09 Април 2020четвъртък03:29 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Еленко Божков: ЕС може да забави процедурата за "Белене"

Държавата трябва да има повече от блокираща квота в бъдещата ядрена централа, казва енергийният експерт

/ брой: 163

автор:Мая Йовановска

visibility 2043

ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден през 1953 г. в гр. Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в 7-то ВНС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК и на УС на ТЕЦ "Марица-изток 3". Божков е известен енергиен експерт и бивш комисар в ДКЕВР. Участва в Стратегическия съвет към президента на България Румен Радев.

"Още сега имаме нужда от нов ядрен блок"

- Господин Божков, има 13 кандидати за АЕЦ "Белене", кои обаче са сериозните, реалните инвеститори?
- Процедурата беше обявена по следния начин. Заявление за стратегически инвеститор и писмо за намерения - или като миноритерен инвеститор, или като търговец, който има намерение да реализира електроенергия, произведена от "Белене". А както се вижда и от приложенията към процедурата, има още една възможност - да бъде едновременно и миноритерен инвеститор, и търговец на ток. Като се направи това разделяне, се вижда, че от подадените 13 кандидатури седем са свързани с искания за участие като мажоритарен инвеститор, а останалите са писма за намерения. Прави впечатление, че от тези седем, без да е дадена такава възможност в самото съобщение за процедурата, има две много известни фирми, които искат да участват като доставчици на оборудване и в структурирането на финансирането на проекта. Което не е точно инвеститор. Това са "Фраматом" и "Дженерал Електрик". Понеже са световноизвестни доставчици на оборудване за атомната енергетика, и двете са допуснати за участие. При останалите пет има един любопитен момент. Освен трите големи потенциални инвеститора - "Росатом", който е главен проектант и основен производител на доставеното оборудване, Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидроядрена компания (KHNP), участват и две фирми, които будят интерес. Но те явно попадат в т.нар. дълъг списък с потенциални инвеститори благодарение на прекалено отворената и демократична процедура. Това е една комбинация от български и чешки компании и друг консорциум с участието на големите фирми на бизнесмена Христо Ковачки. Интересно е каква е вероятността тези фирми да останат в краткия списък. Според мен тя е минимална.
Как ще се развие по-нататък търгът, зависи от деветте стъпки, описани в приложението към процедурата. От него се вижда, че сега основната работа на комисията е да отсее от тези пет фирми краткия списък. Възможни са различни комбинации. Може да бъдат поканени и поощрени фирми, които да се кооперират за по-нататъшно участие като мажоритарни инвеститори. Имам предвид, че е възможно коопериране например между "Росатом" и китайската CNNC. Което ще бъде една много добра комбинация. Що се отнася до останалите инвеститори и търговците на електрическа енергия, там нещата добиват любопитно-екзотичен характер с участието на още три фирми на Ковачки. Две от фирмите за търговия с електрическа енергия станаха известни със сигнала на работодателите до КЗК във връзка с нарушения и манипулации на пазара. Присъствието на тези фирми в търга дава един много балкански привкус на процедурата.
Особеното при фирмите, които искат да участват или като търговци на електроенергия, или като миноритарни инвеститори, или като комбинация между двете, е, че не съществуват нито критерии за избор, нито начин как да се извърши класацията. Техният списък просто ще бъде предоставен на избраните инвеститори.
- С кои инвеститори би било най-добре според вас държавата да води преговори?
- Държавата трябва да продължи преговорите задължително с "Росатом" и с китайската CNNC. Ясно се видя готовността на тези две фирми да участват в изграждането съвместно с българската държава. При това с един дял на българската държава, който подлежи на обсъждане и договаряне. Моето желание е България да участва в проекта не само с блокираща, а с мажоритарна квота, ако е възможно.
- Това се коментира и изглежда логично, защото и двете компании, за които говорите, са държавни. Значи тези две държави смятат, че проектът е атрактивен. Защо тогава България да се ограничава в рамките само на блокираща квота?
- Нашата държава трябва да участва с повече, защото този проект освен всичко друго е тясно свързан с националната сигурност на страната.
- Вече беше зададен въпросът възможно ли е при участие на "Росатом", което логически е неминуемо, да има някакви обструкции от Европейския съюз.
- Това, от което се опасявам, е, че ЕС ще забави процедурата, развитието на проекта. Вината обаче е изцяло на правителството. За Европейската комисия проектът е изцяло нов. Ще има нова нотификация, въпреки че по същество проектът е същият, който беше спрян през 2012 г. И не би трябвало да има особености в нотификацията. Като изключим, че ще има нова схема на финансиране. Другото е, че Агенцията за ядрено регулиране трябва да лицензира проекта отново. А за да стане това, трябва да бъде осъвременен и завършен техническия, проект - нещо, което трябваше да бъде направено отдавна. Опасявам се и че може ЕК да иска обяснения или да постави някакви ограничения във връзка с общите изисквания за търговия в ЕС за доставката на свежото ядрено гориво.
- Прогнозата ви е за забавяне на процедурата или за блокиране?
- Прогнозирам евентуално забавяне поради некомпетентността и мудността на българското правителство. Състоящо се в забавянето на лицензирането на проекта заради забавянето на лицензирането на техническия проект. И не мога да кажа какъв е срокът за нотифициране от ЕК. Що се отнася до евентуално блокиране на проекта, то ще бъде избегнато с поставеното условие в процедурата за доставката на свежото ядрено гориво.
- При огласяването на кандидатите министър Теменужка Петкова се похвали със сериозния интерес към "Белене". Същите тези хора обаче през 2012 г. спряха проекта с аргумента, че е икономически нерентабилен.
- Това е точно така. Теменужка Петкова, преди да стане министър, оглавяваше една от комисиите, която трябваше да обоснове спирането на проекта. Както и търсенето на призраци в този проект и доказването на неговата нерентабилност.
- Какво ги накара да сменят позицията си?
- Реалностите. Ползата от проекта се вижда, тя е ясно доказана неколкократно. Както от доклада на HSBC, така и от доклада на БАН. Проектът има и широката обществена подкрепа, обоснована и подкрепена от БСП, която предизвика референдума.
- Как тогава да определим решението през 2012 г. за спирането на проекта - като политическа поръчка ли?
- Така трябва да се нарече.
- Колко ще струва изграждането и вярно ли е, че токът от "Белене" ще е скъп?
- В обявяването на процедурата е поставено ограничение до 10 млрд. евро. Всички изчисления показват, че сумата е реалистична. Ако се спазят инвестициите от 10 млрд. евро, цената на тока няма как да надвиши 53-55 евро на мегаватчас. Това е цената, на която се продава в момента ток на унгарската борса, а и на българската в сегмента "Ден напред".
- И е по-ниска от пиковите стойности на нашата борса.
- Заради изкривявания на нашата борса беше постигната цена от близо 200 лв. за мегаватчас.
- За колко време може да бъде завършена централата?
- Ако процедурата не се забави и централата започне да се строи след предвидената за приключването й една година, ни трябват още 8-9 г., за да може да се пусне в експлоатация първият блок.
- Коментирайте заключението на бившия министър Трайчо Трайков, че няма място и за "Козлодуй", и за "Белене".
- Дали има място в електроенергийната ни система за потребление на ток от още един ядрен блок? Още сега, в момента има място за още един хилядник. Нуждата от допълнителен блок се вижда ясно във всеки момент от товаровата диаграма на ЕСО и най-вече през зимния период. С това, което ни готви ЕС за затваряне на въглищните централи, даже да има удължаване на техния живот, в съвсем обозрим период нуждата от два блока става повече от очевидна.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 296

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 105

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ