05 Август 2020сряда22:44 ч.

Експулсирането на роми възмути Франция

Правозащитници направиха паралел с нацистките влакови конвои

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 0

Експулсирането на роми от незаконен лагер във Франция, в което бяха впрегнати и трамваи, породи възмущение сред френското общество, пише френският вестник "Монд". Драмата се разиграла рано сутринта в сряда в незаконен ромски лагер, близо до болница в град Сен Дени, северно от Париж. Полицията и специални части принудили 150-те обитатели на лагера, предимно български и румънски роми, да го напуснат. Те им дали два часа да съберат багажа си съгласно заповед на съд в Бобини от 18 юли за разтуряне на лагера, който се намирал на държавен терен. После под полицейска охрана ромите били отведени до близката спирка на трамвайна линия номер 1 и натоварени на групи от по пет или десет роми в трамвайните мотриси. Така в мотрисите ромите се озовавали заедно с багажа си, колелата си и количките си за изумление и неудобство на останалите пътници.
Два часа по-късно ватманите подали сигнал в централното управление на парижката компания за градски транспорт за случващото се в мотрисите по линия едно. Тогава от компанията и полицията взели съвместно решение да се наеме цяла трамвайна мотриса, с която ромите да бъдат извозени по посока градовете Шел и Турнан. Мотрисата се движила 40 минути, натъпкана с роми и охраняващи ги полицаи. В нея пътували и четирима представители на парижката компания за градски транспорт. Около трамвая се движел ескорт от девет полицейски коли. На всяка спирка се появявали полицаи, за да следят дали ромите няма да слязат от мотрисата.
Описаният надълго и нашироко инцидент от френските медии породи възмущението на политици и правозащитни организации. Организацията "Лекари по света" настоя за подробности къде са били откарани ромите и дали те са се върнали после в Сен Дени. Семейства звънели в организацията, за да кажат, че са били разделени от децата си, преди да бъдат натоварени на трамвая, заяви Ливия Отал, координатор на програмата за помощ на ромите в организацията.
"Казаха ни, че нямаме право да се върнем и че няма друго решение. Заведоха ни до трамвая. Качиха ни 10 по 10 и ни заведоха далеч", цитира "Монд" един от прокудените бездомници.
Според някои представители на парижката компания за градски транспорт, инцидентът пораждал паралел с влаковите конвои по време на Втората световна война, с които евреите са пращани в нацистки концентрационни лагери.
Главният секретар на партията на Зелените Сесил Дюфло разкритикува полицията заради операцията и каза, че това е повод за срам, пише и италианският сайт "Пийс рипортър". Френският министър на вътрешните работи Клод Геан твърди, че не е запознат с инцидента.
Експулсирането на роми от незаконни селища става по препоръка в циркулярно писмо на вътрешното министерство още от лятото на миналата година. Тогава разтурянето на ромските лагери и връщането на ромите по родните им страни породи напрежение в отношенията на Париж с Европейската комисия, припомня вестник "Монд".
Товаренето на експулсирани роми в трамваи не е нещо необичайно. Но до този момент полицията се задоволяваше да придружава ромите до спирките и да гледа как те се качват в трамваите. След две спирки те слизаха и се връщаха в района на разтурения им лагер, казват полицейски представители. Ангажирането на средство на обществения транспорт за полицейска операция обаче е премиера и именно това поражда полемиката. Силите на реда преминаха нова граница на незаконността. Никъде във френските закони не фигурира текст, който да разрешава транспортирането на хора пряко волята и да им забранява да слязат от превозните средства, когато те поискат, казва Грегоар Кузен, юрист в Европейския център за защита на правата на ромите, цитиран от вестник "Монд".
Той припомня, че полицията, разтурила лагера, не е носела заповед за експулсирането на ромите, която би ги отвела до център за задържане. Така че полицията е трябвало само да остави хората на улицата, а не да ги откарва в обществените превозни средства и да ги ескортира към място, което те не са избрали сами за крайна дестинация на пътуването си.
Според Клаудия Шарл от Групата за информация и подкрепа на имигрантите полицията просто е искала да се увери, че изгонените роми няма да се настанят на съседен терен. 

СТО очаква 13% спад на глобалната търговия през 2020 г.

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ