03 Декември 2020четвъртък04:11 ч.

Ех, тази свобода!

/ брой: 166

автор:Юри Михалков

visibility 778

Граждани на водещи европейски страни протестирали срещу "посегателството" над свободите и правата им, което се извършвало със задължителните маски и други мерки против пандемията с КОВИД-19.

Те вероятно смятат себе си за най-праведните защитници на демокрацията, но явно още не са дорасли да се погледнат отстрани, защото тогава биха се видели като дяволи, които редактират евангелието. Очевидно смятат, че трябва да им се гарантира свободата да общуват без ограничения с вируса и на воля да се нагълтат с него. Или пък да им се гарантира правото необезпокоявано да се разболеят и дори да берат душа, ако заразата свободно се засели в телата им, или пък се юрне да мигрира от орган в орган. А може би са решили, че свободното дишане на въздуха е скучно и еднообразно и защо да не си разнообразят всекидневието с вентилиране на дробовете им! Или с флирт със смъртта, надявайки се - често безмозъчно, - че тя няма да посегне върху правото им на живот! Явно, "свободни до дупка" и непримирими с каквито и да е ограничения, тези люде смятат, че трябва да им се даде волята да заразяват и други, да станат вредни и опасни не само за себе си, но и за семействата си, за близките, колегите, съседите. Нищо чудно, ако си вярват, че заплахата за обществото може да е и висш израз на свободата.

Да погледнем на случая и от противоположната гледна точка. Какво би станало, ако властите в Европа не бяха въвели задължителните маски или другите ограничения. Всички тези хора неизбежно щяха да стоварят гнева си върху правителствата (и с основание, впрочем), задето с бездействието си са застрашили правото им на живот.

С една дума, имаме си работа със слободия. Но не само. Когато със свободата и правата боравят инфантилни мозъци, те стават антиценности, опасни за обществата. Дано не допуснем това да се случи и у нас, макар че в държавата и обществото ни наистина цари слободия.                

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 231

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 231

Карантината в Германия ще продължи до 10 януари

автор:Дума

visibility 84

Великобритания одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 231

Скопие: Обсъждаме "пътна карта" със София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 231

Байдън ще действа внимателно с Китай и Иран

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 231

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 185

/ брой: 231

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

автор:Деси Велева

visibility 146

/ брой: 231

Неглижирането на учените вреди на образованието и науката

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ