27 Февруари 2021събота03:29 ч.

Ех, тази свобода!

/ брой: 166

автор:Юри Михалков

visibility 1009

Граждани на водещи европейски страни протестирали срещу "посегателството" над свободите и правата им, което се извършвало със задължителните маски и други мерки против пандемията с КОВИД-19.

Те вероятно смятат себе си за най-праведните защитници на демокрацията, но явно още не са дорасли да се погледнат отстрани, защото тогава биха се видели като дяволи, които редактират евангелието. Очевидно смятат, че трябва да им се гарантира свободата да общуват без ограничения с вируса и на воля да се нагълтат с него. Или пък да им се гарантира правото необезпокоявано да се разболеят и дори да берат душа, ако заразата свободно се засели в телата им, или пък се юрне да мигрира от орган в орган. А може би са решили, че свободното дишане на въздуха е скучно и еднообразно и защо да не си разнообразят всекидневието с вентилиране на дробовете им! Или с флирт със смъртта, надявайки се - често безмозъчно, - че тя няма да посегне върху правото им на живот! Явно, "свободни до дупка" и непримирими с каквито и да е ограничения, тези люде смятат, че трябва да им се даде волята да заразяват и други, да станат вредни и опасни не само за себе си, но и за семействата си, за близките, колегите, съседите. Нищо чудно, ако си вярват, че заплахата за обществото може да е и висш израз на свободата.

Да погледнем на случая и от противоположната гледна точка. Какво би станало, ако властите в Европа не бяха въвели задължителните маски или другите ограничения. Всички тези хора неизбежно щяха да стоварят гнева си върху правителствата (и с основание, впрочем), задето с бездействието си са застрашили правото им на живот.

С една дума, имаме си работа със слободия. Но не само. Когато със свободата и правата боравят инфантилни мозъци, те стават антиценности, опасни за обществата. Дано не допуснем това да се случи и у нас, макар че в държавата и обществото ни наистина цари слободия.                

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 178

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 40

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 178

В ЕС се договориха за ваксинационни сертификати

автор:Дума

visibility 298

Евролидерите разделени за ваксинационните паспорти

автор:Дума

visibility 279

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 320

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 297

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 401

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 326

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ