20 Юни 2019четвъртък08:00 ч.

Интервю

Елена Йончева: Това е битка за България

Хора от престъпния свят са завладели страната, те не могат да ни водят към Европа, казва водачът на листата на "БСП за България"

/ брой: 97

автор:Ивелин Николов

visibility 1055

Елена ЙОНЧЕВА е родена в София. През 1989 г. завършва с отличие магистърска степен по телевизионна журналистика в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", а след това специализира във Великобритания - Лондон, Кардиф, Оксфорд, както и в САЩ. Автор е на над 40 документални филма, много от които са от най-горещите точки на света - от военните конфликти в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия. Снимала е филм за българската база "Св. Климент Охридски" в Антарктида. Сред най-известните й филми са: "Войната в Хърватска и Крайна", "Белите Вълци", "Руските избори - Кой каза перестройка?", "Сомалийските пирати", "Сирия, бунтовниците на Алепо", "Турция - новата революция". Във филма си "Границата" Йончева показва как се преодолява само със стълба оградата към Турция и колко печелят трафикантите на мигранти.

Работила е в "Панорама" на БНТ, била е водещ в програмата "Екип 4" на Канал 1. Носител е на десетки български и международни журналистически награди. От 1995 до 2000 г. е избрана 5 пъти за "Репортер на годината". През 2003 г. е удостоена с орден "Дамски кръст", I ст. - за висок професионализъм при отразяване на войната в Ирак. През 2004 г. е наградена от МВР за изключителен професионализъм в представянето на България за присъединяването ни към ЕС. През 2009 г. получава наградата за документални филми на международния телевизионен фестивал "Златната ракла". Говори френски, английски, испански и руски език.


"Или позволяваме криминалното робство да ни смачка окончателно, или въставаме"

- Г-жо Йончева, какво ни дава членството в Европейския съюз?

- Дванадесет години уж вървим към Европа с копнежа, че България ще се доближи до онази Европа - на социалната защита, достойнството и свободата, за която всеки от нас е мечтал. Такава Европа, в която гражданинът може да получи справедливост и без да е приближен до властта. Където бизнесът не е подложен на рекет и можеш да получиш добро образоване независимо от социалния ти статус. В Европа, където доброто и безплатно здравеопазване е гарантирано от държавата. Дванадесет години уж вървим към тази Европа, но даже не се доближаваме до нея.

- Защо? Какъв е "приносът" на България за тази желана Европа, за този справедлив Европейски съюз?

- Днес бизнесът бяга от България. Парламентът работи за избрани клиенти - 72 процента от приетите закони са лобистки според Българската стопанска камара. Тотален е сривът на преките чужди инвестиции - спадът е 11 пъти спрямо 2008 г. Здравеопазването се превръща в жест на милостиня, в зов за помощ.

- Вие сте журналист не само по професия, но и по призвание. Какви са българските медии днес?

- Преди единадесет години бяхме на едно и също място по свобода на медиите с Франция. Тези дни беше публикуван докладът на международната организация "Репортери без граници". В него се казва, че "България вече не е обетована земя на журналистиката, организираната престъпност и властта в България подлагат на тормоз медиите". Разбирате ли какво ни казват? Организираната престъпност и властта са едно и също.

- Как тогава оцеляват журналистите у нас?

- Има два варианта - или се отказваш от свободната журналистика, от правото да пишеш истината и да изразяваш собственото си мнение и си налагаш автоцензура, за да оцелееш и да не останеш без заплата. Или започваш тежка битка, за да отстоиш себе си и ценностите си. Да си истински професионалист. И да си свободен. Защо ли? Защото там, където няма свободна журналистка, се настанява диктатурата.

- Факт ли е диктатурата в България?

- Днес страната ни се управлява от една банда, хора от престъпния свят. Те са завладели България. Те не могат да ни водят към Европа. Те не могат да защитават българския интерес. Защото са зависими - от своето престъпно минало и от своето престъпно настояще. Защото, ако преди са използвали малката бухалка, днес превръщат държавните институции в голяма бухалка срещу всеки, който не е част от бандата. Защото техните усилия са насочени към тяхното лично облагодетелстване.

- И какъв е резултатът от всичко това?

- 11 милиарда евро годишно е цената на корупцията в страната. Тези данни са от доклад на Европейския парламент, на Европейския изследователски център. Те се базират на изследване на Световната банка, която определя цената на корупцията в България. Тя е 22,01 процента от брутния вътрешен продукт на страната ни. Това са кражби от еврофондове, загуби от сивата икономика, от контрабандата, от организираната престъпност, от рекета върху бизнеса. 22 процента от брутния ни вътрешен продукт е повече от корупция. Това е грабеж! Най-големият обир на България!

- Можем ли да го спрем?

- Властта смята, че няма кой да я накаже. Цветанов го заяви публично. Властта ни казва: "Хвани ни, ако можеш." Смятам, че можем да ги хванем. Кълбото на лъжите започна да се разплита. Тръгна от отделни депутати, заместник-министри, министри. И логично стигна да тартора им Бойко Борисов.

- Можем ли в такава ситуация и обстановка да водим разговор за бъдещето на Европа?

- За да можем да водим разговора за Европа, първо трябва България да е равнопоставена страна. Това е трудна битка, но левицата в Европейския парламент успява да се бори и за България. И печели. Спечелихме битката да не сме втора категория граждани, които ползват втора категория продукти. Създадохме нов икономически модел за развитието на Европа - Европейския социален стълб, който може да прерасне в ново законодателство. За да имаме социална защита, равни права за равен труд, общи принципи за определяне на минималната заплата и пенсия.

- А какво предстои?

- В Европейския парламент предстоят трудни битки - за преодоляване на неравенството, за присъединяване към Шенгенското пространство, за обща отбранителна политика, която ще даде възможност на Европа да бъде самостоятелен играч и да защитава интересите на всички свои членове.

- Избрахте БСП и левицата. Защо?

- Хората, които ме познават, знаят, че винаги съм отстоявала справедливостта и свободата, че винаги съм имала леви възгледи. Левицата ще победи на тези избори. Но трябва след тази победа да започнат такива промени, чрез които България да победи. Революция в доходите, преодоляване на бедността и регионалните различия, свободни медии и справедливост. Днес битката не е само за Европейски парламент. Това е битка за България.

- Какво искате да кажете на читателите ни броени дни преди избора?

- Приятели, днес има два пътя пред родината ни - или позволяваме криминалното робство, в което живеем, да ни смачка окончателно, или въставаме. Това можем да направим на 26 май - с гласуване. Време е да заслужим свободата си, да отвоюваме своето достойно място в Европа!

Православната църква почита паметта на Св. Наум

автор:Дума

visibility 0

До 34 градуса в четвъртък

автор:Дума

visibility 44

Земетресение от 6.5 по Рихтер в провинция Папуа

автор:Дума

visibility 520

Пеевски прегъна ГЕРБ за субсидиите

автор:Юлия Кулинска

visibility 241

/ брой: 116

Георги Гьоков: С намаляване на ДДС ще падне цената на хляба

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 116

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 116

Дончев праща шпиони в администрацията

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 116

Турция иска да намали зависимостта си от долара

visibility 148

/ брой: 116

Техеран се държи твърдо в битките си с Тръмп

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 116

Тръмп иска втори мандат

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 116

Испанка оглави групата на социалистите в Европарламента

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 217

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 132

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 135

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ