23 Февруари 2020неделя20:13 ч.

ЕК с предупреждение за продажба на гражданство

Комисията излиза с доклад за "опасни схеми" в няколко страни от ЕС

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 1339

Европейската комисия ще излезе с предупреждение към България за порочни практики при продажбата на гражданство на чужденци. Това гласи предварителният доклад на ЕК, цитиран от Ройтерс. Очаква се документът да бъде публикуван днес. Докладът описва как в няколко страни съществуват "опасни схеми за купуване на гражданство и право на пребиваване", чрез които се избягват необходимите проверки за произхода на имуществото на чужденците. Схемите правят възможно подпомагането на престъпни групи на територията на ЕС, водят и до повишен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци, констатира комисията.

Малта, Кипър и България са посочени като страните членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Според доклада в трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до ЕС срещу инвестиции, вариращи между 1 и 2 милиона евро. Според доклада в Малта, Кипър и България няма достатъчни проверки за произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Разрешенията за получаване на пребиваване се продават за 15 000 евро в Хърватия, а сумата достига над 5 милиона евро в Люксембург и Словакия. Португалия също е критикувана, че не проверява произхода на богатството и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там, което създава риск от пране на пари, посочват от ЕК.

Еврокомисията ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят рисковете от тези схеми.

Припомняме, че през есента избухна огромен корупционен скандал в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която е под контрола на ВМРО. Арестувани бяха шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов за корупция при предоставяне на удостоверенията за български произход. В банков сейф на Томов бяха открити около половин милион лева.

Ще върнат българския език за натурализацията

Владеенето на български език отново ще бъде условие за придобиване на българско гражданство на основание за произход. Това е една от идеите на правосъдното министерство за промени в процедурата по натурализация. Кандидатите по този параграф ще трябва да имат работа и доход в страната. Проектът за измененията в Закона за българското гражданство ще бъде обсъден в Съвета за развитие към МС на 30 януари, а след това ще бъде публикуван за обществено обсъждане. 

Документът предвижда да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции. "Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работни места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини", мотивират от МП отпадането на гражданство на базата на инвестиции.

От МП се готвят да намалят и административната тежест. За целта ще има контрол върху институциите, отговорни за предоставянето на гражданство - дали спазват процедури и срокове. Ще отпадне изискването някои от необходимите документи да бъдат представяни на хартия.

Ден по-рано вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува процедурата по издаване на гражданство. Тя поиска това да става на официална церемония. Вицепрезидентът настоя българският език отново да бъде въведен като задължително условие за получаване на паспорти. Според нея са необходими изменения и в Законите за българите в чужбина, и за чужденците в България.

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 43

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 57

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 58

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 66

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 45

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ