18 Септември 2021събота22:31 ч.

ЕК уличи ГЕРБ за спиране на европарите по ОП "Околна среда"

Томислав Дончев, Нона Караджова и Симеон Дянков не са се съобразили с доклад на Европейската сметна палата за налагане на корекции в проектите, заяви Пламен Орешарски

/ брой: 283

автор:Юлия Кулинска

visibility 1

ЕК уличи правителството на ГЕРБ за замразяването на финансирането по ОП "Околна среда". В писмо от 27 ноември т.г. до вицепремиера по европейските фондове Зинаида Златанова се казва, че отговорни за това са трима министри от правителството на Бойко Борисов. Независимо, че в него не се споменават конкретни имена, по това време министър по европейските фондове е бил Томислав Дончев, на околната среда и водите - Нона Караджова, и на финансите - Симеон Дянков, които боравят с европарите. Вина имат още и Ивелина Василева, зам.-министър на околната среда и водите, Малина Крумова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда", и Добринка Михайлова, шеф на звено "Одит на средствата от ЕС" в МФ.
В писмото на ЕК се потвърждава, че временното спиране на плащанията е заради продължилото почти 3 години нежелание на бившите управляващи от ГЕРБ да се съобразят с доклад на Европейската сметна палата от 2011 г., в който се настоява за налагането на по-високи финансови корекции по проекти, финансирани със средства на ЕС. Дончев, Караджова, Василева, Крумова и Михайлова са отказали да наложат исканите поправки, независимо че за това има настояване в три писма - от 9 октомври 2012 г., от 9 ноември 2012 г. и от 13 февруари 2013 г.
Писмото на ЕК потвърди предварителната информация за преустановяване на плащанията, заяви вчера премиерът Пламен Орешарски по време на блицконтрола в НС. Той изрази надежда спирането на евросредствата по ОП "Околна среда" да е временно. Орешарски бе категоричен, че трябва да се търси отговорност от тримата бивши министри на ГЕРБ, както и от служителите, управлявали програмата. Ако през 2012 г., когато е имало две предупредителни писма, се бяха взели съответните мерки, нямаше да се стигне до разминаване на одиторските стандарти по програмата и спиране на средствата, поясни премиерът. Той обяви, че вече са предприети мерки и до няколко месеца грешките ще бъдат отстранени и програмата ще бъде отблокирана. Колкото до отговорността, безспорно предходното правителство трудно може да избяга от нея, подчерта Орешарски. Вече са разпоредени проверки на всички проекти, които са визирани като критични и по които има бележки. В зависимост от получените резултати ще бъде преценена степента на отговорност и уведомени съответните органи, съобщи премиерът.
 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 145

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 170

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1035

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 273

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 162

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1309

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 840

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 627

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ