23 Февруари 2020неделя20:12 ч.

Документ

Единни в многообразието

Да извадим Европа от политиката на срама спрямо ромите

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 1450

Съвместна декларация на българските, френските и румънските социалисти в ЕП по повод водената от страна на Франция политика на експулсиране на роми от нейна  територия

През  това лято Никола Саркози предприе политика на систематично и безпрецедентно експулсиране на ромските населения от територията на Франция. Спрямо френското право става въпрос за реформа на имиграционния закон, която цели да улеснява репатрирането на незаконно пребиваващи чужденци, включително - в някои изключителни случаи, и на граждани на Европейския съюз. Мярка, насочена директно срещу ромската общност, която следва да се прилага при случаи на "заплаха за обществения ред, на трайна липса на препитание или нарушаване на правото на свободно придвижване". 
До днес над 1000 роми вече са репатрирани към страните си.
Но нека съгласуваме фактите: според френското правителство терминът "експулсиране" не е подходящ. Ромите си заминават "доброволно", с обезщетение от страна на френската държава в размер на 300 евро за възрастен, и 100 евро за дете. В интерес на истината, в качеството на граждани на Европейския съюз от 2007 г. насам румънските и българските роми се ползват от правата на свободно придвижване и на свободно установяване на територията на държавите - членки на ЕС. Статутът им обаче има някои различия. Те имат свободата да се придвижват - факт, но не и тази да работят: тъй като временните ограничения по Шенген ги задължават да разполагат с разрешително за пребиваване, както и с разрешително за упражняване на професионална дейност (от списък от 152 възможни). При тези обстоятелства след три месеца, прекарани във Франция без подслон или източник на приходи, те юридически стават незаконно пребиваващи и подлежат на експулсиране. Още повече че, съдейки по някои свидетелства на очевидци, публикувани в пресата, не рядко полицаите, участващи в евакуирането на лагерите, пропускат да споменат за "доброволния" характер на репатрирането. 
Реакциите не закъсняха: осъждане от страна на международната общност, остра позиция на ООН, Съвета на Европа и дори папа Бенедикт ХVI... Наскоро и протестни демонстрации на роми в Букурещ, София и Македония срещу политиката на експулсиране, водена от френското правителство. 
Европейският  парламент прие миналата седмица  резолюция, осъждаща поведението на  френското правителство. Единствено Европейската комисия остава назад. И докато анализаторите се опитват да докажат, че става въпрос за очевидно нарушаване на правото на Общността, Жозе Мануел Барозу предпочете да не публикува анализ на френската политика спрямо ромската общност с основанието, че няма "никаква полза за двете страни от създаването на противоречия по този въпрос". 
За нас, европейските парламентаристи, включването на въпроса със ситуацията на тези общности в политическия инструментариум е неприемливо. Ние познаваме систематичното прибягване на Никола Саркози към съмнителни амалгами и заклеймяване на дадена общност, с цел превръщането й в изкупителна жертва на проблемите, на които той е неспособен да намери трайно решение. 
Очакваме от страна на Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, да се даде отговор на конкретни политически въпроси: на първо време за законността на действията на френското правителство спрямо правото на Общността, и в дългосрочен план за намирането на европейски законодателни решения на въпросите, свързани с населенията, които пътуват, които се придвижват през страните - членки на ЕС. Нищо от това не видяхме на последната пленарна сесия на Европейския парламент. 
Тези  събития възникват в контекста на нарастващи популистки тенденции в няколко държави - членки на ЕС (Нидерландия, Австрия, Италия, Унгария, Белгия). Европа като цяло е заложила авторитета в тази мрачна история. Нашата политическа група, Групата на С&Д, с цел да изобличи нарушенията от страна Франция, неведнъж е припомняла директива 38/2004, отнасяща се към правото на гражданите да се придвижват свободно на територията на ЕС. Към това можем да добавим и факта, че снемането на пръстовите отпечатъци, както посочват някои очевидци, представлява ново нарушение, в частност на членове 21.1 и 21.2 от Хартата за основните права на ЕС и директиви 38/2004 и 43/2000. 
Естествено, идваме и до етичния въпрос, основния в нашите очи, що се отнася до солидарността като политически смисъл на европейската конструкция. Приемането на подобна политика ще нанесе трайни вреди на идентичността на Европа като "Общност на ценностите", както я определя Хартата за основните права. Забраняването на всякаква дискриминация, основана на етнически произход или националност, е фундаментален принцип на Европейския съюз. Въпреки това именно върху тези ценности намериха обща основа правото на Общността и Френската конституция. Същата тази Франция, която през юни т.г. беше осъдена от Съвета на Европа за нарушаване на член 31 от Европейската социална харта заради недостатъчни на брой центрове за настаняване на роми, лоши условия на живот в тези центрове и затруднени условия за настаняване за установилите се роми. Явно е, че нито френското, нито европейското право могат да бъдат използвани за нормативно позоваване. 
Липсата на координиран европейски отговор  разкрива една сериозна несправедливост: пълното изоставяне на държавите - членки, присъединили се през 2004 г. и 2007 г., да се справят с един европейски феномен, който засяга населения, присъстващи на територията на нашия континент от векове. Да се помогне на ромите не е изпращането им до границата, а създаването на условия за тяхното социализиране. 
В момент, в който в дневния ред на Общността влиза дебатът за състоянието на Съюза, въпросът с ромите се налага за съжаление като символ на риска на европейското противоречие. С този въпрос трябва да се заемат европейците. Заедно и бързо. Отдавна е време да бъде защитен девизът на Съюза: "Единни в многообразието".


Български роми и подкрепящи ги етнически българи от цялата страна излязоха на протест в събота пред френското посолство в София. На транспарантите пишеше: "Не ни корумпирайте с по 300 евро", "Европа не мисли като Франция", "Искаме работа, не 300 евро", "Саркози легитимира расизма в Европа".
Снимки БГНЕС

* Заглавието е на редакцията

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 43

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 57

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 58

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 66

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 45

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ