, който има високи резултати и по химия. Прекрасни млади хора заемат първи места на национални конкурси и имат завидни умения в областта на литературата. Един такъв пример е зрелостничката Божидара Бойчева, която има над 30 призови места на литературни конкурси. 

- Виждате ли в учениците си желание за наука?

- Да, виждам го. Не 100 % у всички, това не е реалистино. Децата имат желание не просто в момента да се докажат, а да продължат да го правят и в живота след завършване на училището. Искат техните успехи да оставят следа в историята на града им.

- Как успява вашето училище да създаде толкова успешни млади хора?

- Училището ни има невероятна база. То е отворено за всеки, който иска да я види. Преди повече от 10 години благодарение на община Гоце Делчев се направи огромна инвестиция и цялостен ремонт на сградния фонд. След него по други проекти и с подкрепа на родителите ние успяхме да създадем едно различно, иновативно училище. Тук класните стаи са светли, просторни, интересно обзаведени, особено. специализираните кабинети по физика, химия и биология. 

За учениците е важно да почиват и затова има чудесни кътове за отмора в междучасията. Има добри възможности за спорт на открити площадки, във физкултурния салон, фитнес залата. Всичко това създава различна, позитивна среда, в която ученикът се чувства специален. Когато училището показва такава грижа към теб, това се оказва много мотивиращо. Наскоро правихме проучване и 90% от децата казаха, че средата в училището ги вдъхновява. Това създава различно отношение към науката и образованието. 

Освен това учениците обичат да се явяват с елементи на официалната униформа на различни форуми и смятат, че това ги отличава и рекламира едно различно училище. 

Използваме интердисциплинарност в учебния процес, която дава възможност на възпитаниците ни да създават уникални проекти. Част от тях бяха представени преди две години пред бизнессредите у нас и учениците дори получиха предложения за работа. 

Имаме редица извънкласни дейности и всеки може да избира да се занимава с това, което му харесва. За мен е важно учениците да се чувстват щастливи. Какво по-хубаво от това да виждаме млади хора, които споделят тревоги и успехи с нас и създават една особена приемственост. 90 на сто от учителите ни са възпитаници на училището и сега техните деца учат тук. Когато поколения наред градят атмосферата на едно училище, създават неговата история, изграждат традициите му, те са общност, която прокарва пъщита за бъдещи успехи.

- Какво е вашето пожелание в навечерието на 24 май?

- Искам на всички учители и родители  да  пожелая здраве, да милеят за родната гимназия. А на всички ученици - да бъдат горди последователи на Яне и да се стремят към съвършенство.

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 127

Хлябът с 20% по-евтин в търговските вериги

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 127

Азерският газ тръгва отново през Кулата

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 127

"Лукойл Нефтохим" пак ще плаща данъци

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 127

Скопие обсъжда френското предложение

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 127

Български огнеборци на мисия в Гърция

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 127

Кипър с мерки срещу болести сред мигрантите

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 127

Македония - дълг към България

автор:Боян Бойчев

visibility 517

/ брой: 127

Диагноза

автор:Велизар Енчев

visibility 1482

/ брой: 127

Наздраве, БФС!

автор:Марин Милашки

visibility 370

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ