02 Декември 2021четвъртък03:20 ч.

Eдинствената ни ездачка - без седло за Атина

22-годишна казанлъкчанка надви болестта, но тренира "на мускули" за световните игри на Спешъл олимпикс

/ брой: 110

автор:Христо Христов

visibility 1559

Месец преди старта на световните летни игри за хора с интелектуални затруднения в Атина единствената българка, която ще представя родината в дисциплината "конен спорт", няма седло и екипировка, алармира треньорката Нина Янкова. Тя е сред броящите се на пръстите на едната ръка сертифицирани треньорки, които имат право да упражняват лечение чрез хипотерапия в България. категорична е, че държавата гледа с абсолютно безразличие на предстоящия световен форум.
Ето какво сподели огорчено Янкова.
 
Треньорката: Никой не иска да помогне

"Вече втора година тренираме с Михаела Иванова на базата на Бага Тур в Мъглиж, постигнахме наистина невероятен напредък с това 22-годишното момиче, което е прекарало детски церебрален паралич и в началото дори не можеше само да се изправи от количката си. Сега, когато чрез нейното невероятно постоянство и страхотно желание да се справи с проблемите си тя е избрана като единствен българин за Атина 2011, никой не пожела да помогне.
Обърнахме се към кого ли не за съдействие, ходихме при високопоставени държавни чиновници и служители. Не за друго, а да се осигурят поне минимални средства, за да може Михаела да има подходящо седло, ботуши, жокейски дрехи, но уви...
Отвратителното е, че междувременно "откраднаха" споделената от мен идея за нов проект, с който да финансираме лечението чрез хипотерапия. И стана така, че сума от 19 700 лв отиде в току-що регистрирано СНЦ, което няма абсолютно никакъв опит, но за сметка на това е покровителствано от силен на деня човек..."


Треньорката отказва да разкрие подробности за личността на "силния на деня", но даде да се разбере, че е сред фаворизираните от ГЕРБ в Старозагорска област бивши бизнесмени и настоящи служители във високите етажи на управлението.
Въпреки липсата на държавна подкрепа 22-годишната Михаела Иванова от сдружение "Бъдеще за децата с увреждания"- Казанлък, не спира заниманията си. Използва дадените й безвъзмездно от старозагорката Анелия Василева кобила Алба и от "гуруто" на Бага Тур Райчо Гънчев жребец Каган. Тренировките са почти всеки ден, ентусиазираната състезателка пристига рано заран на манежа с подкрепата на майка си, работничка в оръжейните заводи "Арсенал", или на дядо си. Заниманията, водени с участието на кинезитерапевтката Петя Томова, продължават часове, за да бъдат шлифовани всички движения в трите избрани от Михаела и Нина поддисциплини.
Според Нина все още има възможност да бъде изработено подходящо седло, но цената е доста висока - надхвърля две хилядарки, които семейството на Михаела просто не може да си позволи. Тя се надява някой, който прочете за проблема, да помогне, като се свърже с нея.
Не е важно евентуалното класиране в Атина, защото там само в конната езда ще има около 100 души от цял свят, голяма част от които със сигурност са много по-напред в подготовката си. Важното е, че за пръв път българка е допусната да покаже възможностите на родната ни школа по хипотерапия. А това е вече признание, че работим, подчертава Янкова. Нина се занимава с езда от 25 години професионално, а от 7 години специализира в този нетрадиционен начин за лечение на деца с физически и ментални затруднения.
Прави го почти напук на официалното пренебрежение към този вид терапия, като разчита най-вече на подкрепата на багатурци. Няколкостотин са вече момчетата и момичетата от цялата страна, които са преминали през курсовете, организирани на базата на прабългарската школа за оцеляване край Мъглиж. Десетки са семействата с деца, които търсят възможност да подобрят физическото и психическото им състояние; да ги изведат от "задушаване" между четирите стени на стаите им, да ги накарат да повярват в собствените си възможности и да ги направят част от "нормалния" свят.
Резултатите от заниманията идват бавно, но е страхотно усещането, когато полупарализирано момче или момиче след няколко сеанса изведнъж става друго, очите му се оживяват, тялото става по- гъвкаво, духът му се повишава, появява се тръпка живец - казва с видимо вълнение младата жена, за която ездата е част от живота й, като дишането и пиенето на вода. Не се наема да дава научно обяснение как точно влияе връзката между човека и коня, но твърди, че има десетки примери, в които след качване върху гърба на животното деца с изключително тежки проблеми на двигателиня апарат започват постепенно да правят все по-сложни движения. Разбира се, много важен е и изборът на животното, защото то е част от системата за лечение. Нина споделя, че организаторите на световните летни игри в Атина са се нагърбили с изключително тежката задача да осигурят 100 подготвени животни, които да предостяват безвъзмездно на участниците за времето на състезанията. Заедно с това поемат всички разходи за издръжка на състезателите и техните треньори, а за придружители ще се използват доброволци. Самите състезания ще бъдат на олимпийската база край гръцката столица от 25 юни до 5 юли.
Янкова очаква до няколко дни в Мъглиж да пристигнат експерти на Спешъл олимпик, които да направят преценка кои от конете на Бага Тур са подходящи за участие в състезанието. Възможно било Михаела да има късмета да язди познато й вече от тренировките животно, а това дава допълнителни предимства за цялостното й представяне.


Нина Янкова, сертифициран треньор по хипотерапия


Занимания с деца с увредено здраве

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ