09 Април 2020четвъртък10:46 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Икономист:

Е-здравеопазване и конкуренция ще намалят цената лекарствата

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 510

Ключовото в здравната система е въвеждането на електронизация, заяви здравният икономист Аркади Шарков при представяне на доклада "Предложение за рационална лекарствена политика". По думите му до момента са изгубени 20 млн. лв. за въвеждане на електронна здравна информационна система. Той припомни, че здравното министерство предвиждаше до 2019 г. да има електронни рецепти.

По отношение на увеличението на разходите за медикаменти на НЗОК, Шарков подчерта, че всяка конкуренция води до спад в цената за лечение. Въпреки че през последните 3 години намаляват здравноосигурените, разходите за лекарства растат. Касата финансира едва 20-30% от медикаментите за масови заболявания, става ясно от доклада. Според Шарков е необходима дългосрочна политика и реформа в сферата. Например при диабета разходите за лечение се увеличават с близо 15%. Когато един пациент не се лекува превантивно, нуждае се от болнична помощ, а това увеличава значително разходите на държавата, обясни икономистът.

Да се забрани прехвърлянето на средства от болничната помощ към лекарствата, както и реформа в механизма на ценовото рефериране, препоръчва експертът.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 600

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 185

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ