ЕК иска прозрачност при ценообразуването на храните
/ брой: 97
ЕК е внесла предложение, с което се изисква на всеки етап от веригата за доставки на храни, през който преминават продуктите на хранително-вкусовата промишленост, да се обявяват най-важните ценообразуващи елементи, съобщиха от комисията.
Разликите между покупните и продажните цени могат да предоставят информация за междинните разходи (като транспорт, застраховане, складиране и т. н.) между продавача и купувача. Предложените мерки ще обхванат месото, яйцата, млечните продукти, плодовете и зеленчуците, полските култури, захарта и зехтина. Те са разработени въз основа на системите за събиране на данни и процедурите, които вече са въведени и използвани от операторите и държавите членки при докладването на пазарна информация на ЕК, само че с разширяване на обхвата.
Предложението е публикувано за обществено допитване за четириседмичен срок. След това то ще бъде прието от ЕК и се очаква да влезе в сила шест месеца след приемането му.