24 Юни 2021четвъртък03:04 ч.

Андрес Арауз говори пред свои поддръжници на заключителния митинг преди първия тук на изборите, проведен на 4 февруари. На балотажа той ще влезе пред кандидата на десницата Гилермо Ласо с мъчно преодолимата преднина от 1,2 млн гласа

ГЛОБУС

Еквадор може да получи ляв президент

Общите избори извадиха напред бивш министър на Рафаел Кореа, противник на неолиберализма

/ брой: 37

автор:Елиана Иванова

visibility 573

На 7 февруари в Еквадор се проведоха общи избори. Над 13 милиона гласоподаватели в латиноамериканската страна, производителка на петрол, от 24-те провинции на страната се отправиха към урните в неделния ден, за да гласуват за президент и вицепрезидент, 137-местното Национално събрание, провинциалните законодателни органи във всички 24 провинции и за членове на Андския парламент - съвещателен орган на Андската общност , в която членуват Боливия, Колумбия, Еквадор, Перу и Венецуела. Основните проблеми, с които ще трябва да се справи победителят в изборите, според проучванията на общественото мнение, са: икономическа криза, бедност и дълг, безработица, корупция и правосъдие, пандемията КОВИД-19, здравеопазване, образование и проблемите, свързани с околната среда и опазването на Амазония. За президентския пост бяха регистрирани рекорден брой кандидати в историята на страната Ц 16, което само по себе си превърна в предизвикателство победата на някого от кандидатите в първи тур на изборите. За победа в първи тур са необходими повече от 50% от гласовете или повече от 40% от гласовете и 10% преднина пред втория в изборната надпревара. За фаворити сред кандидат-президентите се нареждат младият Андрес Араус (36г.), ветеранът в изборните надпревари Гийермо Ласо (65г.), за когото това е третото участие в президентски избори и Яку Перес (51г.), юрист, занимаващ с въпросите на околната среда и определящ себе си като ляв екологист. 

Както се очакваше, след преброяването на гласовете, никой от регистрираните кандидати не успя да събере необходимия брой гласове за победа на първи тур. Андрес Араус поведе в изборната надпревара, като спечели 32.72% от гласовете на еквадорци. След него се нарежда Гийермо Ласо с 19.74%, а на трето място се класира Яку Перес с 19.38%. Непосредствено след обявяването на резултатите от вота Перес поиска повторно преброяване на гласовете в 17 от 24-те провинции на Еквадор, тъй като според него е имало изборни измами, целящи да го 

елиминират от надпреварата

Заедно с президентските избори бе проведен и друг важен вот Ц този за забраната на рудодобива и минната индустрия в Куенка. Жителите на андския град Куенка и селските покрайнини на окръга гласуваха за забрана на бъдещи мащабни минни дейности в пет близки вододелни зони - площ, простираща се на 3100 квадратни километра и дом на повече от 580 000 души.

Профилите на фаворитите за кандидат-президент са повече от интригуващи. 

Андрес Араус е най-младият в съвременната история на Еквадор претендент за президентския пост. Издигнат е от е лявоцентристката формация Съюз на надеждата (UNES), създаден през 2020 г. като обединение от осем организации, които подкрепят бившия президент Рафаел Кореа. Араус е завършил икономика в Университета на Мичиган в САЩ и е защитил докторантура в Националния автономен университет в Мексико. Скромният му политически опит се свежда до заемането на поста министър на знанието и човешкия талант в правителството на Рафаел Кореа в периода 2015-2017 г. и министър на културата, висшето образование, науката и технологиите през 2017г. Самият Кореа възнамеряваше да се кандидатира за вицепрезидент на Араус, но поради висящите обвинения в корупция, този план не успя да се осъществи. Все пак Араус заяви, че ако стане президент Кореа ще бъде сред неговите съветници. В двойката президент-вицепрезидент с Араус се състезава журналистът Карлос Рабаскал. 

По време на кампанията си Араус обеща да се противопостави на неолибералната политика на Ленин Морено. Той беше частично критичен към новия заем от МВФ и обеща да обърне намаленията на публичните разходи, които Морено приложи, за да го осигури. Той също така обеща 

да раздаде по 1000 долара 

на един милион семейства. Един от водещите акценти на кампанията му е обещанието, че ще гарантира вноса в страната на 4 милиона ваксини срещу КОВИД-19 със съдействието на Аржентина. Ето и още някои от другите обещания на Араус: стимулиране на частния бизнес, извършване на пълен одит на публичния дълг, стимулиране на производството извън петролния сектор с фокус към секторите с добавена стойност.

Гийермо Ласо, бизнесмен и бивш министър на икономиката, е дясноцентристкият кандидат за Движението за създаване на възможности (CREO) и се стреми да обедини бизнес елитите на Еквадор, социалните консерватори и десния център. В кампанията си Ласо обеща да създаде един милион работни места и да въведе универсални здравни грижи. Във възгледите си отстоява неолибералния модел и е противник на "социализма на ХХI век". В кампанията си Ласо обаче включва редица предложения, с които се опитва да се адаптира към общите нагласи на еквадорското общество, което е обхванато от тежко социално-икономическо положение и от неадекватната реакция на правителството на Морено в борбата с пандемията.

51-годишният Яку Перес се позиционира както срещу кореизма (привържениците на политиката на Кореа), така и срещу десния истаблишмънт. Перес е кандидатът, представляващ местната партия Пачакутик. Силното представяне на Перес беше отразено на ниво конгрес: неговата партия, Пачакутик, която представлява движението на коренното индианско население на Еквадор, скочи от 5 на 27 места в 137-местния законодателен орган на страната. Перес и неговата партия се определят като нов тип левица: екологична, насочена срещу рудодобива и минната индустрия, оперираща в районите на Амазония и унищожаваща с дейността си околната среда. В програмата си е готов да настоява за повече консултации с местните общности по проекти за петрол и неговия добив и за по-осезаем преход към възобновяема енергия. По време на президентската си кампания Яку Перес акцентира върху необходимите усилия за укрепване на капацитета на Еквадор във вятърна и слънчева енергия. Устойчивият растеж в тази сфера ще изисква масово преквалифициране на работната сила заедно с установяването на политики, които да насърчат търсенето на възобновяеми технологии както в публичния, така и в частния сектор.

Сред другите проблеми, залегнали в кандидат-президентските кампании, са 

бъдещето на Амазония и климатичните промени 

и отношението към легализирането на абортите. Докато Араус счита, че трябва да има либерализация по отношението на абортите и те да бъдат разрешени в определени ситуации, то Ласо е техен твърд противник. И двамата кандидати считат, че трябва да бъдат предприети мерки по отношение на климатичните проблеми и Амазония, но никой от тях не се ангажира с конкретни програми и предложения по време на предизборната си кампания. В зависимост от това кой ще излезе победител в битката на 11 април, ще бъде определен в голяма степен и основният външнополитически партньор на страната Ц САЩ или Китай.

Досегашният президент на страната, Ленин Морено, не се включи в предизборната надпревара, след като доверието в него към момента е изключително ниско - около 7%. За сравнение в началото на мандата му през 2017г. подкрепата за него беше 77%. Морено бе издигнат от  партията на бившия лидер на страната Рафаел Кореа, който е представител на "лявата вълна" и управлява Еквадор в продължение на два мандата. Непосредствено след поемането на президентския пост през 2017г. Морено направи рязък и неочакван обрат в следваната до момента политическа линия. Той започна да се отклонява от линията на Рафаел Кореа, като поде провеждане на политики, ориентирани към международни институции и инвеститори, включително прекратяване на субсидиите за горива, осигуряване на заеми от организации като МВФ и насърчаване на свободната търговия, върна облекченията за транснационалите корпорации. Наред с това започна и персонална атака срещу Кореа, завеждайки съдебни искове срещу него по обвинения в корупция и злоупотреби. Тези ходове, обаче, не получиха подкрепа от еквадорското общество. Вместо това те предизвикаха масови национални протести през октомври 2019 г., които бяха регистрирани като най-големите демонстрации в страната от повече от десетилетие насам. 

С най-силен международен отзвук сред акциите на Ленин Морено бе решението му да 

предаде на британските власти 

създателят на платформата "Уикилийкс" Джулиан Асанж, който при управлението на Кореа получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон. На фона на задълбочаващите се социално-икономически проблеми се разрази и пандемията на корона вирус, която допълнително усложни и влоши ситуацията в Еквадор. Здравната система изпадна в колапс и отбеляза значителен недостиг на медицински персонал. В икономически аспект бе отбелязан 9-процентов спад в националната икономика. Значителен процент от еквадорците живеят в крайна бедност Ц без достъп до образование, здравни грижи, редовна храна, осигурена работа, социални осигуровки. 

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ