24 Януари 2021неделя21:32 ч.

Снимки авторката

Места

Дядо-Стояновата воденица пази спомена за героични времена

Исторически светини и природни красоти, увековечени от перото на Иван Вазов, привличат туристи в околностите на Сопот

/ брой: 26

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2101

Помните ли епизода от "Под игото", в който Кралича убива двамата турци Топал Хасан и Емексиз Пехливан, решили да озлочестят малката дъщеря на воденичаря? Това се случва в Дядо-Стояновата воденица, недалеч от Сопот, в подножието на Балкана, до историческата Манастирска поляна. Около караджейката са се разигравали и други събития в навечерието на Априлското въстание, описани в романа. Днес воденицата е възстановена и пази спомена за далечните героични времена. През 2020 г. с многобройни събития ще бъде чествана 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. Най-вълнуващи, безспорно, ще бъдат тържествата в Сопот на рождената му дата 9 юли. Хора от цялата страна и от света посещават града, за да разгледат къщата музей на именития писател и Вазовата алея към хълма Трапето, както и значими обекти и паметници в родния му град - Девическото (Радиното) училище, Девическия метох, църквата "Свети апостоли Петър и Павел", Етнографския и занаятчийски център и др., да се поклонят пред внушителния му паметник на площада, дело на скулпторите Иван Блажев, Георги Гергов, Илия Илиев и арх. Илия Дамянов. 

Извън града има още много места, които любознателният пътешественик би могъл да посети. Дядо-Стояновата воденица, запазена в автентичния й вид, както и интериорът са важни свидетелства не само за исторически и литературни събития и факти, но са ценен източник на познание за българския бит и традиции. Сладкодумният уредник като в приказка преплита литература, история, етнография и местни предания. Показва и обяснява как работи воденицата, оръдията на труда, пособията, които са служили в селскостопанската работа - диканя, вила, мотика, кантар с топуз, шиник, сърп и паламарка, рукатка, дървено рало, хомот и юлар, кратунки за вода, роначка за царевица, косери, буталка за биене на масло... В другата стая са наредени голям миндер за цялото семейство, огнище за готвене и отопление, делва за вода, ютия на жар, облекло, козяци, килими, дървена паралия и трикраки столчета, дървени и керамични паници, тава за варене на сладко, лютеница и месо и т.н.

Светиня с многовековна история се намира в близост - мъжкият манастир "Възнесение Господне" ("Св. Спас"), който през ХХ в. става женски. Богата и интересна е неговата история, там имало училище и певческа школа, а през различни години видни личности са извършвали в него просветителска и културна дейност. Васил Иванов Кунчев през 1858 г. бил ръкоположен в светата обител за дякон и приел името Игнатий. Левски често отсядал там при обиколките си из страната. При опожаряването на Сопот през 1877 г. и манастирът пострадал сериозно. Но две години по-късно бил възстановен от игумен Рафаил.

Легенди обвиват миналото на аязмото - до него има двайсетина минути, тръгвайки покрай зидовете на светата обител към Балкана, по река Манастирска. Пътеката е полегата и сенчеста, а ромонът на водата единствен нарушава тишината, успокоява мислите и душата. Аязмото е в сводест каменен параклис с много икони. Още десетина минути и се озоваваме пред Сопотския водопад - висок е само 15-ина метра, но е красив и зарежда пътника по онзи уникален начин на падащата и разпръскваща се вода. Край него има малък заслон за отдих с беседка, пейки и огнище.

На връщане, пак покрай зидовете на манастира слизаме на голямата Манастирска поляна. Често я населяват многолюдни културни и фолклорни прояви, събори на виното, вкусните гозби и какво ли още не. Оглася я и вече популярният фестивал "Въздухария". В единия й край е началната станция на най-дългата пътническа седалкова въжена линия в България - 3990 метра: първа част до местността "Почивалото", втора - до района на хижа "Незабравка". Лифта използват и много парапланеристи, и любители на планинското колоездене. Един от предпочитаните маршрути на планинарите започва от междинната станция на лифта и отива до хижа "Добрила". На територията на Европейския център за екстремни спортове и медитация "Шамбала" ежегодно се провеждат национални, международни и световни състезания по парапланеризъм. А от няколко години до първата станция на лифта е изграден туристически комплекс с два басейна - както стана известно, негов почитател от края на миналата година е и мечето Суими, което явно още бърка посоките из Балкана.

Опитните планинари с подходяща екипировка не бива да пропуснат Аневското кале (от ХII-ХIV в.) край близкото до Сопот с. Анево - една от най-запазените крепости в страната. Останките от стените й са високи 12-14 метра. Била е част от родовите владения на братята Смилец, Войсил и Радослав, отъждествявана със средновековния град Копсис. Най-високо се намирала централната цитадела, със съоръжения за самостоятелна отбрана. В крепостта имало и манастирски комплекс с църкви, както и няколко храма наоколо. Ако носите достатъчно питейна вода и имате 2 часа време, оставете автомобила в подножието и тръгнете нагоре. Изкачването е стръмно и не е много лесно, но пък гледката от най-високата точка си заслужава.

Всички тези места са описани в емоционалните родолюбиви пътеписи на Иван Вазов, споменават се и в други негови произведения.

Жълт код за силен вятър в понеделник

автор:Дума

visibility 0

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Гърция облекчава част от противоепидемичните мерки

автор:Дума

visibility 133

Президентски избори в Португалия

автор:Дума

visibility 1044

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 665

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 842

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 816

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 366

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ