02 Юли 2022събота21:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Актуално

Електронна рецепта? Отнема минути

Хартиените здравни документи отстъпват

/ брой: 75

автор:Аида Паникян

visibility 123

Аида ПАНИКЯНЕлектронна рецепта, издадена в България, да се използва поне в Румъния. Например. Е, засега това е само мечта.
За сметка на това, още от март 2020 г. електронните рецепти, издадени във Финландия, могат да се използват в Хърватия и Естония, без да е необходим екземпляр на хартия. А естонските се ползват във Финландия още от 2018 г. В останалите страни на ЕС, ако е-рецепта от една държава се ползва в друга, необходимо е и хартиено копие. Поне засега. Предвижда се от 1 май белите рецепти да са на електронен носител. Засега в обхвата на е-рецептите не са включени жълтите и зелените. С тях лекарствата се отпускат по друг ред, в това число и по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Те и в момента са за определен срок и след него изпълнението им не е възможно. Не са включени и лекарства, които не се плащат от НЗОК, а по специален ред от МЗ, но те са много малко.
Идеята за е-здравеопазване навърши пълнолетие дори по американски. След повече от 20 години чакане, обещания, многобройни конференции, семинари, презентации и прочее, у нас тепърва навлиза електронното здравеопазване, а с него и е-рецептите ще се ползват по-масово и ще заменят белите поне в над 95% от случаите.
Белите рецепти са за многократно отпускане на лекарства и по закон имат валидност до 6 месеца от датата на издаване. Друг е въпросът, че сме свикнали да ползваме с години една и съща хартиена рецепта. А в аптеките често си затварят очите и ги приемат.

Законът досега

Още в края на декември 2020 г. бе направена публична демонстрация на първите електронни рецепти у нас. След това е-рецептата трябваше изцяло да замени бялата хартиена от 1 юни 2021 г. Но така и през цялата минала година това не се случи, защото, още преди да влезе в сила промяната в Наредба 4, служебният здравен министър даде възможност от 18 май аптеките да продължат да приемат и хартиени. Причина бе постъпило в МЗ предложение на лекарския съюз. Лекари без договор с НЗОК срещаха затруднения със софтуера, т.е. трябваше да го купят. Трудности имаше и пред лекари, които предписваха лекарства на хоспитализирани пациенти.

Мобилни приложения

Близо година по-късно (от 1 май 2022 г.) ново изменение в наредбата почти слага край на хартиените рецепти и за лекарствата, които не се реимбурсират от НЗОК. Целта е, от една страна, да се оптимизира процесът по предписване на лекарства. От друга - да се създават условия за електронен обмен на документи, като по този начин да се облекчи работата на ангажираните с процеса по предписване и отпускане на лекарствени продукти, извън действието и обхвата на Националната здравно-информационна система (НЗИС).
Само седмица преди публикуването на проекта за изменение на Наредба 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, МЗ публикува за обсъждане и проекта на Наредба за функционирането на НЗИС, какви са модулите, функционалностите, връзка с други електронни регистри, съхранение на лични данни и пр.
По време на блиц контрол на 10 март в парламентарната Комисия по здравеопазване министър Асена Сербезова съобщи за подготвяната промяна и поясни, че се разработват и мобилни приложения за рецепти.

Добавките към храната

най-вероятно няма да влязат в електронната система и в повечето случаи няма да могат да се предписват с е-рецепта. Причината е, че те се продават в различни типове търговски обекти (хранителни магазини, бензиностанции, магазини за диетични храни и пр.), а и към момента за тях няма интегриран регистър. Освен това всеки може да си ги купи, без да са непременно предписани от лекар. Въпреки това има лекари, чийто софтуер позволява в е-рецептата да бъде включена и хранителна добавка. Други лекари могат да я изписват на хартиена рецепта.
Да не забравяме, че лекарствата, плащани напълно или частично от касата, от началото на юни 2021 г. се изписват само на е-рецепти.

Как се купува лекарство с е-рецепта?

След преглед лекарят попълва на компютъра си електронния формуляр с названието на медикаментите, дозировката, с указание на броя вземания, броя на дните/седмиците/месеците, в които се приема лекарството. Писането на е-рецепта не отнема повече време от писането на хартиената. А и пословичните нечетливи "драскулки" на докторите очевидно ще останат само в старите анекдоти.
Пациентът отива в коя да е аптека, където е необходимо да каже ЕГН-то си (препоръчително е да каже и датата, на която е издадена рецептата), и, след проверка в системата, получава от фармацевта предписаните лекарства. Ако човек иска да вземе по-малко количество от предписаното му днес, а след определено време и останалото, може да го стори, докато е давността на рецептата.
Хартиено копие от е-рецептата може да поиска пациентът, ако му е необходимо за представяне като документ. Пациентът ще може да вижда и предходни рецепти/изписвани лекарства, когато влиза досието си в НЗОК, а след време - и в досието в НЗИС.  
Тъй като електронните рецепти са копие на хартиените, в наредбата няма промяна по отношение на срока им на давност. Белите е-рецепти също са с давност 6 месеца. Ако лекарствата са предписани на 1 юни, на 2 декември човек не може със същата рецепта да си ги купи, защото програмата няма да "пусне" фармацевта.
Мнозина питат как докторът ще изписва лекарства, когато е на домашно посещение или е от спешна помощ. Има възможности програмата за рецептите да бъде инсталирана на мобилен телефон или таблет. А някои лекари правят това още от средата на 2021 г.

Електронните рецептурни книжки

"Като изключа времето, в което чаках реда си пред кабинета, създаването на електронна рецептурна книжка отне на личната ми лекарка около 10 до 12 минути", обясни пациентка, която в момента е регистрирана с една диагноза, за която взема два медикамента по каса.
Е-рецептурните книжки, които се ползват от хората с хронични заболявания за лекарствата им, отпускани по каса, също от миналата година трябва да заменят хартиените. Досега здравноосигуреният трябваше да купи книжката от аптека или книжарница за медицински документи, да отиде при общопрактикуващия си лекар, който да я попълни, да нанесе кодовете на диагнозите. Пациентът заверяваше книжката в съответната РЗОК, връщаше се при личния лекар, който изписваше рецептата, след което пациентът отиваше в аптеката, за да получи лекарствата си. Преди няколко години на мен ми отне точно два работни дни издаването на книжка за майка ми - дни, в които нямаше начин дори да стигна до работното си място.
Сега на своя компютър личният лекар генерира еднократно в информационната система на НЗОК рецептурната книжка, която е с уникален номер. С квалифицирания си електронен подпис той влиза в меню "Регистър рецептурни книжки (РК)", като при необходимост може да добавя нови диагнози или да прекратява стари според състоянието на пациента. Пациентът получава код (вече не е необходимо да носи хартиената книжка в найлонова торбичка - знак, по който досега разпознавахме кой е с хронично заболяване - б.а.), с който отива в аптеката и получава назначените лекарства, след като аптекарят направи съответната проверка за коректност на данните за издадени рецепти.
 
Готови ли са аптеките?

Да, имат готовност, защото не става въпрос за нещо ново, а и огромна част от тях отдавна изпълняват е-рецепти, коментира за ДУМА председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки магистър-фармацевт Николай Костов. Проверка на ДУМА в няколко аптеки в страната потвърди готовността им.  
Към 13 април у нас са регистрирани над 3320 аптеки, като 70-72 от тях са на помощник-фармацевти, сочат данните на ИАЛ. В тях по закон не се отпускат медикаменти по лекарско предписание, а и с електронен подпис разполагат само магистър-фармацевтите. В тези аптеки може да се купуват само лекарства, които не са по лекарско предписание, хранителни добавки, хигиенни материали, козметика.
Очевидно не е трудно и щом човек свикне, едва ли ще си спомня за хартиените рецепти.

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 113

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 306

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 373

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ