28 Юли 2021сряда07:36 ч.

Дянков и българските опитни мишки

/ брой: 234

автор:Алеко Бичевски

visibility 1340

В свободното си от археологически разходки с Божидар Димитров време отечественият финансов министър Симеон Дянков се отдава на професионални експерименти. И понеже в държавата пари няма (благодарение основно на неговата политика да задушава дребния и средния бизнес), той започва да се напъва да ражда все нови и нови идеи. Една от друга по-ексцентрични, по-нелепи и по-неприложими. Ту ще мести министерствата от София в Русе, Каспичан и други китни кътчета на родината, ту друго нещо. Каквото сънува, и на сутринта веднага се захваща да го експериментира върху седемте милиона опитни български мишки. Той така и не се е отърсил от предишната си месторабота в Световната банка, където голяма част от професионалните му отговорности са били да прилага разнообразни финансово-икономически трикове върху разни туземци от страни от третия и четвъртия свят. Така от дума на дума, от идея на идея, Дянков стигна и дотам, че миналата седмица съвсем сериозно предложи минималната работна заплата в различните региони на България да бъде различна, или казано по научному - диференцирана.
В страни с федерална форма на управление това е възможно и дори на някои места вече приложено. Но тези страни имат федерални парламенти, федерални правителства, федерална данъчна и социална политика. Нещо, което на този етап у нас все още не се наблюдава и Дянков очевидно го е пропуснал. Пропуснал е и това, че регионите, които ще попаднат в зоната на по-ниската минимална заплата, съвсем резонно ще поискат и по-ниска цена на тока, газа, парното, бензина, нафтата, хранителните продукти, лекарствата. И понеже това, разбира се, няма как да стане, то ефектът от Дянковия експеримент не може да бъде друг, освен увеличената миграция от по-бедните райони към по-богатите. Бедните региони ще станат още по-бедни, тъй като никой свестен кадър, инвеститор или фирма няма да иска да работи там. Което пък ще увеличи социално-икономическия дисбаланс в страната, който и сега не е малък.
Вместо това по-добре е Великият експериментатор да предложи минимална часова ставка, както е в белите държави. Тогава нискоквалифицираните работници в глухата провинция ще работят усърдно по 10 и повече часа, за да си докарат прилични доходи. Ако иска предприемачите да се завтекат масово към северозападния и другите изостанали места на нашата татковина, най-добре ще е да намали данъците там, а в София да ги увеличи. Тогава може и да има някакъв ефект. Една фирма, която очевидно е пред фалит в столицата, може да реши да поеме глътка въздух в Лом.
Ако приумицата с различната минимална заплата на Дянков се реализира, ще пострадат сериозно и депутатите. Защото логично е народните представители, които представляват своите избиратели от най-бедните райони, да получават два пъти по-малко от колегите си от София например. Статистиката показва, че средната годишна заплата във Видин, да кажем, е 5422 лв., а в София - 10 547 лв. Но във Враца, която също е на северозапад, средните доходи пък са 6540 лв. Това ще отвори изключително много работа на парламентарното счетоводство, докато натамани възнагражденията на народните избраници така, че да са пропорционални и справедливи.
Все пак добре е, че има още разумни хора и организации в България и острата им реакция обещава, че и поредната безумна идея на американското вице има минимален шанс да мине. Ако обаче мине, то тогава само след 5-10 години страната ни ще се превърне в територия с 10-15 големи града, заградени от десетки хиляди километра първокласна пустош. Пустош, готова за заселници. Ако някога китайците например решат да се разселват из Европа, те ще останат много доволни. Тогава в знак на благодарност могат да вдигнат и един паметник на Дянков. Така ще се реализира и предсказанието на Божидар Димитров, който преди две години се зарече, че един ден ще бъде издигнат паметник на Симеон Денков Дянков по българските земи.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ