25 Юни 2024вторник04:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

Таванът за плащанията в брой остава 10 000 лв.

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 6096

Най-спорните промени в данъчните закони на Асен Василев, които бяха представени като мерки за борба със сивата икономика, се сблъскаха с единна опозиция при второто им четене в парламентарната бюджетна комисия. БСП ,ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" гласуваха вкупом "против" предложенията на финансовия министър за въвеждане на "донос-бонус", "данък бакшиш", ограничаване на разплащанията в брой, данъчни отстъпки срещу събиране на касови бележки и по-лесно приравняване на граждански договори на трудови.
Депупатите от бюджетната комисия гласуваха на първо четене четири от законите в пакета данъчни промени - закона за счетоводството, ДОПК, закона за акцизите и закона за данъците върху доходите на физическите лица. Във вторник комисията продължава с останалите законопроекти.
"Донос-бонус" носи риск от подаване на невярна информация, нелоялни търговски практики и злоупотреби. Освен това мярка само ще натовари допълнително приходните агенции, без да са ясни ползите от нея. Това мнение изразяват в мотивите си за отхвърляне депутатите. Мярката предвиждаше, ако някой подаде в НАП или Агенция "Митници" сигнал с конкретни факти и обстоятелства за укрити на данъци в размер над 100 000 лв., то той да получи като награда 10% от разкритата сума.
Подобна практика съществува в редица държави като САЩ, Франция и Великобритания, но англосаксонското законодателсто се основава на прецедентното право и значително се различава от българското законодателство, пише вмотивите. Според тях подобна мярка може да заработи, само ако е съпътствана от защита на свидетели и други мерки, които не са предложени.
Дебат в комисията предизвика предложението на МФ да се намали прагът за разплащане в брой от сегашните 10 000 лв. на 5000 лв., което също бе отхвърлено. Изложени бяха дежурните аргументи при повдигането на този въпрос през последните години - липсата на достатъчно развита инфраструктура с банкомати и ПОС терминали, особено в малките населени места, както и високите банкови такси за внасяне и теглене на пари, а също така и допълнителните такси на търговците за поддържане на ПОС-терминали.
Отхвърлено бе компромисното предложение на ПП-ДБ прагът да се намали с по-малка стъпка - на 8000 лв. вместо на 5000 лв.
Не получи подкрепа и идеята за ресторантьорите изцяло да плащат заплатите по банков път. Подобна мярка можело да се окаже в противоречие с конституцията. Освен това служителите в заведенията щели бъдат в неравностойно положение спрямо другите работещи, които имат право на избор дали заплатата да се получава в брой или по банкова карта.
Отхвърлено бе и предложението за данъчни отстъпки при събиране на касови бележки и регистрацията им в НАП. Идеята на финансовия министър бе да се ползва 0.5% отстъпка от платения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно. "Това е мъртво родена разпоредба. Практически не може да се постигнат такива обороти, че да се ползва осезаема данъчна отстъпка. Тя само ще предизвика излишна правна бумащина", посочиха депутатите
Всички парламентарни групи без ПП-ДБ гласуваха да отпадне промяната за гражданските договори. Тя предвиждаше граждански договори да се смятат за трудови без санкция на Главната инспекция по труда и на съда, както е сега. Това автоматично щеше да означава по-високи данъци и осигуровки, тъй като отпадат нормативно признатите разходи, но се добавя пълно осигуряване.
Сплотена опозиция имаше и срещу данъка върху бакшишите - всички без ПП-ДБ и ИТН гласуваха този параграф да отпадне. Промяната предвижда в облагаемия доход да се включат и всички предварително неопределени допълнителни парични плащания, което се дефинира като плащания за добро обслужване.

България изостава все повече от Румъния

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 117

Пускат златна монета "Св. св. Петър и Павел"

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 117

Хусите атакуваха американски самолетоносач

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 117

Политическа безпомощност

автор:Александър Симов

visibility 479

/ брой: 117

Други са първите...

автор:

visibility 457

/ брой: 117

Прайдовете като идеология

автор:Дахер Дахер

visibility 474

/ брой: 117

Един пионер на медодобива в България на 90

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ