21 Септември 2021вторник03:13 ч.

Ех, тази свобода!

/ брой: 166

автор:Юри Михалков

visibility 983

Граждани на водещи европейски страни протестирали срещу "посегателството" над свободите и правата им, което се извършвало със задължителните маски и други мерки против пандемията с КОВИД-19.

Те вероятно смятат себе си за най-праведните защитници на демокрацията, но явно още не са дорасли да се погледнат отстрани, защото тогава биха се видели като дяволи, които редактират евангелието. Очевидно смятат, че трябва да им се гарантира свободата да общуват без ограничения с вируса и на воля да се нагълтат с него. Или пък да им се гарантира правото необезпокоявано да се разболеят и дори да берат душа, ако заразата свободно се засели в телата им, или пък се юрне да мигрира от орган в орган. А може би са решили, че свободното дишане на въздуха е скучно и еднообразно и защо да не си разнообразят всекидневието с вентилиране на дробовете им! Или с флирт със смъртта, надявайки се - често безмозъчно, - че тя няма да посегне върху правото им на живот! Явно, "свободни до дупка" и непримирими с каквито и да е ограничения, тези люде смятат, че трябва да им се даде волята да заразяват и други, да станат вредни и опасни не само за себе си, но и за семействата си, за близките, колегите, съседите. Нищо чудно, ако си вярват, че заплахата за обществото може да е и висш израз на свободата.

Да погледнем на случая и от противоположната гледна точка. Какво би станало, ако властите в Европа не бяха въвели задължителните маски или другите ограничения. Всички тези хора неизбежно щяха да стоварят гнева си върху правителствата (и с основание, впрочем), задето с бездействието си са застрашили правото им на живот.

С една дума, имаме си работа със слободия. Но не само. Когато със свободата и правата боравят инфантилни мозъци, те стават антиценности, опасни за обществата. Дано не допуснем това да се случи и у нас, макар че в държавата и обществото ни наистина цари слободия.                

Хаос с лекарствата в КОВИД-зоните

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за нов мандат

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

Прокуратурата проверява нападение над ваксинационен пункт

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 181

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 181

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 181

Моите песни

visibility 112

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 187

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 336

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 155

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ