02 Юли 2020четвъртък21:58 ч.

Таксиметрови шофьори протестират пред кметството в Милано с искането за предоставянето на ваучери, за да се справят с икономическите последици от пандемията. Те носиха ковчег от картон, символизиращ смъртта на техния поминък, ако той не бъде подпомогнат

ЕК предлага 1,8 трлн евро срещу пандемията

Италия, Испания и Гърция ще бъдат най-големите получатели на безвъзмездни помощи и заеми

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 322

Еврокомисията представи план си за възстановяване на ЕС след пандемия, който е за 1,85 трилиона евро. Планът разчита както на дългосрочния бюджет на ЕС (2021-27), така и на специален фонд за възстановяване.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи в сряда плана пред Европарламента, който трябва да го одобри или отхвърли него след задължителните дебати. Еврокомисията предлага да се използва пълния потенциал на бюджета на ЕС, посочи Лайен. Предлага се програма за икономическо възстановяване, наречена "Следващото поколение на ЕС" в размер на 750 милиарда евро. Отделно се залага на целеви финансови попълнения към дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г., с което обща финансова мощ на евробюджета да достигне 1,85 трилиона евро. Допълнителните средства ще бъдат осигурени от капиталовите пазари, което означава създаването на общ дълг за всички страни в ЕС. ДУМА припомня, че срещу такъв дълг възразяваха четири страни-спестовници Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция.

Част от събраните средства ще бъде насочена за най-пострадалите държави под формата на грантове, които няма да се връщат, а друга част ще бъда достъпна под формата на изгодни кредити. Очаква се съотношението на тези части да бъде 2:1, предаде Евронюз.

Програмата "Следващото поколение на ЕС" ще събере пари чрез временно вдигане на тавана на собствените ресурси до 2% от брутния национален доход на ЕС, което позволява на Комисията да използва силния си кредитен рейтинг, за да заеме 750 милиарда евро на финансовите пазари. Това допълнително финансиране ще бъде насочено чрез програми на ЕС и ще се изплати за дълъг период от време в бъдещите бюджети на ЕС - не преди 2028 г. и не след 2058 г. За да съдейства на тази цел по един справедлив и съпричастен начин, Комисията предлага редица нови собствени ресурси.  Например, да се измени настоящата многогодишна финансова рамка за 2014-2020 г., за да се осигурят допълнителни 11,5 млрд евро финансиране още през 2020 г.

Парите за програмата "Следващо поколение на ЕС" ще бъдат инвестирани в три стълба - подкрепа за държавите-членки с инвестиции и реформи, бързо стартиране на икономика на ЕС чрез стимулиране на частни инвестиции и нова здравна програма.

Италия и Испания, които са най-тежко засегнатите от коронавирусната епидемия държави ще получат най-голям дял от 750-те милиарда евро. Италия ще получи 173 млрд. евро, от които 82 млрд. ще бъдат безвъзмездни средства, а 91 млрд. ще са заеми. Испания може да получи общо 140 млрд евро, от които 77 млрд. безвъзмездни  и 63 млрд. заеми. Гърция се очаква да получи 32 млрд. евро, от които 22,5 млрд. безвъзмездни средства и 9,4 млрд. ще бъдат заеми.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 47

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 67

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 773

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ