22 Септември 2021сряда05:23 ч.

ЕК може да отпусне помощи за борба с шарката по животните

/ брой: 253

автор:Красимир Кръстьовски

visibility 1182

Вече имало договорка Европейската комисия да признае Бургас, Хасково и Ямбол за рискови зони и да им отпусне помощи за борбата с шарката по животните. Информацията е от проф. Бойко Ликов, главен ветеринарен инспектор на Българската агенция по безопасност на храните, който вчера бе на работна среща в областната администрация в Бургас. Комисия е изготвила примерни предложения за промяна в законодателството и програма с приложение за конкретни мерки.
Припомняме, че на 21 септември в странджанското село Стоилово бе открито огнище на шарка по животните и около 120 кози и овце бяха избити.
Идеята на кмета на Малко Търново Илиян Янчев за ваксинация срещна отпор в комисията. Законите на Европейския съюз не позволяват това, а в общността няма проверени ваксини. Главното опасение е, че трети страни могат да откажат внос на месо от ваксинирани животни и това ще попречи на износа ни. Отделно ваксините не винаги предпазват на 100%. За последен път ваксинация на животни е правена през 1995 г. около Симеоновград, но и след нея се е наложило животните да бъдат избити.
Идеята за изолатор също е отпаднала като вариант, защото по-вероятно било поетапно болестта да се прояви и сред здравите животни.
Същевременно част от пострадалите не искат обезщетение в левове, искат животни. Други казват, че е по-добре да им платят, но не определените 70 лв. за коза и 120 лв. за овца. Болестта се пренася предимно през границата с Турция. В края на ноември в Турция ще се състои среща с участието на България и Гърция, на която ще се обсъжда ситуацията с шапа и шарката по животните.
 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 192

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Моите песни

visibility 329

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 537

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 865

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 440

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ