22 Февруари 2020събота03:50 ч.

ЕК започва процедура срещу Франция

/ брой: 224

автор:Дума

visibility 647

Европейската комисия реши да открие до средата на октомври процедура срещу Франция за неспазване на законодателството на ЕС след връщането на роми в Румъния и България.
"Решихме да започнем процедура за нарушение", съобщи европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг. Причината за това решение е, че Франция не е въвела в националните закони процедурните гаранции, предвидени за европейските граждани в директива на ЕС от 2004 г. за свободното движение в ЕС. Тези гаранции се отнасят по-специално за връщането на европейски граждани в родните им страни, каквито са случаите с неотдавнашните връщания на български и румънски роми.
ЕК взе политическо решение да открие процедура за нарушение за неприлагане на директивата, уточни европейски източник. Той обърна внимание, че "официалното решение ще бъде взето през октомври, освен ако Франция отговори дотогава благоприятно" на критиките на комисията. Това означава, че Париж разполага с още време, за да избегне откриването на процедурата.
На теория процедурата за нарушение може да доведе до изправяне на Франция пред съда на ЕС. 90% от тези случаи обаче са решавани на по-ранен етап. За сметка на това ЕК не заплаши да открие срещу Франция втора процедура за нарушение - за дискриминация, заради връщането на роми в Румъния и България, отбелязва Франс прес. Комисар Вивиан Рединг допускаше възможността за такива действия. Еврокомисията взе предвид гаранциите, дадени по този въпрос от Франция, но поиска допълнителна информация.

От своя страна Париж ще въведе от петък биометрични досиета за чужденците, получили помощи за връщане в родните си страни. По-специално за ромите, които ще трябва да оставят пръстови отпечатъци. Процедурата, която е под контрола на Френската служба за имиграция и интеграция, ще даде възможност да се противодейства на измамите с помощите за връщане, отбелязва френското министерство на имиграцията.
Отпечатъците ще бъдат въведени в базата данни Оскар (Опростен механизъм за контрол на помощите за връщане). Той бе създаден с указ на 26 октомври 2009 г. и представлява база данни с информация за самоличността на лицата, ползвали трите вида помощи за връщане (хуманитарна, доброволна и за интегриране).

Облаци и вятър в събота

автор:Дума

visibility 40

„Лафка“ фалира, затварят павилионите от утре

автор:Дума

visibility 245

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

автор:Дума

visibility 126

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 36

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 185

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1232

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 281

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 356

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ