30 Май 2020събота22:53 ч.

ЕК ни мъмри заради ГМО

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 2

Европейската комисия ще изиска от България да прилага правилно директивата за дейностите, свързани с генетично модифицираните организми. Според Брюксел страната ни не е успяла да изпълни изискванията за вземане на всички адекватни мерки да се ограничи възможният риск за човешкото здраве и околната среда.
Искането е отправено под формата на "мотивирано становище" и София има два месеца да информира Брюксел за предприетите мерки. В противен случай ЕК може да реши да заведе дело срещу страната ни в Съда на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на ЕК.
Когато микроорганизмите биват генетично модифицирани, култивирани, съхранявани, превозвани, унищожавани или използвани по друг начин, хората и околната среда могат да бъдат изложени на риск. Директива 2009/41/ЕО изисква държавите-членки да гарантират, че са взети всички необходими мерки за избягване на дейности, свързани с генетично модифицираните микроорганизми, които имат негативни последици за човешкото здраве и околната среда.
Комисията смята, че начинът, по който България е приложила директивата, не е в състояние да контролира всички възможни рискове за човешкото здраве и околната среда. България също не е успяла да осигури правно своето задължение да изпраща на комисията годишни доклади по определени дейности.
В отговор на откритата от ЕК на 15 април 2010 г. процедура за нарушение България измени своя Закон за генетично модифицираните организми. Новите разпоредби обаче не засягат всички пропуски в националното законодателство, констатирани от комисията.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ