23 Септември 2021четвъртък00:07 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Проф. Емил Паскалев

Здраве

Един от трима диабетици е с хронично бъбречно заболяване

Бъбреците филтрират 1500 литра кръв за денонощие

/ брой: 140

автор:Аида Паникян

visibility 824

България е на едно от първите места в Европа по честота на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), казва председателят на Дружеството на нефролозите в България проф. д-р Емил Паскалев. Както и по-рано е писала ДУМА, една от най-уязвимите групи за бъбречно заболяване са хората с диабет, тъй като захарната болест нанася редица увреждания на кръвоносните съдове.
Един от трима диабетици има ХБЗ, а заболяването се характеризира с прогресивна загуба на бъбречна функция. Ако проблемът не се открие навреме, може да доведе до бъбречна недостатъчност, за която единствено решение е бъбречна трансплантация или хемодиализа, припомня проф. Паскалев. В същото време хората с ХБЗ е шест пъти по-вероятно да загинат от сърдечносъдово заболяване, отколкото да развият бъбречна недостатъчност.
Докато човек е здрав, едва ли си дава сметка, че за денонощие бъбреците ни филтрират около 1500 литра кръв, като по този начин пречистват тялото от ненужните и вредни вещества. Когато тази способност падне под определено ниво, се проявяват признаците на ХБЗ. "Ранните етапи на ХБЗ могат да бъдат обратими. Ако болестта бъде открита навреме, прогресията ѝ може да бъде забавена", казва проф. Паскалев. Затова е изключително важно хората с диабет поне веднъж годишно да изследват бъбречната си функция.
И пак, докато човек е здрав, едва ли се замисля, че бъбреците помагат за контролиране на нивото на кръвното налягане и произвеждат хормони, необходими на тялото, за да е здраво.

Сред рисковите фактори

за поява на бъбречно заболяване при хора с диабет са повишена кръвна захар (гликиран хемоглобин над 7% - HbA1c>7%), високо кръвно налягане, неспазване на хранителния режим за диабетици, прекаляване със солта, липса на физическа активност, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания.

Симптомите

на ХБЗ в началото на болестта може да са леки, поради което може да се пренебрегнат. И все пак - добре е човек да обърне внимание и да потърси лекарска помощ, ако се чувства уморен и е с намалена енергия, има проблем с концентрацията, ако му липсва добър апетит, има проблеми със съня и мускулни крампи през нощта, има подути крака и глезени и/или оток около очите, особено сутрин, има суха, сърбяща кожа, уринира по-често, особено нощем.
Затова е важно хората с диабет стриктно да спазват предписания им от лекар хранителен режим, да следят кръвната захар, кръвното налягане и холестеролът да са в норма, да се движат.


Снимка Артем Подрез - Рexels

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ