15 Януари 2021петък17:30 ч.

Елена Йончева: На ход е Европейската комисия, която трябва да предложи законодателство за медийната свобода

автор:Дума

visibility 805

На ход е Европейската комисия, която трябва да предложи законодателство, което да гарантира медийната свобода в държавите-членки. То трябва да се съобрази с принципите, заложени в резолюцията за свободата на медиите, която Европейският парламент прие в сряда с огромно мнозинство. Това заяви Елена Йончева, съдокладчик по резолюцията от името на групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Политически НЕкоректно“ на БНР.

Елена Йончева посочи, че въпреки „битката“ по конкретните предложения в комисиите, всички текстове, които тя предложи, бяха приети. Сред тях – европейските средства по комуникационните кампании да не се разпределят от правителството, което и да е то, защото по този начин то създава послушни, проправителствени медии. Вместо това, финансирането да става чрез неправителствена организация, която ще се основава на професионални критерии и няма да е свързана с конюнктурата в дадена страна.

Елена Йончева поиска повече прозрачност не само за собствеността на медиите, но и за финансовите потоци в тях, така че читателите и зрителите да са наясно с обективността на информацията, която получават.

Да има европейски фонд в подкрепа на разследващата журналистика, е друго от предложенията на Елена Йончева, прието в резолюцията на Европейския парламент. Освен това с документа тя настоява Европейската комисия да осигури защита за журналисти, така че да не бъдат обект на съдебни дела, с които да бъдат притискани и заплашени. Евродепутатът припомни, че преди да бъде убита малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция, срещу нея са заведени около 50 дела. Това не означава, че тези, които под предлог, че са журналисти, клеветят и обиждат, ще бъдат защитени от съдебно преследване, уточни Елена Йончева.

В резолюцията, по нейно предложение, има и текст, който указва на държавите-членки да гарантират достъпа на медиите до информация от правителствата, възможност за интервюта с представители на управляващите, до пресконференции с тяхно участие, както и до работата на националните депутати. Мерките срещу пандемията заради COVID-19 не би трябвало да служат за оправдание да се затруднява работата на медиите, каза Елена Йончева.

В отговор на въпрос дали текстовете в резолюцията няма да останат само като констатации, тя заяви, че те са добра основа за европейско законодателство и, че Европейският парламент ще направи всичко възможно да ускори процеса по приемането му. Решихме държавите-членки да не се споменават поименно, за да може да се приемат общи правила за медийна свобода в ЕС, заяви Елена Йончева. Според нея те ще позволят България да се откъсне от ужасяващото 111-то място по свобода на медиите в класацията на „Репортери без граница“. „Ние сме там, защото стойностната журналистика няма съюзник в лицето на държавата“, каза тя. Дори правителството да не признава заключенията на тази международна организация, то няма как да оспори анализа за медийната свобода в годишния доклад за върховенството на закона в държавите-членки, който Европейската комисия представи през септември, припомни Елена Йончева.

В първия доклад за България медийната среда беше силно критикувана. 

Огромното мнозинство от европейски депутати, включително от Европейската народна партия, които застанаха зад резолюцията сега, показва разбирането за проблемите, коментира Елена Йончева. Според нея най-важното е, че ситуацията в България вече се обсъжда на всички заседания на комисии в Европейския парламент – за състоянието на медиите, за корупцията, за липсата на разделение на властите.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ