01 Юни 2020понеделник19:02 ч.

Интервю

Еленко Божков: Случващото се в енергетиката е изключително тревожно

Надплатеното за газ и парно да се върне в сметките според потреблениeто, призовава енергийният експерт

/ брой: 70

автор:Мая Йовановска

visibility 2254

През миналата седмица стана известно, че Българският енергиен и минен форум предлага от договореното намаляване на цената на газа (за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г.) на домакинствата въобще да не се възстановяват надплатените от тях суми за газ и парно. Предлага се половината от върнатите от "Газпром" над 150 млн. лв. да се разпределят между индустриалните потребители, 25% да отидат за борба с КОВИД-19, а останалите 25% - във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за компенсиране на високите стойности на тока от ВЕИ. Причина за предложението - щяло да се създаде правна и нормативна каша с връщането на парите на всички, надплатили за газа. А възстановяването можело да стане най-рано след шест месеца. Очаква се днес парламентарната комисия по енергетика да разгледа и гласува на второ четене поправките в Закона за енергетиката, които да уредят газовите компенсации.

ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден през 1953 г. в Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега ТУ-София). Електроинженер. Депутат в VII ВНС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК и на УС на ТЕЦ "Марица изток 3". Божков е известен енергиен експерт и бивш комисар в ДКЕВР. Член е на Стратегическия съвет към президента Румен Радев. 

"С 80% се е увеличил вносът на ток, износът е намалял с 23%, а производството е с 10% по-малко"

- Как оценявате предложението на Българския енергиен и минен форум, г-н Божков?

- Предложението с 50% от парите да се удовлетвори само едрият бизнес е крайно несправедливо. А другите 50% да се разпределят за борба с коронавируса и във фонда за енергийна сигурност - не намирам смисъл. Единственият справедлив начин е тези 150 млн. лв. да се разпределят според потреблението на природен газ на всички, които са купували в този период. На всички по веригата до крайните потребители. След като се преведат пари например на "Топлофикация София" (независимо, че има дългове към "Булгаргаз"), тя трябва да намали настоящите сметки за парно на потребителите със суми, които им се дължат вследствие на намалената цена. Това е единствения справедлив начин.

Известни колебания събужда въпросът как ще бъдат намалени цените за онези потребители на метан газ, които го използват за леките автомобили. Защото ще се намали цената на търговците с газостанции за минал период и ще се види какви суми имат да получават. Но те не могат да ги сложат директно във фактурите на своите потребители. Техният брой е бил различен за минал период, някои може да не пазаруват вече от там. Относително справедливото е да се наложи котролирано намаляване на цената на газа, докато не се изчерпи сумата за намалените цени за минали периоди. Най-правилно е всички да бъдат овъзмездени чрез намаляване на бъдещи сметки. Това са крайните потребители на природен газ, на топлинна енергия, директните потребители на "Булгаргаз" и потребителите на газ през газоразпределителните дружества. Не можем да очакваме потребителите да получават пощенски записи. Те трябва да получат намалени сметки със сумите от намалената цена на газа.

- Има ли закъсали дружества в енергетиката заради кризата с КОВИД-19?

- Случващото се в енергетиката е много притеснително. Има намаление на производството на електрическа енергия с 10% спрямо същия период на миналата година. Това означава, че част от централите не работят. В същото време има намаление на потреблението на ток, което е пренебрежимо малко - около 1-2%. Това може да е заради студеното време през първите три месеца на годината, което маскира намаляването на потреблението на индустрията. Но има и увеличение на вноса на ток с 80% спрямо миналата година и намаление на износа с около 23%.

- Кои са намалили производството си?

- Това са централите от Източномаришкия комплекс или общо-взето въглищните централи. Виновна е високата цена на емисиите, която прави българската енергия неконкурентоспособна. И при много ниската цена на тока на борсата през последните дни в сегмента "Ден напред" очаквам, че ще има внос на ток от Турция. Или известна част от Румъния. Едновременно с това дружествата са принудени да свалят цените на експортната енергия. Затова трябва да се търси ново решение. Възможност, която се предлага от експерите, е да се сложат баражни данъци - на търговците, които внасят въглищна енергия, а и всякаква енергия, да им се наложат данъци. Заради това, че се използва ток от страни, които не плащат емисионни квоти. Турция например не плаща такива и затова цената й е значително по-ниска.

Отражението на коронавируса е в намаляване на индустриалното потребление и в намаляване на цената на енергията по съседните борси. "Марица изток 2" от възможни 1600 мегавата произвежда 300 мегавата. В същото време т.нар. американски централи работят на пълна мошност. Независимо от всички преговори за прекратяване на договорите им, в момента се изкупува всичката енергия, и то на високи цени. На това отгоре НЕК заплаща емисионните им квоти и на тях разходите им са по-ниски. И от това, което реализират, са на печалба. А "Марица изток 2" е в изключително тежко положение. Атомната централа в момента губи клиенти търговци от дългосрочни двустранни договори. Те са купували големи количества ток по договори за една година, но изведнъж отказват и прекратяват договорите си, защото електроенергията, която в момента се търгува на борсата, е пет пъти по-евтина и те купуват от там. Същото се отнася за "Топлофикация София", която е с отказан договор за изкупуване на енергия. 

- Какво може да се направи?

- Има голямо несъвършенство в поднормативните документи или в т.нар. правила за централизирана търговия на енергия по дългосрочни двустранни договори. Това са правилата на независимата енергийна борса. Тя не е страна по договорите и не може да реагира адекватно, когато търговец отказва на производител да купува енергия. Няма я клиринговата къща, която да поеме ангажиментите и гаранциите за такива нарушения на договорите. Борсата е посредник, който сега изкара списък с некоректни партьори или нещо такова. И какво от това? Ами договорът за азерския газ? При това намалено потребление на природен газ от българската индустрия енергийният министър Теменужка Петкова какво ще прави азерския газ на висока цена? При положение, че руснаците в момента предлагат много по-ниски цени. И "Булгаргаз" за пореден месец ще намали цената на газа. При годишно потребление у нас от 3,5 млрд. куб. метра какво ще ги правим тези над 500 млн. куб. метра азерски газ? А газа от бъдещия терминал в Александруполис, където имаме и собственост? Всички тези неща трябва да се прегледат и да се види какви са възможностите за предоговоряне или отхвърляне на тези договори. 

- Какво може да се случи с цените след излизането от тази криза?

- Много е трудно да се прогнозира. Зависи какво се случва с бизнеса, какво ще бъде потреблението на електрическа енергия на индустриалците и колко дълго ще се възстановяваме. Със сигурност обаче планираното за юли тази година излизане на борсата за ток на битовите потребители няма да се състои. То и не бива да се случва. Напротив, трябва да се връщаме по някакъв начин към регулирана и планова икономика, за да овладеем кризата. Трябва да се търсят и възможности за обратно изкупуване на двете "американски централи". Да се прекратят договорите, за да се работи с нормални цени. Категорично трябва да се търси начин за спиране на Зелената сделка на ЕС дългосрочно. За да се запазят работните места в комплекса "Марица Изток", които са най-малко 20 хиляди. Трябва да се преосмисли цялостната политика в енергетиката.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 41

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 26

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 290

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 393

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 565

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 444

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ