20 Октомври 2021сряда12:43 ч.

Елена Йончева: Нито една група в ЕП вече не защитава управлението на Бойко Борисов

автор:Дума

visibility 644

Показателно е, че нито една политическа група в Европейския парламент вече не защитава управлението на Бойко Борисов. Съмненията за корупция и търговия с влияние по отношение на правителството на ГЕРБ не бяха отречени по време на днешния дебат в пленарната зала. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след изслушването на еврокомисаря по вътрешни работи Илва Йохансон в  Страсбург. Дискусията беше предизвикана от въпрос, провокиран от санкциите, които американската администрация наложи по т.нар. закон „Магнитски“ на няколко български граждани в началото на юни. Питането е от името на европейската комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на която Елена Йончева е член.   

Тя поиска отговор от комисар Йохансон дали Европейската комисия е имала сходна информация с тази, която разпространи американската администрация. Кой е действащият политически лидер, който е участвал в корупционни схеми? Какви действия са предприети за установяване на фактите? „Ако изнесената от американските власти информация е вярна, то имаме сериозен проблем с върховенството в закона в ЕС. Не само заради ситуацията в България, но и заради това, че явно нашите инструменти не са ефективни; ако изнесеното от американската страна не е вярно, то как трябва да реагираме, за да защитим имиджа на ЕС“, каза Елена Йончева. 

Тя подчерта, че не пледира за налагането на нови санкции, но за ефективност на действията на ЕС, така че да се откриват проблемите в държави членки като България и да се оказва помощ да бъдат преодолени.

Искате Европейската комисия да направи повече в борбата с корупцията. Чувам Ви и съм съгласна с Вас, заяви в отговор еврокомисар Йохансон като се обърна лично към Елена Йончева. Европейската комисия е готова да помогне на България, каза още тя и припомни, че правомощия в областта на борбата с корупцията имат Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и европейската прокуратура. Според комисар Йохансон е много важно механизмът за върховенството на закона да стане още по-ефикасен с въвеждането на конкретни препоръки към държавите членки.

В края на следващата седмица в България пристига мисия на Европейския парламент, която ще проучи на място ситуацията в страната. Посещението е по инициатива на Елена Йончева, член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права. Делегацията ще има срещи с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, министри, депутати, неправителствени организации и медии.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ