09 Април 2020четвъртък17:16 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Творба на Елизар Милев

Палитра

Елизар Милев и Красен Троански представя "София прес"

Двамата автори показват най-новите си творби от порцелан и стъкло

/ брой: 31

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 323

Галерия-книжарница "София прес" представя изложба на Елизар Милев и Красен Троански от 17 февруари (откриването е в 18.30 ч.) до 5 март. Двамата автори се движат успоредно в развитието си от студентските години досега. Общото между тях е, че творческите им търсения са предимно в областта на силикатния дизайн. Различията са в избора на конкретния материал и трактовката му. 

Съществува дискретен диалог между работите на двамата творци (съмишленици и връстници), в естетическите и художествените търсения, като е запазена творческата им индивидуалност, както и спецификата на творческите им намерения. Характерен е респектът както към технологичната прецизност, така и към творческата идея, което е предпоставка за висок художествен резултат, посочва изкуствоведката Олимпия Даниел.

Елизар Милев завършва порцелан и стъкло в Националната художествена академия, има докторантура по същата специалност. Специализира в Pilchuck Glass School в Сиатъл, САЩ, и в Corning Museum of Glass - Корнинг, Ню Йорк, САЩ. Удостояван е с престижни отличия, сред които наградата "Джон Бризби", втора награда за дизайн на чаша за бира, организиран от Съюза на пивоварите в България, равностойна награда за цялостно творчество на Societe Generale Expressbank, награда на НХА и Societe Generale Expresbank - творчески престой в ателиетата на "Сите ентернасионал дез ар" в Париж, Франция, първа награда за дизайн на проекти за наградни пластики "Джуниър Евровизия", София, първа награда за проект за витражна фасада за метростанция - Шенжен, Китай.

Красен Троански завършва дизайн на порцелан и стъкло при проф. Йордан Стоянов и проф. Георги Георгиев в НХА и докторантура по същата специалност. Защитава дисертационен труд на тема "Формообразуването във фината керамика в зависимост от технологичните иновации". Носител е на награда за дизайн на фризова композиция, за фирма - Ceramix, и награда за млад автор на Societe Generale - Експресбанк.

И двамата художници имат множество участия в различни форуми в България и по света.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ