26 Септември 2020събота10:54 ч.

Екимджиев: Борисов пробутва демагогия, за да управлява още дълго

автор:Дума

visibility 1501

"Хората, които ние буквално не можем да дишаме, сега искат да ни закотвят със своите промени в конституцията". Така правозащитникът адв. Михаил Екимджиев коментира пред Mediapool предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и писане на нова конституция, вместо незабавна оставка, за каквато настояват продължаващите втори месец протести .

"Той иска да си отвоюва време. Борисов ни казва: Аз ще ви седя на главите поне още два месеца, а после ще ви наложа конституция, каквато аз искам. Това го прави по абсолютно демагогски начин, защото много хора искат нова конституция", допълни правозащитникът.

Според него идеите на Борисов са "един откровен и долнопробен политически блъф, чрез които той може да постигне два изключително вредни за обществото резултата". Първият вреден резултат е, че Борисов няма да подаде оставка поне през следващите 2-3 месеца, напомни Екимджиев.

Съгласно чл. 159 ал.2 от конституцията предложението за свикване на Велико Народно събрание се разглежда от сегашния парламент не по-рано от два месеца и не по-късно от 5 месеца след внасянето му. Това означава, че Борисов ще стои на власт най-малко до края на октомври, ако предложението бъде внесено още през август. Не бива да се забравя, че това Народно събрание, което е под контрола на ГЕРБ, ще решава кога да се гласува това предложение.

"Сегашното Народно събрание, доминирано от ГЕРБ, ще решава дали предложението ще бъде разгледано в двумесечния или в петмесечния срок. Това е първият селски трик на Борисов. След това президентът трябва да изчака най-малко три месеца са свикването изборите по технологични причини. Общо 7-8 месеца до изборите ни е гарантирано, че трябва да траем това управление. До самата оставката на Бойко Борисов ще има около три месеца", коментира Екимджиев.

Юристът смята като по-опасна за обществения интерес нормата на чл. 162 ал. 1 от конституцията. Тя гласи, че Великото Народно събрание може да гласува само тези промени в конституция, за които е свикано: "Този парламент, доминиран от ГЕРБ, ще реши каква да е новата конституция. Проектът за промените ще бъде изготвен от това Народно събрание и Великото Народно събрание може само да ги приеме или отхвърли, а не да ги измени по същество".

"Това е политически, морален и юридически парадокс, защото едно управление, което е загубило доверието на хората, ще ни натрапи свой проект за конституция, с който бетонира недосегаемостта на главния прокурор за поне още 4 години. Вместо да се постъпи по най-логичния от гледна точка на нормалните демокрации начин – оставка, предсрочни избори, избира се ново редовно Народно събрание и то съвсем с напълно легитимни избраници, на които имаме доверие, ще решава от какви промени в конституцията имаме нужда", каза правозащитникът.

Той предположи, че след речта на Борисов "ще започнат да излизат разни пигмеи и влечуги, за да ни обясняват колко е хубаво всичко това".

"В един от записаните си разговори Борисов се хвалеше, че е прост и че това минава пред европейските лидери. Сега той прилага друга стратегия и се опитва да се прави на умен и мъдър държавник, което няма да мине пред българските граждани", допълни адв. Екимджиев.

Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

автор:Дума

visibility 0

БСП провежда 50-ия си юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 80

Втори ден над 250 новозаразени с COVID-19

автор:Дума

visibility 146

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 272

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 930

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 515

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ