02 Декември 2021четвъртък02:42 ч.

Димитър Бечев (вляво) и Пламен Димитров са на мнение, че България няма възможности да изгради газов хъб

Експерти: Няма условия за газов хъб у нас

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 534

Шансовете пред бъдещия газов хъб "Балкан" в България не са големи, защото регионалният пазар и потребление са малки, липсва добра свързаност с европейските държави, доставчиците и търговците на газ са малко на брой, а най-големият от тях - "Газпром" - предпочита дългосрочните договори за балканските страни. Около това мнение се обединиха Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество и Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики, по време на вчерашната конференция за газовата диверсификация в България. Участниците освен това изразиха съмнения, че финансово-икономическият модел на "Балкански поток" - продължението на "Турски поток" у нас към Сърбия, ще оправдае очакванията на правителството в геополитически план. 

Бъдещият газов хъб на Балканите трудно ще намери нови клиенти в региона, смята Димитър Бечев. По думите му газовото потребление в Западните Балкани е едва 2 млрд. куб. м годишно, а в държавите липсват бизнес интереси и средства за изграждане на газови връзки, без които  няма как да се реализира концепцията за газоразпределителен център в България. Пламен Димитров припомни, че за да е ликвиден, газовият хъб и платформата за търговия с газ трябва да имат много различни доставчици и търговци. В региона обаче тези играчи са малко, най-същественият от тях - руският "Газпром" е показал, че предпочита да работи с дългосрочни договори, а не на спотови цени, каквато практика започва да развива газовият монополист в Западна Европа.

Все още обаче реализацията на идеята за хъба "Балкан" е в много начална фаза и засега тя е свързана с ударното строителство на продължението на "Турски поток" у нас, тъй като според сключените в началото на 2019 г. договори с руската "Газпром" за капацитета на това трасе част от внасяните количества по него ще остават за реализация на газовата борса на хъба "Балкан". Димитър Бечев коментира, че "Газпром" няма интерес да извършва търговия у нас. "България е важна за "Газпром" като транзитьор, не като потребител. 5:1 е съотношението на транзитираните през българска територия количества руски газ и потребените в страната и България ще е трайно в плановете на "Газпром" като транзитьор и само от България зависи как ще оползотвори това, спазвайки европейските правила". Бечев препоръча на на българските управляващи да вземат пример от Турция, която макар да работи с Русия за реализацията на газопроводите на "Газпром", намалява зависимостта си руския газов внос. Той е спаднал от 48 на сто дял при газовите доставки за южната ни съседка до 34 на сто в края на първото полугодие на 2019 г.

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ