09 Август 2020неделя16:54 ч.

Две художнички рисуват света на усещанията

/ брой: 220

автор:Надежда Ушева

visibility 1279

До 5 октомври галерия "Ракурси" (ул. "Хан Крум" 4а) представя Рада Дичева и Рада Цанкова. Изложбата е замислена от галерията, която събира двете художнички, работили независимо една от друга. Всяка от тях показва произведения, създадени през последните години, които не са обединени тематично, изпълнени са в различна техника и материал и въпреки това в тях има много сходства.


Рада Цанкова

    Творбите и на двете художнички отразяват впечатления от техни пътувания. Рада Цанкова показва картини, инспирирани от магическото усещане, останало от гр. Ханя на о. Крит. Озаглавява ги "Валс в два такта"; а "Порцелановите сънища" на Рада Дичева са пътешествие в "шантавия свят на сънищата, където всичко е възможно - порцеланово - златно, висящо, полегнало". И за двете художнички пътят е целта.
    Най-същественото сходство в тяхната работа обаче е способността им да уловят деликатния свят на усещанията, в които да си чувствителен е ценност, а да го споделяш е качество. Това беше и причината да бъдат поканени в обща изложба, обясняват от галерията.
Рада Цанкова е родена през 1975 г. в София. Завършила е Висшето училище за изящни изкуства, Париж, специалност визуални изкуства. Изкарва следдипломна програма в ателието на Жан Мишел Алберола. Участва във френска правителствена програма за културен обмен "Cite Internationale des Arts" в Париж, където работи като художник на свободна практика.  
Рада Дичева е родена през 1968 г. в София. Завършила е Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" - Пловдив, както и НХА. Специализира в ателиетата на "Cite des Arts", Париж. Дичева работи керамика, порцелан и хартия, през последните години се занимава с дизайн.


 
 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 301

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 673

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1200

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ