21 Септември 2020понеделник19:55 ч.

ЕК започва процедура срещу Франция

/ брой: 224

автор:Дума

visibility 723

Европейската комисия реши да открие до средата на октомври процедура срещу Франция за неспазване на законодателството на ЕС след връщането на роми в Румъния и България.
"Решихме да започнем процедура за нарушение", съобщи европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг. Причината за това решение е, че Франция не е въвела в националните закони процедурните гаранции, предвидени за европейските граждани в директива на ЕС от 2004 г. за свободното движение в ЕС. Тези гаранции се отнасят по-специално за връщането на европейски граждани в родните им страни, каквито са случаите с неотдавнашните връщания на български и румънски роми.
ЕК взе политическо решение да открие процедура за нарушение за неприлагане на директивата, уточни европейски източник. Той обърна внимание, че "официалното решение ще бъде взето през октомври, освен ако Франция отговори дотогава благоприятно" на критиките на комисията. Това означава, че Париж разполага с още време, за да избегне откриването на процедурата.
На теория процедурата за нарушение може да доведе до изправяне на Франция пред съда на ЕС. 90% от тези случаи обаче са решавани на по-ранен етап. За сметка на това ЕК не заплаши да открие срещу Франция втора процедура за нарушение - за дискриминация, заради връщането на роми в Румъния и България, отбелязва Франс прес. Комисар Вивиан Рединг допускаше възможността за такива действия. Еврокомисията взе предвид гаранциите, дадени по този въпрос от Франция, но поиска допълнителна информация.

От своя страна Париж ще въведе от петък биометрични досиета за чужденците, получили помощи за връщане в родните си страни. По-специално за ромите, които ще трябва да оставят пръстови отпечатъци. Процедурата, която е под контрола на Френската служба за имиграция и интеграция, ще даде възможност да се противодейства на измамите с помощите за връщане, отбелязва френското министерство на имиграцията.
Отпечатъците ще бъдат въведени в базата данни Оскар (Опростен механизъм за контрол на помощите за връщане). Той бе създаден с указ на 26 октомври 2009 г. и представлява база данни с информация за самоличността на лицата, ползвали трите вида помощи за връщане (хуманитарна, доброволна и за интегриране).

Спират нощния градския транспорт в столицата

автор:Дума

visibility 0

Две затворени училища у нас заради COVID-19

автор:Дума

visibility 28

Български учени от цял свят подкрепиха протестите срещу властта

автор:Дума

visibility 219

Доживотен затвор без право на замяна по делото „Сарафово“

автор:Дума

visibility 118

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 561

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 175

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 294

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 392

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 219

Как търпим това десет години?!

visibility 1334

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 644

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 854

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ