29 Март 2024петък10:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Двойни стандарти

/ брой: 18

автор:Мая Йовановска

visibility 530

Мая ЙОВАНОВСКА


Не беше отдавна, така че помним. КОВИД-19 удари доста сектори от икономиката, но, безспорно, най-гласовити бяха ресторантьорите. Вратите на телевизионните студия бяха широко отворени за тях и ката сутрин от някой екран блестеше шефът на браншовата им организация, екзотичният Ричард Алибегов. Същият беше правилно ориентиран, тичкаше след Бащицата и след като двамата заедно пиха кафе или ядоха пържоли (все едно), кръчмарите удариха кьоравото. Оказаха се галеници по отношение на КОВИД-подпомагането. Включително се уредиха с намален ДДС, което, на всичкото отгоре, беше изцяло в тяхна полза. Сиреч цените на манджите не бяха намалени и разликата отиде в техните джобове. Къде у нас сте видели търговец да се мине! И така Борисов награди с 9% ДДС един от най-сивите сектори в държавата (по данни на НАП, достигащ на места 80%), което уж беше временно, ама продължава да функционира. Но не е луд, който яде баницата, а който му я дава...

Същото лице продължава да се вихри по телевизионните канали. Поводът - раздумка в телевизора на тема: предложението бакшишът да се легализира и да бъде облаган с данък. Било възможно, разсъждава той, но, "когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведенията, да дават 10%". А защо не 20-30 или направо 50%? Пък как досега не сте турили задължителна такса стол! 

Едва ли в бранша не си дават сметка, че високата инфлация изсмуква до шушка и малкото средства, които получават хората под формата на заплати. И когато няма за хляб, за ресторант съвсем няма да има. Всъщност кръчмарският синдикалист казва цитираните по-горе думи, за да подчертае колко глупава е идеята за облагане на бакшишите. Според него те твърдо трябва да останат необлагаеми. И правилно, дават ли ти - вземай.

Не е проблемът в облагането на бакшиша, а в това къде е държавата, без значение кой я представлява в даден момент. И защо продължава да има двойни стандарти.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ