19 Октомври 2021вторник09:01 ч.

ЕС и британският начин на живот:

Една непрекъсната словесна война

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1320

Анна Томфорд

Когато става въпрос да се даде отпор на смятаната за прекалено голяма намеса на ЕС в британските дела, богатото въображение на медиите на острова запрята ръкави. Независимо дали това е английската бухалка за крикет, пословичният крив банан или традиционните погребения, всичко е застрашено от ЕС, ако се вярва на британските медии.
С огромни заглавия вестниците пропагандират, че европейските забрани върху пестицидите ще предизвикат масова напаст от плъхове, че в действие са планове за "втечняване на труповете" и че производството на бухалки за крикет ще замре заради забраната на химикалите, използвани за обработването на дървесината. В представителството на Европейската комисия в Лондон по-възмутителните репортажи са регистрирани под категорията "Евромитове".
Няма нужда да се споменава, че историите, колкото и да са смешни, не улесняват работата на ЕК в Лондон. "Това продължава с нестихваща сила. Те са готови да се обявят срещу всичко", каза говорителят Дейвид Д'Арси. "Когато новините от ЕС са добри, това се дължи на правителството, ако са лоши - Брюксел е виновен", каза той.
Д'Арси може да е подготвен в някаква степен да вижда нещата от смешната им страна при повечето абсурдни случаи, но според него по-големи вреди нанасят предизвикващи паника истории по сериозни въпроси като имиграцията. Сред неотдавнашните "хитове" в категорията "Евромитове" според Д'Арси е статия, че белгийски собственици на погребални бюра са предложили нов, екологичен метод за ликвидиране на труповете чрез разтварянето им в химикали. Таблоиди във Великобритания незабавно свързаха този ход с ЕС. "ЕС планира да втечнява трупове и да ги пуска в канализацията", съобщи "Дейли експрес". "Още един евромит бе унищожен", писа в отговор представителството на ЕК в сайта си. "Това, което белгийските собственици на погребални бюра решат по отношение на погребенията, е въпрос от компетенцията на белгийските власти. ЕС няма компетенция по този въпрос и да се предполага другояче е невярно!".
По също толкова емоционалния въпрос за бухалките за крикет ЕС бе подложен на огън от страна на таблоидите заради забрана на инсектицид, използван за обработване на върбата, преди дървесината да бъде превърната в бухалки. "Край на крикет бухалките", писаха "Дейли мирър" и "Мейл енд експрес" в заглавие. Според тях дървесината не може да излезе от Великобритания без сертификат за дезинфекциране. ЕК се защити. "Ако човек се задълбочи, ще разбере, че забраната на метил бромид произлиза от споразумение на ООН за защита на околната среда от вредни, намаляващи озона субстанции", обясни комисията и добави, че спазването на правилата на ООН няма нищо общо с членството на Великобритания в ЕС.
Не на последно място гняв разпалва и предложението на ЕС за забрана на отровата за плъхове съгласно директивата на ЕС за биоциди. "Побърканото" предложение на ЕС ще доведе до "напаст от гризачи, невиждана досега от времето на чумата, която върлува преди стотици години", писа "Гардиън" в раздела си "Фермери". "ЕС ще предизвика масова напаст от плъхове", пропищяха таблоидите - заключение, което бе отхвърлено като ирационално от ЕК.
Читателите обаче, както изглежда, не останаха убедени и нарекоха предложенията "побъркани, ненормални и идиотски". "Трябва ли да изпълняваме всички искания на ЕС?", попита читателят Чарлз Гилмор във "Фермери". "Какво ще стане, ако просто не го направим? Дали това е още един пример за неподходящи закони, които не се вписват в английския и дори британския начин на живот? И още една възможност да се усъмним в ползата от членството в ЕС?".

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ