10 Юли 2020петък12:11 ч.

Икономист:

Е-здравеопазване и конкуренция ще намалят цената лекарствата

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 538

Ключовото в здравната система е въвеждането на електронизация, заяви здравният икономист Аркади Шарков при представяне на доклада "Предложение за рационална лекарствена политика". По думите му до момента са изгубени 20 млн. лв. за въвеждане на електронна здравна информационна система. Той припомни, че здравното министерство предвиждаше до 2019 г. да има електронни рецепти.

По отношение на увеличението на разходите за медикаменти на НЗОК, Шарков подчерта, че всяка конкуренция води до спад в цената за лечение. Въпреки че през последните 3 години намаляват здравноосигурените, разходите за лекарства растат. Касата финансира едва 20-30% от медикаментите за масови заболявания, става ясно от доклада. Според Шарков е необходима дългосрочна политика и реформа в сферата. Например при диабета разходите за лечение се увеличават с близо 15%. Когато един пациент не се лекува превантивно, нуждае се от болнична помощ, а това увеличава значително разходите на държавата, обясни икономистът.

Да се забрани прехвърлянето на средства от болничната помощ към лекарствата, както и реформа в механизма на ценовото рефериране, препоръчва експертът.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 308

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 249

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 925

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ