25 Октомври 2021понеделник14:54 ч.

Дебатът се проведе чрез онлайн връзка между БТА и Брюксел

Елена Йончева поиска министър за борба с корупцията

Спрямо едни българската прокуратурата размахва меча, срещу други - опъва щита, смята Андрей Янкулов от АКФ

/ брой: 197

автор:Павлета Давидова

visibility 834

Министър за борба с корупцията предлага евродепутатът от "БСП за България" Елена Йончева. Според нея всички в България говорят колко е важна борбата с с този тип престъпления, но сякаш никой не я припознава напълно като ангажимент. "Ако търсим кой отговаря за цялостната антикорупционна политика на страната - превенция, разкриване, разследване, наказателно преследване - отговорността се прехвърля между различни институции. Предвид проблемите, които имаме в тази област, не трябва ли да има, например, министър, който да отговаря за изработването на цялостна концепция - да не се работи на парче, а да има ясна визия и този министър да носи отговорност", предложи тя. Йончева направи това на организираната от нея дискусия "Антикорупционната политика на ЕС". 

За пореден път евродепутатката настоя за спешното създаване на механизъм за борба с корупцията, който да е общ за ЕС или дори да има по-голям мащаб. "Корупцията е транснационално престъпление. Когато подценяваме заплахата от нея, създаваме бърза писта, по която вътрешните проблеми на отделните държави членки стават общоевропейски", мотивира се тя. За примери тя даде досиетата "Пандора" и американския подход по закона "Магнитски". Йончева бе категорична, че е необходимо ефективно европейско законодателство. "Време е да действаме, а не да отлагаме. Не бива всичко да остава само на хартия", каза тя.

ЕК не направи необходимото по отношение на България, дори и с наличните гъвкави инструменти за борба с корупцията, коментира доц. Христо Христев от СУ "Св. Климент Охридски". Според него освен за Полша и Унгария, за криза на върховенството на правото може да се говори и у нас. Христев смята, че съществуващият инструментариум за контрол на корупцията не е достатъчен, а най-силният - чл. 7 от Договора за ЕС, е неприложим на практика, защото зависи от единодушното решение на държавите членки. За подобряване на ситуацията той смята, че е нужно разширяване на функциите на европрокуратурата и засилване правомощията на ОЛАФ.

Андрей Янкулов от Антикоруционния фонд не смята, че липсата на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта е основен проблем на България, а пълният монопол на прокуратурата върху наказателното преследване. Той отбеляза, че при едни и същи условия срещу определени лица се действа по един начин, а срещу други - по друг. "Фигури, които са били неудобни в някакъв момент, са наказателно преследвани, а други - не. Спрямо едни прокуратурата размахва меча, срещу други опъва щита", посочи Янкулов.

Журналистите Димитър Стоянов и Къдринка Къдринова разказаха за трудностите, с които се сблъскват независимите и по-малките медии у нас. Липсата на финансиране и защита на разследващите журналисти и бездействието на разследващите органи след изнесените данни са само част от нерадостната картина в България.

"Корупцията е свързана с принципите на върховенството на правото. Не можем да имаме демокрация, ако имаме корупция", категорична бе зам.-председателката на ЕП Катарина Барли. Тя припомни проучване, според което 62% от европейците смятат, че корупцията в страната им се влошава през последните години, а другата част са на мнение, че положението не се подобрява. Очевидно хората не виждат реалното приложение на европейските ценности и политики в борбата с корупцията, призна Барли.

Корупцията струва твърде много пари на данъкоплатците, смята евродепутатът и съпредседател на Антикорупционната интергрупа в ЕП Даниел Фройнд. По думите му еврофондовете са огромна част от инвестициите в някои държави членки, но средствата не стигат до предназначението си, а отиват в онези, които са на власт. Получава се така, че ЕС финансира корупцията, съжали той. Фройнд отбеляза, че вече съществуват структури за борба с корупцията, които имат необходимото финансиране и техническа обезпеченост, но трябва да започнат да действат с по-голяма амбиция. Той напомни, че група евродепутати, сред които и Йончева, предприеха стъпки, за да заведат дело срещу ЕК за бездействие. 

Моник Париат, шеф на дирекция "Миграция и вътрешни работи" към ЕК, увери, че борбата с корупцията е основен приоритет за ЕП и ЕК, а двете институции трябва да обединят усилията си. Според нея е важно базите данни от органи като Европол да бъдат използвани за пресичането на подобни практики. "Трябва да проследяваме парите. Трябва да прекратим възможността организираната престъпност и дори терористите да инфилтрират парите си в легалната икономика", заяви тя. По думите й ЕК не е перфектна в борбата с корупцията, но напредва.

С видеообръщение по темата се включи и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс. 

 

 

 

 

 

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 280

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 223

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 164

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 167

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 346

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 109

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 74

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ