25 Януари 2020събота22:24 ч.

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

В изделията, предлагани в българските магазини, преобладават какаовата пудра и палмовото масло

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 631

Повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло - това съдържат най-разпространените подобни изделия в България, показва проучване на "Активни потребители". Повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло - това на практика съдържат най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас, твърдят от асоциация "Активни потребители". Само 2 от 27 тествани марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз - а именно да има над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад. В теста са включени 27 търговски марки шоколади, закупени от различни търговци. От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество. Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

Всичките 27 марки шоколад са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината. При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При седем е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е492 (сорбитан тристеарат). В шест е добавяна лактоза, а при други четири се прибавя лешникова паста, без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС). В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите, въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада - съдържанието на обща какаова маса.

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 16

С дронове щели да контролират чумата по свинете

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 16

Жертвите от труса в Турци вече са 18, ранените – над 500

автор:Дума

visibility 194

Коронавирусът стигна до Европа

автор:Дума

visibility 178

Трус от 6,8 по Рихтер в Турция

автор:Дума

visibility 248

Отоплителни неволи подклаждат Балканския смог

автор:Дума

visibility 361

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

автор:Ростислава Иванова

visibility 669

/ брой: 16

Да крадат, важното е да Му служат

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 16

ГЕРБ превърнаха страната ни във воняща клоака

visibility 1091

/ брой: 16

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ