01 Декември 2021сряда21:40 ч.

Екокриза

/ брой: 186

автор:Деси Велева

visibility 194

Въздухът си отровихме, през зимата малки и големи градове не могат да дишат от мъгли и пушеци. Водата от чешмите тече или мътна, или с уран. Гори и поляни са превърнати в незаконни сметища. Досега само морето търпеше мръсните канали да се изливат директно в него, но дойде време и то да е на прага на истинска екологична катастрофа. Вече седмица някой се почесва по перчема и се чуди няма ли да се вдигне нивото на морето, та да се премести сам заседналият кораб, пълен с азотен тор. Може би за институциите е достатъчно, че плавателният съд е чужд и едно изчакване на собствениците му сами да вземат мерки е било разумен вариант в първия момент. Колата обаче е на път да се прекатури, даже наполовина вече се е обърнала, и лъсна грозната истина за безсилието, липсата на готовност и координираност на отговорните ведомства да се справят с надвиснал сериозен екопроблем. 

Картините с разливащ се в морето тор, развалени машини, продънени кофи, заседнали баржи можеха да предизвикат смях, ако не бяха толкова трагични. Те обаче са следствие от дългогодишна липса на поддръжка на техника и кадри, способни да се справят с една или друга ситуация. Поредицата от провалени опити за преодоляването на кризата през последнити дни изясни състоянието на цял сектор, който трябва да реагира адекватно и бързо при аварийни ситуации.

А кой и защо не е следвал начертаните действия и правила е въпрос, който трябва да се разнищи веднага след преодоляването на критичната ситуация и виновният да си носи последствията от действията или бездействията. Дано само жертва да не стане морето и неговите обитатели. Както и онези български туристи, които все още са му верни, не са се отказали да го навестяват през лятото и не са кривнали към прозрачните води на чуждите морета.

 

 

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 115

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

Синята зона в София драстично нарасна

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 232

Закрито лечебно заведение отново на търг

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 148

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 148

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 144

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ